Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει...

....η Crispy θα ξεμυτίσει!

Προ καιρού είχα μια κουβέντα με μία γνωστή μου, καθηγήτρια στο επάγγελμα, και της έλεγα ότι όταν ήμουν μαθήτρια οι επιδόσεις μου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς άρχιζαν να βελτιώνονται από τα μέσα του 2ου τριμήνου και μετά. Η ίδια μου εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γενέθλια μου είναι εκείνη την εποχή!! Και πιο συγκεκριμένα επέμενε ότι γινόμαστε πιο ενεργητικοί και δραστήριοι την περίοδο των γενεθλίων μας! Η αλήθεια είναι ότι πάντα τέτοια εποχή, αρχές-μέσα  Μάρτη, αρχίζω να νιώθω ότι γεμίζω ενέργεια, έχω περισσότερη διάθεση να κάνω πράγματα, αποκτώ περισσότερη πνευματική διαύγεια, γενικά αισθάνομαι σαν να συνέρχομαι από ένα είδος χειμερίας νάρκης. Αυτήν την σωματική και πνευματική ενεργοποίηση την απέδιδα πάντα στον ερχομό της άνοιξης κι όχι στα γενέθλια (που είναι μέσα Μαρτίου) όπως επιμένει η φίλη.

Τελος πάντων, πού θέλω να καταλήξω: Ότι οι μέρες είναι ωραίες κι είπα να ξεμυτίσω μετά από 3 μήνες! Πολλά και νόστιμα έχουν γίνει στην Crispy κουζίνα όλον αυτόν τον καιρό. Έχουν μαζευτεί αρκετές συνταγές και ελεύθερου χρόνου επιτρέποντος θα δημοσιευτούν εδώ εν καιρώ.
Ξεκινάμε με ένα πιάτο ζυμαρικών, κατά κάποιον τρόπο, au gratin, με κολοκύθα και σύγλινο. 

Κοχύλια au gratin με ψημένη κολοκύθα και σύγλινο 



Υλικά για 4 άτομα

1 μικρή κολοκύθα ~800 γρ
200 γρ σύγλινο
400 γρ ζυμαρικά "κοχύλια"
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα τριμμένο
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κεσέ ρικότα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο μπούκοβο




Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα αφαιρώντας το εξωτερικό περίβλημα και τα κουκούτσια. Κόβουμε τη σάρκα σε μικρούς κύβους. 
Σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε τα κομμάτια κολοκύθας, αλατίζουμε, ρίχνουμε μπούκοβο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ανακατώνουμε και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια και να σκουρύνει ελαφρά το χρώμα τους- προσοχή μην μαυρίσουν.



Εν τω μεταξύ, βράζουμε al dente τα ζυμαρικά. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το σύγλινο που θα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπολ ανακατώνουμε παρμεζάνα, ψωμί και ξύσμα με λίγο πιπέρι.
Βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τον φούρνο και γυρίζουμε τον φούρνο στο γκριλ.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατώνουμε με το σύγλινο στο τηγάνι. Τα ρίχνουμε στο ταψί με την κολοκύθα (δεν αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί) ανακατώνουμε κι απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε πάνω από τα ζυμαρικά τη ρικότα. Από πάνω ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα παρμεζάνα- ψωμί-ξύσμα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι η επιφάνεια να αρχίσει να χρυσίζει.
Σερβίρουμε αμέσως.





Σημειώσεις:
1. Δεν χρησιμοποιώ πια φωτογραφική μηχανή. Όλες οι φωτογραφίες έχουν βγει με το κινητό (Samsung τριετίας) και πολλές φωτογραφίες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο λογαριασμό μου στο instagram- οπότε ζητώ ταπεινά συγγνώμη για το φτωχό αισθητικό αποτέλεσμα.
2. Το πιάτο είναι παραλλαγή συνταγής της Melissa Clark στην NYT.
3. Ένα φρέσκο ελληνικό λευκό κρασί, από Μαλαγουζιά, Βιδιανό ή Μοσχοφίλερο ταιριάζει πολύ όμρφα με το φαγητό.

10 σχόλια:

  1. Υπέροχα υλικά για ένα απλό και νόστιμο πιιάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή πράγματι! Κι ιδιαίτερα ο συνδυασμός των υλικών σύγλινο-κολοκύθα έχει γίνει κλασικός!
      Καλό μήνα! (Μάρτης από αύριο!)

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Είχα κάποιες αμφιβολίες για την εμφάνιση αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πολύ νόστιμο!!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Κι εγώ! Είναι το αγαπημένο μου ελληνικό αλλαντικό! (+η μυκονιάτικη λούζα!!!)

      Διαγραφή
  4. Σύγλινο και κολοκύθα είναι φοβερός συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα ναι! Λειτουργεί τέλεια το πάντρεμα κολοκύθα- σύγλινο! Φτιάχνω και ριζότο με τα δύο αυτά υλικά (την έχω ανεβάσει την συνταγή)
      Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  5. ωω τι γκουρμε συνδυασμος !1 πρεπει να εδεσε πολυ καλα η κολοκυθα με το ζυμαρικο και το συγλινο. να κατι που δε συναντας συχνα ! εξαιρετικη κ η πιλογη του κρασιου μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία όντως φοβερός ο συνδυασμός των υλικών! Όσον αφορά το κρασία ταίριαξε ωραία αν και είχα στο μυαλό μου ένα Βιδιανό! Αυτή η Μαλαγουζιά της φωτογραφίας της Οινοποιίας Kitrus είναι -για μένα- στο top 3 των Μαλαγουζιών!

      Διαγραφή