Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Γλυκιά, αλλά όχι μόνο!

Τις γλυκοπατάτες οι Έλληνες δεν τις τρώμε φανατικά. Σπάνια βλέπεις κάποιον πάγκο στη λαϊκή να τις πουλά, και το πιθανότερο τότε να είναι στριμωγμένες σε μια άκρη, ξεχασμένες κι αφημένες στην τύχη εκείνων που τις ψάχνουν ματαίως. Οι γλυκοπατάτες μπορεί να είναι ομορφάσχημες στην εμφάνιση, ωστόσο είναι πολύ συναρπαστικές γευστικά. Παίζουν σε πολλά επίπεδα, οι ξένοι μάλιστα -κυρίως οι Αμερικανοί- τις χρησιμοποιούν και σε γλυκά. Τέλειες σε σούπες, υπέροχες ψητές-ολόκληρες ή κομμένες- ενίοτε τολμούν να αντικαταστήσουν την κοινή πατάτα.



Ενίοτε είπαμε. Όχι πάντα, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα αγριοκάτσικο στο φούρνο με ...γλυκοπατάτα. Από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις! Οι αντικαταστάσεις ήταν το θέμα της προηγούμενης ανάρτησης, κι έτσι -με αντικατάσταση- προχωρήσαμε στην σημερινή. Όπου σε ένα κλασικό πιάτο με πατάτα, την αντικαταστήσαμε με γλυκοπατάτα. Και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο πολύ ενθουσίασε τον απαιτητικό  μας ουρανίσκο! Η ισπανική τορτίγια λοιπόν, διότι αυτή υπέστη την δραματική αλλαγή, πήρε μια στροφή σαφώς πιο γλυκιά αλλά ενισχυμένη. Δύο αγαπημένα μπαχαρικά συνέβαλαν με την παρουσία τους για να ανεβάσουν την ένταση και να στήσουν ωραίο γευστικό παιχνίδι στον προς τη δική μας τέρψη.


Τορτίγια με γλυκοπατάτα 






Υλικά για 3 άτομα

1 γλυκοπατάτα (περίπου 400 γρ)
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο αλλά όχι ψιλοκομμένο
6 μεγάλα αυγά
λίγο θυμάρι (1/2 κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό)
1/2 κουταλάκι του γλυκού curry σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (καπνιστή καλύτερα αλλά αν δεν έχετε τότε την κλασική γλυκιά)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε την γλυκοπατάτα στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες. Σε ένα ρηχό ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος. Από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες της γλυκοπατάτας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο κι από πάνω το θυμάρι. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει η γλυκοπατάτα. Προσέχουμε μην μαυρίσει.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε (σε μέτρια φωτιά) σε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο- περίπου 5 λεπτά.

Βγάζουμε την γλυκοπατάτα από τον φούρνο αλλά δεν τον κλείνουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τα μπαχαρικά και λίγο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες στο μείγμα των αυγών. Το ρίχνουμε απαλά στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Κουνάμε το τηγάνι και το αφήνουμε σε κλειστό πια μάτι 1-2 λεπτά. Τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε την τορτίγια μέχρι να αποκτήσει όμορφο καφέ-χρυσαφί χρώμα στο πάνω μέρος.

Σημείωση: Αν δεν έχουμε ειδικό τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο τότε μαγειρεύουμε σε κλασικό τηγάνι την τορτίγια στο μάτι της κουζίνας.



Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run 


Άλλες συνταγές της Crispy με γλυκοπατάτα:
εδώ
εδώ
εδώ 

16 σχόλια:

  1. Όντως ειναι αδικημένες, εδω στην επαρχία μονο σε μεγάλα σουπερ μαρκετ τη βρισκεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλημέρα,

      Κι εδώ μόνο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχω δει. Αλλά μπορέι να βρει κανείς και σε ψαγμένο μανάβικο ή και στη λαϊκή -σε έναν δύο πάγκους το πολύ.

      Διαγραφή
  2. Όσες προσπάθειες κι αν έκανα δεν τις αντέχω με τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα,

      Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει αρκετός κόσμος που θα θεωρεί υπερβολική τη γλυκύτητα τους και δεν θα την αντέχει. Εγώ, παρότι όχι φανατική των γλυκών τόνων στα αλμυρά φαγητά την κατασυμπάθησα!

      Διαγραφή
  3. Μια φορά έχω δοκιμάσει και δεν έχω σχηματίσει άποψη. Έχω βάλει στο μάτι και την σούπα σου με την γλυκοπατάτα.
    Ok, θα της δώσω μία ευκαιρία.
    Καλό Σαββατοκύριακο καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα,

      Αυτή η σούπα είναι πολύ ωραία! Αλλά θέλει κρύο -κι ο καιρός δεν βοηθά με τους καταραμένους νοτιάδες!! Γενικά δεν βοηθά αυτός ο καιρός τώρα τελευταία!

      Την γλυκοπατάτα -απ'ό,τι έχω καταλάβει- ή την αντέχεις ή δεν την αντέχεις. Συνιστώ -για όσους είναι δύσπιστοι- τη συνταγή με τις γλυκοπατάτες κομμένες σαν τηγανιτές αλλά ψημένες στο φούρνο -έχω βάλει το link στο τελος της ανάρτησης. Εθισμός!

      Διαγραφή
  4. συμφωνω οτι οι γλυκουλες οι γλυκοπατατες ειναι λιγο "στην απ εξω" απο την ελλληνικη κουζινα και κατα τη γνώμη μου αδικως!!!Μου αρεσε παρα πολυ η εκδοχη της τορτιγιας,πολυ πρωτοτυπη και εμπνευσμενη!!!!Θα την δοκιμασω καιγω!!!
    φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική καλημέρα,

      Ξετρελαθήκαμε με την τορτίγια! Ταιριάζει ωραία η γλυκοπατάτα με το αυγό! Έχω την εντύπωση ότι είναι "στην απ'έξω" όπως λες, επειδή οι Έλληνες δεν συνηθίζουμε τις γλυκές γεύσεις στα αλμυρά πιάτα.

      Διαγραφή
  5. Από πέρσι την έχω βάλει στη διατροφή μας και μας αρέσει πολύ.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλημέρα,

      Κι εμείς σχετικά πρόσφατα ξεκινήσαμε να την τρώμε. Μας αρέσει πολύ και μάλιστα έχω διαβάσει ότι είναι πολύ ωφέλιμη! Και παρά το "γλυκό" του ονόματος και της γεύσης της έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

      Διαγραφή
  6. Την είχα δοκιμάσει ψητή πριν πολλά πολλά χρόνια και θυμάμαι στον παιδικό μου ουρανίσκο δεν είχε αρέσει καθόλου, σε σημείο να τις αποφεύγω. Αλλά πέρσυ τα Χριστούγεννα δοκίμασα πάλι... ψητή με ένα ψητό και ήταν απίστευτα υπέροχη! Γενικά είχαν πολύ επιτυχία σε εκείνο το τραπέζι! Και οφείλω να ομολογήσω ότι μου άλλαξε γνώμη. Σκεφτόμουν να πειραματιστώ και η τορτίγια σου φαίνεται μια καλή αρχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδία καλημέρα και καλή εβδομάδα,

      Όντως συμβαίνει αυτό, με τα χρόνια να αλλάξει η κακή εντύπωση που είχαμε αρχικά για κάποιο υλικό. Κάτι παρόμοιο μου είχε συμβεί με την κολοκύθα!

      Διαγραφή
  7. Πριν λίγα χρόνια έπρεπε να κάνεις αίτηση για να βρεις γλυκοπατάτα. Κι άμα έβρισκες ήταν μετρημένες στα δάκτυλα.
    Τώρα τελευταία βρίσκω και πριν τις γιορτές.
    Μου αρέσουν πάρα πολύ.
    Και η τορτίγια σου άλλαξε προς το καλύτερο. Η πάπρικα και το κάρυ βοήθησαν επίσης.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα και καλή εβδομάδα,

      Πράγματι, πριν μερικά χρόνια συγκαταλέγονταν στα "εξωτικά" προϊόντα!

      Έχω διαπιστώσει ότι με τη γλυκοπατάτα ταιριάζουν πολύ ωραία ορισμένα μπαχαρικά και μυρωδικά: πάπρικα, κάρι, φασκόμηλο για παράδειγμα!

      Διαγραφή
  8. Θα δώσω μια ακόμα ευκαιρία στις γλυκοπατάτες δοκιμάζοντας τις τορτίγιες σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάστηκα καθόλου την τελευταία φορά που τις έφτιαξα, ίσως φταίει που τις αντιμετώπισα σαν κανονικές πατάτες. Λέω να δοκιμάσω τις φουρνιστές σου πρώτα, είναι και πολύ εύκολες.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mookies καλημέρα!

    Εκείνες οι φουρνιστές είναι τόσο υπέροχες που δεν σταματάς αν δεν τις έχεις φάει όλες! Δοκίμασε τις οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή