Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Στο μπαλκόνι! Στο μπαλκόνι!

Στο μπαλκόνι κάθομαι κι αγναντεύω...τη γειτονιά. Και μετρώ. Μέχρι πέρσι μετρούσα απουσίες. Φέτος μόνο παρουσίες. Πολλές.
Μου αρέσει αυτή η εποχή του χρόνου, τέλη Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου, που τα πάντα ησυχάζουν στα πέριξ, στην κυριολεξία περνούν ώρες χωρίς να ακούσεις τίποτα- ούτε αυτοκίνητο!-, έχεις την αίσθηση ότι είσαι χαμένος κάπου στην εξοχή. Αλλά όλα αυτά μέχρι πέρσι. Φέτος, ακόμα κι εκείνες οι οικογένειες που έφευγαν με τον τελευταίο χτύπο του κουδουνιού στο σχολείο, είναι ακόμα εδώ.

Φταίει εκείνος ο πρωθυπουργός που υποσχέθηκε ότι θα ερχόταν η ανάπτυξη και μείναμε όλοι πίσω να την περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες (κι άδειες τσέπες).

Μέχρι να έρθει η ανάπτυξη φτιάξτε αυτήν την εύκολη, άκρως καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα. Ό,τι πρέπει για μπαλκονάτη κατάσταση και δροσερό ροζέ στο ποτήρι!


Σαλάτα με πένες ολικής, μελιτζάνα, τοματίνια και μοτσαρέλα



Για 2 άτομα
1 μελιτζάνα μαύρη μέτριου μεγέθους
1 μελιτζάνα λευκή μέτριου μεγέθους
1 κουτάκι τοματίνια (250 γρ)
150 γρ πένες ολικής
1 μπαλάκι μοτσαρέλα
ελαιόλαδο
ρίγανη
θυμάρι
αλάτι

Πλένετε και σκουπίζετε τα τοματίνια. Τα αλατίζετε και τα λαδώνετε ελαφρώς και τα τοποθετείτε σε ρηχό ταψί στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα. Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες. Τις κόβετε σε κύβους -1,5 εκ-, τις αλατίζετε και τις λαδωνετε ελαφρώς και τοποθετείτε τα κυβάκια δίπλα στα τοματίνια σε μία στρώση- μην τα στριμώξετε σε περισσότερες από μία στρώσεις οπότε προτιμήστε σχετικά μεγάλο ταψί. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε στο γκριλ του φούρνου για 15 λεπτά περίπου. 1-2 φορές γυρίστε τα λαχανικά.
Όταν ψηθούν -οι μελιτζάνες πρέπει να έχουν μαλακώσει- τα βάζετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε ρίγανη και θυμάρι κι ανακατεύετε ελαφρώς. Εν τω μεταξύ βάζετε αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνετε τα ζυμαρικά και τα βράζετε αυστηρώς al dente. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνετε και τα περνάτε κάτω από κρύο νερό. Τα στραγγίζετε καλά και τα ρίχνετε στο μπολ με τα λαχανικά. Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, κόβετε τη μοτσαρέλα σε κύβους και την προσθέτετε στη σαλάτα και σερβίρετε όπως ήδη είπαμε με ροζέ κρασί. Εμείς προτιμήσαμε το Ροζέ Άκρες του Σκούρα 2013, το οποίο μας αρέσει πολύ, γιατί όχι μόνο είναι ιδανικό για μπαλκονάτη κατάσταση αλλά έχει ελκυστικότατη τιμή κι επιμένει στο βιδωτό καπάκι!



Σημείωση:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζυμαρικό κανονικό -μη ολικής- όπως επίσης στη θέση της μοτσαρέλας να βάλετε φέτα. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά το λέω για τους φανατικούς του συγκεκριμένου τυριού. Και μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε ελιές Καλαμών. Ή Θρούμπες.

14 σχόλια:

  1. Μόλις επέστρεψα από (ολιγοήμερες δυστυχώς) διακοπές και έχω τα νεύρα μου! Αλλά η φωτογραφία της σαλάτας μου βελτίωσε κάπως τη διάθεση και κατεβαίνω (κάτω από το γραφείο το μόνο που έχουμε είναι ένα μικρό σούπερ-μάρκετ, κατά τα άλλα...ούτε περίπτερο!) να πάρω μελιτζάνες για να την ετοιμάσω το βραδάκι. Παρεμπιπτόντως, στην εξοχή που ήμουνα (σε ένα μικρό χωριό της Ηλείας), όλοι σχολίαζαν ότι φέτος άπαντες θυμήθηκαν το χωριό και επέστρεψαν εκεί για τις διακοπές τους ελλείψει πόρων για εξορμήσεις σε πιο...εξωτικούς προορισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amelie καλημέρα και καλό μήνα!
      Φαίνεται πως μόνο οι δικοί μου γείτονες δεν θυμήθηκαν τα χωριά τους φέτος! Όλοι-μα όλοι!- είναι ακόμα εδώ και δυστυχώς κι αυτοί που κάνουν την περισσότερη φασαρία!
      Ελπίζω το χωριό στην Ηλεία να ήταν κοντά στα παραλιακά- ο νομός έχει εντυπωσιακές παραλίες σε κάποια μέρη!

      Διαγραφή
    2. Το χωριό ευτυχώς ηταν κοντά σε παραλίες και "εκμεταλλευτήκαμε" τη φιλοξενία της φίλης μου για να επισκεφτούμε αρκετές από αυτές, δυστυχώς όμως για λίγο! Λόγοι...εθνικού συμφέροντος (ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα...δεν θέλω ειρωνικά μειδιάματα!) επέβαλλαν να επιστρέψουμε σήμερα στις θέσεις μας.

      Διαγραφή
    3. Ωχ,.....αυτό το εθνικό συμφέρον....

      ΥΓ: Δεν αντέχω αλλά θα το πω: Αυτός ο κρατικός μηχανισμός είναι πολύ εκλεκτικός στην ετοιμότητα του!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει. Στο χωριό που είμαι τώρα είναι ερημιά και αναρωτιέμαι γιατί αυτοί που έχουν σπίτι εδώ δεν έρχονται, από την άλλη ακούω ότι σε κάποια παραθαλάσσια οι ταβέρνες είναι στο φουλ
    Πάντως στη δική μου γειτονιά στην Αθήνα οι απουσίες είναι πολλές αλλά αυτοί που έχουν μείνει αρκετά θορυβώδεις γιαυτό και εμείς πήραμε τα βουνά.
    Η πρόταση σου είναι εξαιρετική και θα τη δοκιμάσω άμεσα με μελιτζάνες από γειτονικό μποστάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή
      Η γειτονιά μου έχει το εξής παράδοξο. Είναι το πιο θορυβώδες σημείο ενός κατά τ'άλλα σχετικά ήσυχου προαστίου! Κι εδώ όλοι οι φασαριόζοι -που είναι σχεδόνο όλοι!- έχουν μείνει πίσω για κακή μας τύχη.
      Η μακαρονοσαλάτα είναι πολύ ωραία, φεύγει εν ριπή οφθαλμού!

      Διαγραφή
  3. crispy καλησπερα, σε διαβαζω αρκετο καιρο αλλα πρωτη φορα γραφω. πολυ ενδιαφερουσα σε βρισκω... οσο για διακοπες, και σε μας κατα δω, δεν προβλεπονται, εχουμε δικο μας μαγαζι βλεπεις και δυσκολα κλεινεις...ταξιδευουμε διαβαζοντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Και για τα καλά λόγια!
      Έχετε δίκιο σε αυτό που γράφετε στο τέλος! Έχω κάνει άπειρα ταξίδια διαβάζοντας κι έχω γνωρίσει μέρη και μέρη μέσα από τις σελίδες συναρπαστικών βιβλίων!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή βδομάδα! :)
    Η σαλάτα φαίνεται φανταστική, νομίζω θα τη φτιάξω όταν θα πάω διακοπές για ελαφρύ και γρήγορο μεσημεριανό στον κήπο!
    Σε εμάς δεν έχει φύγει πολύς κόσμος, αλλά στη θάλασσα την Κυριακή ήταν πολύ αραιά και δεν είχε κίνηση, οπότε μάλλον έφυγαν όλοι, εκτός από τους γείτονές μας, τι να πω... εκτός και αν έχουν και εκείνοι άδεια αργότερα, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδία
      Στη γειτονιά μου δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται φέτος. Εκεί που φεύγουν κάποιοι άλλοι γυρίζουν. Κι αυτοί που μένουν είναι αυτοί που κάνουν την περισσότερη φασαρία! Γκκκρρ!
      Είναι ωραία σαλάτα και φτιάχνεται σχετικά γρήγορα κι εύκολα.

      Διαγραφή
  5. Crispy μου κι εγώ επέστρεψα από διακοπές και τους βρήκα όλους εδώ!!! Πήγα θερινό σινεμά χτες και ήταν γεμάτο, μου έκανε φοβερή εντύπωση για 11 Αυγούστου. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νότα γεια σου!
    Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται φέτος! Εκεί που πάει να αδειάσει η γειτονιά, εκεί γεμίζει πάλι! Το μόνο καλό είναι ότι οι πιο φασαριόζοι έφυγαν κι ελπίζω να μείνουν εκεί που πήγαν μέχρι τέλη Αυγούστου (τους θερμοπαρακαλώ!).
    Ευχάριστο πάντως που το σινεμά ήταν γεμάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή