Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Απλά πράγματα

Η ανάρτηση αυτή γράφεται κάτω από συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Όχι περιβάλλοντος αλλά σώματος! Γι' αυτό και θα είναι μια σχετικά σύντομη -για τα δεδομένα της υποφαινόμενης- ανάρτηση.

Τις προάλλες, "ταξιδεύοντας" στο pinterest έπεσα πάνω σε μια συνταγή που μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Μια μικρή παρένθεση: (Το pinterest έχει αποδειχθεί μεγάλη πηγή για να παίρνει κανείς ιδέες σε θέματα που τον ενδιαφέρουν. Γενικά είναι ένα ευχάριστο "ταξίδι" όπου μέσω εικόνας -κυρίως φωτογραφιών- μπορείς να εκφράζεις τις προτιμήσεις και τα γούστα σου- κι όπου κανείς δεν πρόκειται να σε κράξει, γιατί ευτυχώς τα πράγματα είναι ήσυχα κι όμορφα εκεί). Η συνταγή λοιπόν, είχε τον τίτλο "πατέ μπρόκολου", κι εγώ αναρωτήθηκα, "μα τι λέει;". Ευτυχώς η περιέργεια μου με ώθησε να ακολουθήσω τον σύνδεσμο γιατί τελικά εκείνο το πατέ έλεγε πολλά!
Την συνταγή την είδα εδώ, ένα καλαίσθητο blog, με υπέροχες φωτογραφίες κι ενδιαφέροντα πιάτα.
Πάνω κάτω έκανα ό,τι ζητούσε η συνταγή, όμως δεν έβαλα παρμεζάνα και πιστεύω πως καλά έκανα! (Εμ, πώς! Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...!!)

Πατέ μπρόκολου






1 μέτριο μπρόκολο από το οποίο θα κόψουμε σε μικρά κομμάτια το άνθος. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τον κορμό θα τον κόψουμε σε μικρά κομμάτια επίσης.
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
λίγο ελαιόλαδο
2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
3 κουταλιές μουστάρδα με ολόκληρο σπόρο
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
πιπέρι
λίγο αλάτι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μπρόκολο, το πράσο, μία κουταλιά μουστάρδα, θυμάρι, το λάδι (2-3 κουταλιές) και πιπέρι κι ανακατώνουμε καλά. Απλώνουμε τα λαχανικά στο ταψί και τα ψήνουμε al dente για ένα 20λεπτο περίπου -εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών που έχουμε κόψει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατώνουμε ελαφρά 1-2 φορές. Όταν βγάλουμε τα λαχανικά από το φούρνο τα αφήνουμε ένα 5λεπτο να κρυώσουν. Τα βάζουμε στο μπλέντερ με την υπόλοιπη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε χωρίς να το λιώσουμε τελείως το μίγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, λάδι και λεμόνι. Χτυπάμε λίγο ακόμη.

Το πατέ αυτό είναι εκπληκτικό πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Αν βάλουμε κι ένα τηγανητό αβγό από πάνω, έχουμε ετοιμάσει ένα απίστευτα νόστιμο, υπέροχο κι ελαφρύ κολατσιό! Μέσα σε μία εβδομάδα το επανέλαβα, ούτε λίγο ούτε πολύ, τρεις φορές!

Ειλικρινά είναι από τις ωραιότερες λιχουδιές που έχω φτιάξει τον τελευταίο καιρό. Κι επίσης διαπιστώνω ότι κάνεις μικρά γαστρονομικά θαύματα ψήνοντας τα -κατά τ' άλλα βαρετά- λαχανικά τύπου μπρόκολο ή κουνουπίδι.
Στο ψυγείο κρατά περίπου μία εβδομάδα.



5 σχόλια:

  1. Μετά τα περαστικά που μου ευχήθηκες, σειρά -δυστυχώς- έχουν τα δικά μου! Ελπίζω να αναρρώσεις γρήγορα! Το πατέ θα τι δοκιμάσω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, μου φάνηκε υπέροχη ιδέα! Και πρωτότυπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπο και μου αρέσει το μπρόκολο πολύ.
    Περαστικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου εύχομαι περαστικά ! Πολύ ωραία η λιχουδιά σου, θα την δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Αμελί
    @Ξανθή
    @Κλεομένη
    @Νότα
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Ήταν μια δύσκολη, άυπνη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή