Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Σιγά τα αυγά!

Πάει πολύς καιρός που είχα διαβάσει σε στήλη ισπανικής εφημερίδας τη ''συνταγή'' μιας ομελέτας, της οποίας η σύλληψη ως ιδέα ανήκε στον μέγα και τρανό Φεράν Αντριά. Ακούγοντας το όνομα του σημαντικού Ισπανού σεφ, θα πίστευε κανείς ότι η ομελέτα για την οποία μιλάμε έχει πολλά και περίεργα υλικά. Όμως όχι! Έχει μόνο δύο! Εννοείται ότι το ένα υλικό είναι τα αυγά. Το δεύτερο είναι τα ...τσιπς! Ναι, όσο κι αν ακούγεται ευτελές ή αστείο, μιλάμε για ομελέτα με τσιπς. Και κάποιος μπορεί να αναφωνήσει ''σιγά τα αυγά'', αλλά εγώ από την άλλη οφείλω να ομολογήσω ότι είναι από τις ωραιότερες, πιο γρήγορες και πιο ενδιαφέρουσες ομελέτες που έχω φάει! Απευθύνεται σε βιαστικούς, σε όσους δεν έχουν χρόνο, σε φοιτητές, σε μαμάδες που προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν τα βλαστάρια τους να καθίσουν να φάνε, σε όσους μόλις επέστρεψαν από την παραλία κι αναρωτιούνται τι να φάνε κι εννοείται σε όσους αγαπούν τις ομελέτες!

1ος κανόνας: Έχουμε πάντα -μα πάντα!- αυγά στο ψυγείο μας. Ίσως είναι ο μόνος σταθερός κανόνας που ισχύει χρόνια τώρα στην κουζίνα της υποφαινόμενης. Τα αυγά είναι ευέλικτα στη χρήση τους, δίνουν άμεσα λύση για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό.

2ος κανόνας: Ψάχνουμε να βρούμε καλοφτιαγμένα τσιπς. Κάποτε η ποιότητα ήταν υψηλή και τα τεχνητά αρώματα και γεύσεις δεν επισκίαζαν την υπέροχη γεύση της λεπτοκομμένης και τηγανισμένης comme il faut πατάτας. Στις μέρες μας λίγες είναι οι εταιρίες που βγάζουν καλά τσιπς κι οι περισσότερες και καλύτερες είναι εκ της Γηραιάς Αλβιώνας ορμώμενες. Και πριν αρχίσετε να ωρύεστε, να σας δηλώσει η υποφαινόμενη ότι έχει κάνει διδακτορική διατριβή στα τσιπς, δεν είναι τυχαίο άλλως τε ότι κάποτε της (αυτο)αποδόθηκε η ονομασία ...Crispy!


Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα αγαπημένα αγγλικά τσιπς της υποφαινόμενης, τα tyrrells. Αλίμονο, μία τα βρίσκει, μία δεν τα βρίσκει. Αρέσουν όχι μόνο επειδή έχουν το κατάλληλο πάχος κι από την άλλη ευτυχώς αποφεύγονται τα τεχνητά αρώματα αλλά κι επειδή είναι τρομερά υπέρκομψα τα πακέτα τους και παίρνουν άριστα στην αισθητική!



Τελικά για να φτιάξουμε την ομελέτα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα tyrrels με χοντροκομμένο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι. Εσείς διαλέξτε τα αγαπημένα σας τσιπς και....


Για 2 άτομα



Σπάστε και χτυπήστε σε ένα μεγάλο μπολ 4 αυγά. Σπάστε με το χέρι σας τα τσιπς -χρησιμοποιήστε από 2/3 έως ολόκληρο πακέτο- και ρίξτε τα τσιπς στα αυγά. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τα βυθίσετε στα αυγά κι αφήστε τα να ''μουλιάσουν'' για μισή ώρα περίπου.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι που μπαίνει και στο φούρνο ζεσταίνετε λίγο λάδι. Ρίχνετε το μίγμα αυγό-τσιπς στο τηγάνι και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το απλώνετε ομοιόμορφα. Το αφήνετε για λίγο στο μάτι της κουζίνας και μετά το βάζετε στο φούρνο όπου ολοκληρώνετε το ψήσιμο της ομελέτας. Εννοείται ότι εφόσον δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία του ψησίματος της ομελέτας στο φούρνο, ολοκληρώνετε το ψήσιμο της στο μάτι της κουζίνας.
Η ομελέτα σερβίρεται με μπύρα.



Εμείς την συνοδέψαμε με ελληνική μπύρα -την Ζέος από τον Ίναχο Αργολίδας. Πιο ελληνική δεν γινόταν με τέτοια ετικέτα!! Από αισθητική άποψη πάσχει- και δεν είναι η μόνη! Καλοί οι μαίανδροι, οι κίονες κι οι περικεφαλαίες, τα γαλανόλευκα και το παχυλό GR αλλά επιτέλους ας ξεκολλήσουμε από αυτήν την κακόγουστη αισθητική αλά δεκαετία του 80! Παραδειγματιστείτε από την...tyrrels!


7 σχόλια:

  1. αχ τι μου κάνεις βραδιάτικο!!! μου άνοιξες την όρεξη. φαίνεται ενδιαφέρουσα συνταγή πάντως. Αλήθεια αυτά τα πατατάκια να υποθέσω τα βρίσκουμε στα καταστήματα με τα γκουρμέ και τα ντελικατέσεν? Να υποθέσω επίσης πως έχουν την ανάλογη τιμή;

    Καλό σου βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mahler!!!
    Πόσο χαίρομαι που σε ξαναβλέπω από εδώ! Ναι, δυστυχώς έχουν την ανάλογη τιμή (2,59), πράγμα που σημαίνει ότι δεν τα τρώω τόσο συχνά όσο θα ήθελα.
    Κάποτε τα έβρισκα στον Βασιλόπουλο της Σταδίου, τώρα κατά τύχη, τα βρήκα στον Μπαλάσκα στη Γλυφάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ε για μια φορά θα τα δοκιμάσω και γιατί όχι και σε ομελέτα όπως το πρότεινες. Άσε και αν είχα πατατάκια σπίτι θα τα έκανα και τώρα χαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μόνο που είναι πραγματικά δύσκολο στην συνταγή σου crispy μου, είναι να περιμένω μισή ώρα να μουλιάσουν τα πατατάκια πριν ετοιμάσω το φαγάκι....
    Φιλάκιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Μahler
    @Αγγελική
    Καλημέρα και στους δύο!


    Αγγελική
    Εκεί δυσκολεύτηκα κι εγώ!! :-) Μόλις είχα γυρίσει από τη θάλασσα και πεινούσα σαν λύκος, κι είχα αυτήν την μισή ώρα αναμονής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί νομίζω ότι τα έχω δει σε μεγάλο ΣΜ αυτά τα πατατάκια; Θα κοιτάξω πιο προσεκτικά και αν τα βρω, πάει για φτιάξιμο η ομελετίτσα!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφη
    Καλησπέρα! Δεν θυμάμαι πολύ καλά αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα είχα πρωτοβρεί στο μεγάλο ΑΒ πριν αρκετά χρόνια. Έχω πολύ καιρό να περάσω από εκεί για να δω αν συνεχίζει να τα φέρνει. Πάντως μία τα βρίσκω από εδώ, μία τα χάνω από εκεί. Να συμπληρώσω ότι τα συγκεκριμένα τσιπς δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρά και μάλιστα τα τσιπς χωρίς αλάτι που έχουν είναι τα ωραιότερα ανάλατα τσιπς που έχω φάει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή