Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σκόρπιες σημειώσεις (#5)

Τα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα σου απομυζούν την όποια καλή διάθεση. Υπάρχει κατακλυσμός δυσάρεστων ειδήσεων, υπάρχει αυτό το πολιτικό σινάφι με την άκρατη αλαζονεία του που χλευάζει τους κατοίκους αυτής της καταταλαιπωρημένης χώρας,  κι υπάρχουν κάτοικοι αυτής της άμοιρης χώρας   που εκστασιάζονται και  αλαλάζουν κι υποδέχονται με τιμές ήρωα τον πρώην πρωθυπουργό, εκείνον τον ίδιο που μας άφησε στο κατώφλι του ΔΝΤ κι έφυγε. Αλλά επέστρεψε ...για... να.... αποθεωθεί - είναι η περίπτωση εκείνη που το φαινόμενο είναι τόσο ακατανόητο, τόσο ανεξήγητο, που δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουν.

Υπάρχουν όμως καλά νέα. Αισιόδοξα κι ελπιδοφόρα. Που μας έρχονται από το Albuquerque - πάντα μου άρεσε το όνομα αυτής της πόλης , ίσως εξαιτίας αυτού του τραγουδιού. Στην πόλη αυτή του New Mexico λοιπόν, ένα αξιαγάπητος νέος με σύνδρομο Down έχει δικό του εστιατόριο. Και δέχεται κάθε πελάτη του με μια ζεστή αγκαλιά! Σε κάνει να θες τρέξεις στο Άλμπακέρκι, να κάτσεις σε ένα από τα τραπέζια του Tim's place και να δοκιμάσεις κάποιο από τα καθαρόαιμα αμερικάνικα πιάτα του!



Υπάρχουν και τα παράξενα νέα. Στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην γειτονιά της  Fitzrovia άνοιξε ένα café bar στη θέση παλιών βικτοριανών....ουρητηρίων!! Ακούγεται κάπως παράξενο , σχεδόν απωθητικό εκ πρώτης όψεως αλλά το vanity fair είναι ευχαριστημένο...τι να πει κανείς, περίεργο, ασυνήθιστο αλλά σε μια επόμενη επίσκεψη στο Λονδίνο, ..γιατί όχι,.....ποιος ξέρει!



Κι υπάρχει η wdf είδηση της ημέρας.
Η lifo είχε προχθές ένα αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο θανάτου του περίφημου Νίκου Τσελεμεντέ. Ως εδώ όλα καλά και μπράβο στο περιοδικό για την αναφορά. Πιο κάτω όμως ακολουθεί ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στους... επιγόνους του κου Τσελεμεντέ κι εκεί τα πράγματα περιπλέκονται.
Οι δύο πρώτοι -Ηλίας Μαμαλάκης και Βέφα Αλεξιάδου- σωστά θεωρούνται επίγονοι. Μετά αρχίζει η ασάφεια, η οποία ασάφεια καταλήγει κατρακυλώντας.... στο χάος! Με συγχωρείτε αλλά από πότε η κα. Ψυχούλη θεωρείται επίγονος του Τσελεμεντέ; Και γιατί για παράδειγμα να μην θεωρείται επίγονος η Μυρσίνη Λαμπράκη ή η Νταϊάνα Κόχυλα ή η εξαιρετική Εύη Βουτσινά; Ρωτάει η υποφαινόμενη, τόσο αφελής πια.
Το χειρότερο απ'όλα σε αυτό το φωτογραφικό αφιέρωμα στους ''επιγόνους''  είναι η φωτογραφία του κου Πέσκια. Πρώτη φορά βλέπω σεφ να σηκώνει την επαγγελματική μπλούζα του και να ξύνει αμέριμνα ...την κοιλιά του εν ώρα εργασίας!!!  Πείτε με συντηρητική ή ιδιότροπη ή ό,τιδήποτε άλλο αλλά εμένα ΔΕΝ μου άρεσε αυτή η φωτογραφία, ΔΕΝ την θεώρησα ούτε cool,  ούτε χαριτωμένη! Να πω ότι ήταν και κανένας με φοβερό σωματότυπο να πω ένα ''πάει στα κομμάτια'' , να κάνω τα στραβά μάτια βρε αδερφέ! Ουφφ! Ναι, η αλήθεια είναι ότι τόσα χρόνια που ξεφυλλίζω περιοδικά μαγειρικής ουδέποτε έτυχε να δω σεφ σε τόσο ...χαριτωμένη και πρωτότυπη στάση -αλίμονο, η πρωτοτυπία πάνω απ'όλα - αλλά τι μιλάς καλέ Crispy, τι ξέρεις εσύ από αισθητική, από μοντέρνα φωτογραφία. Έλα ντε, τι μιλάω;

Μιλώντας για φωτογραφία ρίξτε μια ματιά -μάλλον πολλές ματιές!- σε αυτό το blog που πάντα με αφήνει άφωνη με τις εξαιρετικές φωτογραφίες του.


9 σχόλια:

  1. καλά, αυτό που θίγεις πρώτο-πρώτο με την...αποθεωτική εμφάνιση του Γ.Π. είναι το επιστέγασμα της παράνοιας! Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν το είδα κι εγώ! Τι λαός είμαστε πια απορώ! Όσο για τη Lifo, δεν βρήκα το τελευταίο τεύχος, κρίμα! Από όσα λες κατάλαβα πώς θα...διασκέδαζα με την ψυχή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, εγώ ψηφίζω δαγκωτό την κ. Βουτσινά για τους υπόλοιπους θα το αφήσω ασχολίαστο για πολλούς λόγους.
    θα πω στα παιδιά μου να με πληροφορήσουν για το καφέ του Λονδίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Amelie
    Καλημέρα! Τι να πω! Όπως έγραψα δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό που έγινε!!
    Εκεί που γράφω lifo στην αρχή της παραγράφου έχω το link. Πάτα τη λέξη lifo και θα οδηγηθείς στο κείμενο. (Είναι στήλη που αλλάζει καθημερινά και δεν υπάρχει στο εβδομαδιαίο έντυπο)



    @Ξανθή
    Καλημέρα! Ωραία θα ήταν να είχαμε άμεση ανταπόκριση! Για να είμαι ειλικρινής βλέπω να αργεί μια επίσκεψη στο αγαπημένο Λονδίνο κι έτσι πρέπει να αναβάλλω επ' αόριστον ένα καφέ στο πρώην βικτοριανό ...gentlemen's convenience!
    Η Κα Βουτσινά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά την ελληνική κουζίνα. Στα συν της , το χαμηλών τόνων προφίλ της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει... η φωτογραφία του Πέσκια απλά δεν υπάρχει :)
    Πολύ όμορφο και το blog που μας προτείνεις, όντως απίστευτες φωτογραφίες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πω για την φωτογραφία του κου Πέσκια? Έμεινα άφωνη, θεωρούν ότι είναι cool!!!! μία φωτογραφία τέτοια? Αν ναι τότε κι εγώ είμαι ξενέρωτη. Ο κος Καλλίδης νέος δεν είναι ακόμη στον χώρο?
    ΤIm's place, πόσο συγκινητικό!
    Θα έβαζα και στα καλά νέα και το κοριτσάκι στην Αμερική που θεραπεύτητκε από τον ΗIV, τόσο ελπιδοφόρο νέο! Επίσης κάτι μου λέει ότι το blog που μας προτείνεις θα προστεθεί στα αγαπημένα!!!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα...το "πρώτο" σου με βρίσκει απολύτως μα απολύτως σύμφωνη, όπως άλλωστε και το "τελευταίο".

    Έμεινα σχεδόν άφωνη, όταν όλο αυτό το σκηνικό το άκουγα μέσα από το ραδιόφωνό μου, καθώς σιδέρωνα... Αμέσως μετά πήρα "αμπάριζα" και βγήκα που λένε!!!

    Το αφιέρωμα της lifo, τώρα πραγματικά απλώς μας "έδειξε" πόσο το life style, εξακολουθεί να είναι "εδώ"! Συμπαθής η κα Ψυχούλη, αλλά δεν την λες και κα Εύη Βουτσινά!!!! όσο καλές προθέσεις και να έχεις.

    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσουν πολύ οι σκόρπιες σημειώσεις σου!
    Ο Tim στο Albuquerque είναι inspiration! Επειδή ψάχνω τέτοια ιδιαίτερα μέρη το κρατάω στα αγαπημένα για όταν επισκεφτώ το New Mexico, ελπίζω το καλοκαίρι!
    Ο Πέσκιας απαράδεκτος. Και την Ψυχούλη δεν την συμπαθώ καθόλου. Αντιθέτως μου αρέσουν οι προσιτοί άνθρωποι, που σε κάνουν να νιώθεις γλύκα και ζεστασιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή crispy επεισόδια σαν το προχθεσινό με τον ακατονόμαστο είναι προφανώς στημένα. Δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι άκουσα τον δημοσιογράφο (από τους ελάχιστους που έχουν μείνει) ότι μάζεψαν 100 άτομα και τα βάλανε να χειροκροτάνε και να αλαλάζουν. Η όλη παράσταση μάλλον στήθηκε για τα ξένα ΜΜΕ.
    Και δεν νομίζω ότι ο μουστακαλής με το βλέμμα της αγελάδας, μας άφησε απλώς στο κατώφλι του ΔΝΤ. Τους άνοιξε διάπλατα την πόρτα και αυτός το έσκασε από το παράθυρο.

    Όσο για τους επιγόνους του κου Τσελεμεντέ, εκτός από 2-3 άτομα, ποιοι στο καλό είναι αυτοί οι κύριοι; Έχει αρχίσει να καταντάει γελοίο το όλο θέμα με τους σεφ, τις εκπομπές μαγειρικής και τους αυτοχριζόμενους ζαχαροπλάστες. Και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι όπως πριν από 30-35 χρόνια χρησιμοποιούσαν το ποδόσφαιρο για να αποβλακώνουν τις μάζες, με τον ίδιο τρόπο σήμερα χρησιμοποιείται η μαγειρική σε όλα τα μέσα προβολής. Ίσως κάνω λάθος αλλά δεν μου φαίνεται τυχαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ερμιόνη
    Η αισθητική των φωτογραφιών του blog με εκείνο του άρθρου από τη lifo , είναι η μέρα με τη νύχτα!! Απόλαυσε το - το blog!




    @Γιώτα
    Το tim's place είναι το ευχάριστο νέο με γαστρονομικό ενδιαφέρον!
    Αυτό που συνέβη με το μικρό κοριτσάκι όχι μόνο είναι ευχάριστο αλλά τρομερά ελπιδοφόρο, μάλλον είναι από τα μεγαλύτερα ιατρικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων. Μακάρι!




    @Πηνελόπη
    Μεγάλη κουβέντα αυτό το ''lifestyle'' που ''άνθισε'' τις εποχές των ''παχέων αγελάδων''- κι ενίοτε επιμένει ακόμα ασθμαίνοντας. Πνιγήκαμε τότε στη μετριότητα και την επιτήδευση, τόσο ρηχά κι ανόητα αποδείχτηκαν αυτά τα χρόνια.





    @Τζένη
    Πολύ χαίρομαι που θα επισκεφτείς εκείνα τα μέρη! Αν όντως περάσεις από τον Tim δώσε πολλά hugs από εμάς!



    @mookie
    Αν στήθηκε για τα ξένα ΜΜΕ, τότε νομίζω ότι η έκφραση ''γίναμε διεθνώς ρεζίλι'' έπιασε τόπο!!!
    Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο σου πάνω στην πληθώρα εκπομπών μαγειρικής, ριάλιτι σόου μαγειρικής, top chef, master chef, next chef, best chef, me chef, you chef... Μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου. Μοιάζει να έχει κορεστεί το πράγμα, μια εκπομπή την εβδομάδα κάθε κανάλι το καταλαβαίνω. Αλλά αυτό που γίνεται είναι αστείο πια. Απορώ τι μαγειρεύουν κάθε μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή