Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

To catch a.... quiche!

Η γαλλική ριβιέρα είχε την τιμητική της τις τελευταίες μέρες. Από τη μια οι αγώνες της Φόρμουλα 1 - félicitations στον συμπατριώτη κι ομορφόπαιδο -να τα λέμε αυτά!!- Mark Webber- από την άλλη είχαμε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών με θριαμβευτή τον σπουδαίο Αυστριακό σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε - félicitations Μίκαελ!
Σε εκείνα τα μέρη λοιπόν, στη γαλλική ριβιέρα, ο μέγας μετρ του τρόμου , ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, είχε γυρίσει μια από τις πιο  -ας πούμε- ανάλαφρες ταινίες του ''To catch a thief'' (ελ.τίτλος: ''Το κυνήγι του κλέφτη'') .


 Έχοντας ως πρωταγωνιστικό δίδυμο δύο από τους πλέον αγαπημένους του ηθοποιούς , τον Κάρι Γκραντ και την Γκρέις  Κέλλυ, στήνει μια ιστορία στην οποία αποθεώνεται περισσότερο η ομορφιά του τοπίου παρά η όποια μυστηριώδης πλοκή η οποία έχει ως εξής:



 Στην Κυανή Ακτή πέφτει επιδημία κλοπών κοσμημάτων πλουσίων γυναικών κι οι υποψίες στρέφονται στη ''Γάτα'' , τον Τζον Ρόμπι , ο οποίος κάποτε υπήρξε διαβόητος κλέφτης κοσμημάτων αλλά τώρα πια έχει αποσυρθεί.  Ο Τζον προσπαθεί να βρει τον πραγματικό ένοχο και στο δρόμο του συναντά μια πανέμορφη Αμερικανίδα η οποία τον ερωτεύεται και επίσης έναν συμπαθέστατο Άγγλο, υπάλληλο της ασφαλιστικής εταιρίας Lloyds , ο οποίος αποφασίζει -για το καλό της εταιρίας-  να συνεργαστεί με ένα πρώην κλέφτη για να πιάσει τον νυν κλέφτη.




 Όταν συναντιούνται ο Τζον Ρόμπι με τον υπάλληλο της Lloyds στη βίλα του πρώτου για να συζητήσουν πώς θα πιάσουν τον κλέφτη, η καλή του οικονόμος έχει ετοιμάσει μεταξύ άλλων κι ένα πιάτο Quiche Lorraine. ''Δοκίμασε'' , λέει ο Τζον στον Άγγλο, ''Η Ζερμαίν φτιάχνει το καλύτερο quiche''. Δοκιμάζει ο Άγγλος κι αναφωνεί ''Όντως ....η ζύμη του είναι πανάλαφρη''



Λοιπόν, έψαξα στα κιτάπια μου και σας παρουσιάζω σήμερα μια quiche lorraine κλασική, γαλλικότατη , όπως εμφανίζεται στην ταινία και της οποίας η ζύμη είναι ....as light as air!

Quiche Lorraine
(Από την ταινία ''To catch a thief'')
2012: Gourmet cinema
Μάιος 





Υλικά

Για τη ζύμη (Pâte brisée)*

200 γρ αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
90 γρ βούτυρο πολύ κρύο, κομμένο σε κομμάτια
1 αυγό
20 ml πολύ κρύο νερό


Για τη γέμιση

200 γρ λαρδί (ή καπνιστό μπέικον μιας και το λαρδί δεν συνηθίζεται στα μέρη μας)
3 αυγά
250 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ τυρί εμεντάλ τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο (1 πρέζα)

Προετοιμασία της ζύμης
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο (κομμένο σε κομμάτια αλλά πάντα πολύ κρύο. Αν θέλετε μπορείτε να το κόψετε και να το βάλετε στο ψυγείο για λίγα λεπτά ακόμη πριν το χρησιμοποιήσετε). Ζυμώνετε με την άκρη των δακτύλων πολύ απαλά μέχρι το μίγμα να αποκτήσει τη μορφή θρυμμάτων. Προσθέτετε το αυγό το οποίο θα έχετε ήδη χτυπήσει καλά με το κρύο νερό. Ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη- όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Αφού περάσει ο ενδεδειγμένος  χρόνος, σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο ομοιογενούς πάχους.



 Απλώνετε το φύλλο σε ταψί καλά βουτυρωμένο, αφαιρείτε ό,τι περισσεύει από τα άκρα, τρυπάτε τη βάση με ένα πιρούνι και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.  Βγάζετε από το ψυγείο το ταψί με τη ζύμη, την οποία σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί . Πάνω στο χαρτί βάζετε  ξερά φασόλια (ή...γίγαντες αν έχετε ξεμείνει από φασόλια!) και ψήνετε για μισή ώρα περίπου. Αφού τη βγάλετε από το φούρνο αφήστε την αν κρυώσει λίγο πριν τη γεμίσετε.

mama quiche & baby quiche ready to be baked!

ΥΓ: Αν σας μείνει ζύμη, μην την πετάξετε , φτιάξτε mini quiches!

Προετοιμασία της γέμισης
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε καλά αλλά χωρίς λάδι το κομμένο σε κομμάτια μπέικον (ή λαρδί). Σε μια γαβάθα θα ανακατέψετε πολύ καλά το γάλα, την κρέμα και τα αυγά. Προσθέτετε το τυρί κι έπειτα το μπέικον , το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε.

Ρίχνετε τη γέμιση πάνω στην ήδη ψημένη ζύμη και την απλώνετε ομοιόμορφα. Όση ζύμη περισσεύει προς το χείλος, αφαιρέστε την. Η ζύμη κι η γέμιση πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος. Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει η quiche ένα πανέμορφο χρυσό χρώμα.

*Η συγκεκριμένη pâte brisée είναι η καλύτερη, η ευκολότερη κι η πιο ανάλαφρη που έχω φτιάξει. Την βρήκα σε βιβλίο που αγόρασα από πρόσφατο ταξίδι στο Παρίσι κι ονομάζεται ''Atelier tartes , salé + sucré''. Η συγγραφέας Catherine Kluger άφησε τη δικηγορία κι άνοιξε τη δική της boulangerie στο 3ο arrondissement του Παρισιού όπου κάνει αυτό που αγαπούσε πάντα: Να ψήνει τάρτες!


Καλό καλοκαίρι από αύριο!




Η ανάρτηση είναι η 5η στα πλαίσια του φετινού αφιερώματος σε πιάτα από τον κινηματογράφο. Εδώ οι 4 προηγούμενες αναρτήσεις του αφιερώματος.

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Παιχνίδια με σφολιατάκια

Τώρα τελευταία όποτε περνούσα από το Panella της Πανεπιστημίου, έπαιρνα μια πατατόπιτα. Μου αρέσει πολύ γιατί μου θυμίζει εκείνες τις ποντιακές λιχουδιές τα πιροσκί , τα οποία εκτός από κιμά κυκλοφορούν και σε νηστίσιμη εκδοχή με πατάτες   . Αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη μου την πατατόπιτα και το αποτέλεσμα ήταν συμπαθέστατο!

Πατατοπιτάκια



Υλικά

8 σφολιατάκια -φροντίστε να τα έχετε βγάλει από την κατάψυξη τουλάχιστον δύο ώρες πριν.
3-4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
άφθονο φρεσκοτριμμένο άνηθο
1 κουταλάκι του γλυκού πολύ καλής ποιότητας πικάντικη μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
λάδι
λίγη πικάντικη γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)

Καθαρίζετε και βράζετε τις πατάτες. Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις λιώνετε. Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμυδάκι με το κρεμμύδι τα οποία θα έχετε ψιλοκόψει. Ρίχνετε στο τηγάνι άφθονο ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο και πιπέρι -επίσης άφθονο και φρεσκοτριμμένο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.  Σε ένα μπολ ανακατεύετε πολύ καλά τις πατάτες με τα υλικά του σοταρίσματος και τη μουστάρδα μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Απλώνετε τα σφολιατάκια σε ειδικές φορμούλες για μικρές ατομικές τάρτες. Γεμίζετε με τη λιωμένη πατάτα. Πασπαλίζετε με το τυρί. Ψήνετε για 1/2 ώρα περίπου. Σερβίρετε με καλή μπύρα!

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

TGIF

Thank
God
It's
Friday........

....- No, it's not! Αύριο είναι Παρασκευή, Crispy!

- Α, ναι!
- Και σήμερα Πέμπτη.
- Χμμμμμ, για φαντάσου
- Και χθες Τετάρτη
- Δεν αμφιβάλλω
- Και πού ήσουν χθες βράδυ;
- Now you're talking!

Λοιπόν, σχεδόν 30 food blogger βρεθήκαμε χθες στα TGIF στο Κολωνάκι σε μια συναρπαστική γευσιγνωσία! Χάρη στην πολλή κι ακούραστη δουλειά και διάθεση του greek food blogs ( πολλές ευχαριστίες στην κα. Βίκη Κουμάντου για την πρόσκληση) και την ευγενική και ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του εστιατορίου- σεφ, σερβιτόροι, μπαρ μεν, μάνατζερ- απολαύσαμε μέσα από μια διαδρομή 10 και πλέον πιάτων την απολαυστικά πληθωρική κουζίνα των TGIF.

Με την άφιξη μας οι περισσότεροι μαζευτήκαμε γύρω από το μπαρ, το hot spot του εστιατορίου, εξού και το γεγονός ότι δεν ξεκολλάγαμε με τίποτα από εκεί! Kudos στα παιδιά στα μπαρ για τα εκπληκτικά cocktail!



Θα μπορούσα να μείνω όλη τη βραδιά εκεί -άλλωστε μου αρέσει να κάθομαι σε stool- αλλά θα φαινόμουν αγενής κι έτσι ακολούθησα τους υπόλοιπους στο χώρο όπου θα γινόταν η γευσιγνωσία.
Η οποία ξεκίνησε με το εξής πιάτο:




Και περνώντας μέσα από πιάτα που εξέπλητταν για τη σχεδόν εθιστική επίδραση- τόσο νόστιμα που ήταν- αλλά κυρίως απολαμβάνοντας την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών των πιάτων , φτάσαμε εδώ:





Τι μεσολάβησε; Ή μάλλον ποια πιάτα μεσολάβησαν; Δεν θα αποκαλύψω παρά μόνο ποιο ήταν το αγαπημένο μου πιάτο: Jack Daniels Glazed Ribs. Αποθέωση!!



Σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την υπέροχη βραδιά ένα μεγάλο ''ευχαριστώ''!





Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Kalo kouragio

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η περίοδος των εξετάσεων κι οι μαθητές έχουν αρχίσει να αγχώνονται. Γονείς δείξτε αγάπη και υπομονή και...μην αγχωθείτε κι εσείς ή τουλάχιστον μην δείξετε στο παιδί σας ότι το στρες σας έχει χτυπήσει κόκκινο!   Για τις επικείμενες εξετάσεις εύχομαι στους μαθητές μου σε άψογα ...αγγλικά ''Kalo kouragio'' όπως μας είχε ευχηθεί κάποτε ο Όλι Ρεν. Το θυμάστε; Σαν να έχουν περάσει αιώνες από τότε κι εμείς να έχουμε κολλήσει στη ζώνη του λυκόφωτος....δεν λέει να ξημερώσει....μια άσπρη μέρα....
 Τελοσπάντων όταν τους δίνω την ευχή μου, άλλοι με κοιτούν με απελπισία, άλλοι με κοιτούν κι αγχώνονται ακόμα περισσότερο κι αρχίζουν να τρώνε τα νύχια τους κι άλλοι με ρωτούν αν μιλώ.... greeklish!!!
Έφτιαξα για τους επιμελείς -!!!- μου μαθητές ένα πολύ ωραίο και θρεπτικό banana cake. Οι μικροί το λάτρεψαν και μου ζήτησαν κι άλλο! Μόνο που το ζήτησαν σε μορφή cupcake! ''Cupcake;;;'' ούρλιαξα κι εκείνοι με κοίταξαν έντρομοι . ''Έχω πάψει πια να φτιάχνω cupcake'' τους ανακοίνωσα....κι εκείνοι έσκυψαν το κεφάλι περίλυποι -υποθέτω για να μην βλέπω τα μπινελίκια που μου έριχναν!!! (Τι ευγενικά παιδιά.....). Για να είμαι ειλικρινής , τα λυπήθηκα. Έχουν το άγχος με τις εξετάσεις, έχουν τις εκλογές κάθε τόσο να τους χαλούν τη σειρά και την ησυχία- ιθύνοντες αυτής της χώρας γιατί δεν περιμένατε να τελειώσουν οι Πανελλήνιες;; Α ναι, το ξέχασα. Τα δικά σας παιδιά δεν δίνουν Πανελλήνιες,  δεν φοιτούν στα ταπεινά ελληνικά Πανεπιστήμια.........
Κι έτσι είπα να μην τους χαλάσω το χατίρι ...

Cupcake μπανάνας αρωματισμένα με κανέλα




Υλικά για περίπου 12 cupcake

125 γρ βούτυρο το οποίο θα έχουμε λιώσει κι αφήσει να κρυώσει
2 φλιτζάνια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1/4 γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα
2 μεγάλα αυγά
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1/4 φλιτζάνι ξινόγαλο
200 γρ πολύ ώριμες μπανάνες τις οποίες θα έχετε λιώσει (πάνω κάτω το συγκεκριμένο βάρος αντιστοιχεί σε 2 μεγάλες μπανάνες)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας



Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.

Παίρνετε ένα ταψί για cup cake (12 θέσεων) και τοποθετείτε τα γνωστά χάρτινα φορμάκια.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα χτυπώντας με το μίξερ καλά και συνέχεια. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξινόγαλο. Συνεχίζετε το χτύπημα με μια ξύλινη κουτάλα προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Τελειώνετε ενσωματώνοντας στη ζύμη την λιωμένη μπανάνα. Μοιράζετε το μίγμα στα φορμάκια  και ψήνετε για  12-15 λεπτά περίπου.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Άφωνη....

....έχει μείνει η υποφαινόμενη μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll της Κυριακής. Εκεί που είχε αρχίσει να ξεσηκώνεται από ενθουσιασμό- δεν είναι και λίγο να ζεις το τέλος του δικομματισμού-, εκεί ακριβώς στο άκουσμα ότι ....... με σχεδόν 7% ..... εκεί έμεινε με το στόμα ανοιχτό, τα χέρια να αιωρούνται , κι η ίδια ακίνητη να κοιτάζει έντρομη την οθόνη. Κοκάλωσε. Της μιλούσαν , της λαλούσαν αλλά ανταπόκριση καμία. Κοιτούσε επίμονα την οθόνη και τα διάφορα γραφήματα που εμφανίζονταν κι όσο επέμενε εκείνο το σχεδόν 7% τόσο η κατάσταση της χειροτέρευε.... Ήρθε το ΕΚΑΒ και την μάζεψε. Στο νοσοκομείο οι γιατροί διέγνωσαν ισχυρό μετεκλογικό σοκ. ''Και τι μπορούμε να κάνουμε γιατρέ;'' , ρώτησαν ανήσυχοι οι συγγενείς της. ''Μην της μιλάτε για εκλογές. Μην τις αποκαλύψετε τα αποτελέσματα. Βάλτε την να ασχοληθεί με κάτι που της αρέσει. Τι της αρέσει να κάνει;'' . Οι συγγενείς κοιτάχτηκαν και διστακτικά απάντησαν , ''Να μαγειρεύει'' .
Έτσι η υποφαινόμενη επέστρεψε σπίτι, βγήκε στο μπαλκόνι, η βραδιά παραδόξως ήταν γλυκιά , όπως μόνο οι ανοιξιάτικες βραδιές μπορούν να είναι σε αυτήν την πόλη, έκοψε λίγο θυμάρι, λίγο δεντρολίβανο, τα μύρισε, αναγάλλιασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα η ψυχή της,  μπήκε στην κουζίνα κι έφτιαξε....

Σπαγγετόνι σε σάλτσα αρωματισμένη με δεντρολίβανο, θυμάρι και δάφνη




Υλικά για 4 άτομα

400 γρ σπαγγετόνι (Τα σπαγγετόνι είναι ελαφρώς πιο χοντρά από τα κλασικά σπαγγέτι πάντα όμως χωρίς τρύπα. Στα συνοικιακά s/m θα βρείτε μόνο της Barilla No. 7)
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλαράκια δεντρολίβανο
2 κλαράκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές λευκό ξύδι εξαιρετικής ποιότητας
4 κουταλιές φρέσκο ανθότυρο
αλάτι πιπέρι

Καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι. Σε αυτό σωτάρετε , σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, το κρεμμυδάκι. Προσθέτετε το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη δάφνη. Αφήνετε να σωταριστεί σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου. Στα μισά περίπου ρίχνετε το ξύδι κι αλατοπιπερώνετε. Ανακατώνετε κι αφήνετε να συνεχιστεί το σωτάρισμα. Στο τέλος αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν. Σε μια μουλινέτα χτυπάτε τη μισή ποσότητα από τα σωταρισμένα κρεμμυδάκια, το ανθότυρο και 1/4 ποτήρι από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά μέχρι να αποκτήσει το μίγμα κρεμώδη υφή. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά , τα ρίχνετε στο τηγάνι με το σωταρισμένο κρεμμυδάκι, ρίχνετε και την κρέμα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως με όμορφο, αρωματικό, φρέσκο ελληνικό λευκό κρασί!



Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ...

...και των 6000 νησιών όπως μας ενημερώνει η γνωστή πια ''where's the goddamn valium'' καλλονή .  Στη χώρα αυτή λοιπόν, πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές. Η χώρα αυτή εκτός από ...exceptional beauty -δεν αντιλέγω καλή μου, ηρέμησε!!- διαθέτει κι....exceptional ....πολιτικούς. Φυσικά πάντα στη σφαίρα του σουρεαλισμού! Φτάνει κανείς να ακούσει τι λένε και τι υπόσχονται αυτές τις μέρες για να συνειδητοποιήσει ότι ζει στη χώρα του ....never ending drama! ''Η μέρα της μαρμότας'' - τη θυμάστε την ταινία;- αυτή η διαρκής εφιαλτική επανάληψη από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις.  Ζούμε τη δική μας πολιτική ''μέρα της μαρμότας'' με όλους αυτούς τους επικίνδυνα αστείους wannabe σωτήρες του έθνους. Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς μια τόσο μικρή χώρα βγάζει τόσο πολλούς ανίκανους πολιτικούς!

Επίσης είναι να αναρωτιέται κανείς τι έπαθε τούτο το blog και ασχολείται με τις εκλογές ενώ δεν κάθεται να μαγειρέψει κάτι επιτέλους! Αλήθεια.....από πότε έχει να μαγειρέψει, να μπει στην κουζίνα....να μεγαλουργήσει...;;;;!!  (πω πω τι ταπεινοφροσύνη διαθέτει αυτή η Crispy, στους πολιτικούς της χώρας της έμοιασε ) Δεν μπορεί , δεν προλαβαίνει , ασχολείται με τις επικείμενες εκλογές. Κι εδώ που τα λέμε τι έμπνευση να σου δώσουν αυτές - ούτε τα σποτ των πολιτικών αρχηγών δεν είχαν έμπνευση φέτος. Εκτός από .....εκείνο της ΝΔ ....Μεταξύ μας, αυτό το ... ανοσιούργημα θα πρέπει να διδάσκεται στο μέλλον στις διαφημιστικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή!! Ό,τι χειρότερο έχει υπάρξει ως διαφημιστικό πολιτικό σποτ ever. Στο χωριό μου θα λέγαμε ότι είναι epic fail! Αναρωτιέμαι τι διάολο είχαν πάρει οι ''δημιουργοί'' αυτού του τερατουργήματος για να τους έρθει ...έμπνευση! Εμένα πάντως ήρθε το ΕΚΑΒ και με μάζεψε εκείνο το βράδυ που το είδα -που να μην το έβλεπα!!


Αλλά να που πρόλαβα κι έφτιαξα όμορφες ταρτούλες της εποχής με σπαράγγια. Ελαφριές , για να σερβιριστούν τη βραδιά των εκλογών με τη συνοδεία λευκού κρασιού. Συνιστώ λευκό Αμέθυστο Kώστα Λαζαρίδη 2011. Δεν ξέρω, μάλλον ο συνδυασμός των 3 ποικιλιών Sauvignon blanc- Ασύρτικο- Semillon  ταιριάζει γάντι με τα σπαράγγια.

Ταρτούλες με σπαράγγια και ρικότα




Υλικά για 4 άτομα

8 σφολιατίνια στρογγυλά
250 γρ ρικότα
50 γρ γραβιέρα τριμμένη
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 κιλό σπαράγγια φρέσκα
1/4 ποτήρι γάλα
1  + 1 αυγό
μαϊντανό φρεσκοτριμμένο
λάδι

Θα χρειαστείτε  μικρά ταψάκια για ταρτούλες
Δύο ώρες πριν βγάζετε τα σφολιατίνια να ξεπαγώσουν. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Καθαρίζετε τα σπαράγγια. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε λίγο νερό να βράσει. Ρίχνετε σε αυτό τα σπαράγγια και τα αφήνετε για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε κομματάκια μήκους 1 εκ.
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε λίγο λάδι το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα σπαράγγια και τον μαϊντανό. Μόλις μαραθούν είναι έτοιμα. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τη ρικότα, το γάλα, το αυγό και το τυρί. Ρίχνετε στο μείγμα τα σοταρισμένα λαχανικά. Σε μικρά  στρογγυλά ταψάκια στρώνετε τα σφολιατίνια. Τα γεμίζετε με το μείγμα και περνάτε τη σφολιάτα που εξέχει με χτυπημένο αυγό. Ψήνετε για περίπου μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.







ΥΓ: Να θυμάστε ότι ο ήρωας στη ''Μέρα της μαρμότας'' καταφέρνει κι απεγκλωβίζεται από τη φρικτή επανάληψη που τον βασανίζει. Ελπίζω -από Δευτέρα 7/5-  κι εμείς να απεγκλωβιστούμε, αν όχι από την κρίση τουλάχιστον από τα ίδια κι ίδια πρόσωπα που μας λένε τα ίδια και τα ίδια ψέμματα τόσα χρόνια!

Καλό βόλι!