Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

A hell of a summer

Χάρη στο 30% του 60% τούτης της κατά τα άλλα ταπεινής χώρας, το καλοκαιράκι, το γνωστό ταπεινό ελληνικό καλοκαιράκι -ξέρετε τώρα ''λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το αγόρι μουυυυυυυ'' - έγινε εφιάλτης! Φανταστείτε τη σκηνή: Εκεί που ετοιμάζετε τη βαλίτσα σας, εκεί που μόλις έχετε βάλει σε αυτήν τα μπανιερά και τα αντηλιακά, χτυπά το κουδούνι και δεν είναι άλλος από τον ταχυδρόμο που ήρθε να σας παραδώσει το νιοστό χαράτσι της χρονιάς. Εκτός κι αν είστε κάτοικος της Εκάλης, θα φέρετε τη βαλίτσα στο κεφάλι του ταχυδρόμου.
Αλλά αγαπητοί/ αγαπητές μου η χώρα είναι γεμάτη παραλίες. Και μέχρι να τις ξεπουλήσουν κι αυτές, ορμίστε στα γαλανόλευκα νερά της, διασκεδάστε με τα λίγα που έμειναν και μην ξεχνάτε να μαγειρεύετε πεντανόστιμες, κατακαλοκαιρινές μακαρονάδες. Η σημερινή διαθέτει όλα τα αρώματα της Μεσογείου. Κι είναι και ...μνημονιακή, δηλαδή φθηνή - αν βέβαια εξαιρέσει κανείς την τιμή του τόνου η οποία κοντεύει να φτάσει εκείνη του χαβιαριού! Αχ, μνημόνιο εσύ μας μάρανες- για να παραφράσω τον μέγα Τζίμη!!

Arriba muchachos!

Linguini με τόνο αλά niçoise   



Υλικά για 4 άτομα

400 γρ linguini
1 μεγάλη κονσέρβα τόνο σε νερό
100 γρ φασολάκια φρέσκα
2 κουταλιές κάππαρη ξαρμυρισμένη
1 αντζούγια ξαρμυρισμένη και ψιλοκομμένη
4-5 τομάτες λιαστές σε λάδι + 3-4 κουταλιές από το λάδι αυτό
λίγες ελιές - πράσινες ή μαύρες είναι δική σας επιλογή. Απλά βγάλτε τα κουκούτσια!
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φύλλα βασιλικού
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Βάλτε σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίξτε τα ζυμαρικά. Εν τω μεταξύ βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα νερό να βράσει και μαγειρέψτε τα φασολάκια.
Κόψτε στα τέσσερα τις ελιές και ρίξτε τις σε ένα μπολ, προσθέστε την αντζούγια και την κάππαρη καθώς και τον τόνο τον οποίο θα έχετε στραγγίξει. Κόψτε τις λιαστές τομάτες σε λωρίδες και προσθέστε κι αυτές. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε καλά το λάδι από τις λιαστές τομάτες, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Μόλις βράσουν τα φασολάκια, στραγγίξτε τα και κόψτε τα στα τρία. Στραγγίξτε και τα ζυμαρικά, φέρτε τα πάλι στην κατσαρόλα, προσθέστε τα υλικά, τη σος, τα φασολάκια, ανακατώστε, διορθώστε αλάτι, λεμόνι και πιπέρι και σερβίρετε.... με εκείνο το ωραιότατο ροζέ που λέγαμε τις προάλλες!


5 σχόλια:

  1. Μακαρονάδα είδα και έσπευσα!
    Μνημονιακή διαβάζω και μου ανοίγει η όρεξη.
    Όντως κατάφερες να βάλεις όλες τις γεύσεις της Μεσογείου σε ένα πιάτο με τα ζυμαρικά, τα λατρεμένα, τα αγαπημένα να πρωτοστατούν!!

    Διπλή μερίδα παρακαλώ, τώρα που γυρίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσαυγή
    Ναι τώρα που γυρίζει διότι οσονούπω ...έρχεται ο ταχυδρόμος!
    Η μακαρονάδα είναι γευστικότατη πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι τέλεια συνταγή, θα την κάνω το Σάββατο.
    Crispy, σου έχω έναν γρίφο: ποια θα ήταν η πλησιέστερη στην αυθεντική συνταγή των pommes de terre gratinees (συγνώμη για τον τόνο, δεν βρίσκω το γαλλικό πληκτρολόγιο); Έφαγα εξαιρετικές στο Chez Lucien στα Πετράλωνα,αλλά ό,τι διαβάζω με μπερδεύει. Τι θα είχες να προτείνεις ως γαλλο/ιταλοτραφής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. turtle
    Μάλλον εννοείς το gratin dauphinois. Δες εδώ από μια εξαιρετική Γαλλίδα blogger: http://chocolateandzucchini.com/archives/2009/06/gratin_dauphinois_potato_gratin.php

    Στο Παρίσι είναι κλασικό συνοδευτικό πιάτων. Ενίοτε στα υλικά προστίθεται και τυρί όπως το ρακλέτ. Τότε βέβαια το πιάτο απογειώνεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Crispy, το αυτό!Μου έλυσες την απορία και σε ευχαριστώ!Το διάβαζα με τυριά, με αλλαντικά και απορρούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή