Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Εαρινές απολαύσεις

Από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις από την κουζίνα της μαμάς ήταν όταν καθάριζε τις αγκινάρες κι εγώ στεκόμουν όρθια δίπλα της και παρατηρούσα τις σβέλτες κινήσεις της αλλά επίσης έπιανα τα πέταλα που έβγαζε από τις αγκινάρες ....κι έτρωγα το κάτω μέρος τους! Φαντάζομαι ότι δεν είναι συνηθισμένο για ένα παιδί να προτιμά να μασουλά το κάτω -τραγανό- μέρος των πετάλων μιας αγκινάρας αντί για μια τσίχλα φερ' ειπείν. :-)
(Αλλά τονίσαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση την αδυναμία της υποφαινόμενης στην αγκινάρα κι έτσι δικαιολογούνται οι γαστρονομικές της ιδιορρυθμίες - που παιδιόθεν τις κουβαλά )
Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ Πάσχα χωρίς αγκινάρες. Τη Δευτέρα του Πάσχα επιτέλους έρχεται η στιγμή να απολαύσω το απόλυτα αγαπημένο μου φαγητό: Αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες! Στην οικογένεια το έχουμε καθιερώσει ως το επίσημο φαγητό εκείνης της ημέρας. Άλλοι φτιάχνουν μακαρονάδα, άλλοι τρώνε ό,τι έχει απομείνει από την προηγούμενη μέρα, άλλοι τίποτα -είναι ήδη σε δίαιτα!- εμείς εκεί σταθερά, επιμένουμε με αυτό το φινετσάτο φρικασέ.
Μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα όμως, μεσολαβεί μια εβδομάδα και μάλιστα για πολλούς θα είναι εβδομάδα νηστείας. Γι' αυτό σας έχω σήμερα ένα πιάτο ναι μεν νηστίσιμο, πολύ ιδιαίτερο δε. Ένα πιάτο που συνδυάζει με απροσδόκητο τρόπο αγαπημένα υλικά και -προειδοποιώ! - απαιτεί πολύ, μα πάρα πολύ, ψωμί γιατί η σάλτσα του είναι ....mamma mia!

Αγκινάρες σε γλυκόξινη σάλτσα






Υλικά για 2 άτομα

3-4 αγκινάρες καθαρισμένες
1/2 κρεμμύδι
1 καρότο
2 κλωνάρια σέλινο
1 κουταλιά κάππαρη -την οποία θα έχετε ξαλμυρίσει
μερικές πράσινες ελιές -τις οποίες θα έχετε ψιλοκόψει
2 κουταλιές σούπας καλό λευκό ξίδι
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
λάδι
αλάτι
πιπέρι
λίγο αλεύρι

Αφού καθαρίσετε τις αγκινάρες , θα τις αλευρώσετε ελαφρώς και θα τις τηγανίσετε σε λίγο λάδι. Όσο τηγανίζονται ψιλοκόβετε το κρεμμύδι , το καρότο και το σέλινο. Βγάζετε τις αγκινάρες και στο ίδιο λάδι σωτάρετε τα τρία υλικά που μόλις ψιλοκόψατε. Προσθέτετε την κάππαρη και τις ελιές. Σωτάρετε για λίγο, φέρνετε πάλι τις αγκινάρες στο τηγάνι, προσθέτετε ένα ποτήρι ζεστό νερό κι αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει. Λίγο πριν δέσει η σάλτσα προσθέτετε το ξίδι και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε λίγο ακόμη στη φωτιά.

Το φαγητό σερβίρεται......με ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί!

4 σχόλια:

  1. Φαίνεται εξαιρετικό πιάτο και για το καρβέλι θα συμφωνήσω απόλυτα!
    Τις αγκινάρες τις αγαπάμε κι εμείς πολύ, έτσι το πιάτο σου με ενθουσίασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κοριτσάκι και καλή μεγάλη εβδομάδα να έχουμε!!
    Πάρα πολύ ωραίο πιάτο, πολύ διαφορετική πρόταση για αγκινάρες!!
    Η σαλτσούλα πραγματικά φωνάζει από μακριά για τόνους ψωμί!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ΕΛΕΝΑ
    @Ερμιόνη
    Είναι όντως εξαιρετικό πιάτο και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
    Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση! Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα με τους δικούς σας ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!χρονια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή