Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μικρές απολαύσεις (μια συνέχεια) + Fuxia

Φαντάζομαι ότι όταν κάποιος επισκέπτεται το Παρίσι ένα προσκύνημα στους ναούς των macarons επιβάλλεται. Η υποφαινόμενη δεν είχε περάσει ποτέ από τον Pierre Hermé , έτσι στην τελευταία της επίσκεψη στην Πόλη του Φωτός, με ευλάβεια κι αδημονία όρμησε σε έναν από τους ναούς του πασίγνωστου pâtissier και δοκίμασε μερικές από τις εκπληκτικές του δημιουργίες. Έχετε υπόψη ότι ο κος. Hermé αλλάζει ανά τακτά διαστήματα την συλλογή του από macarons. Έτσι γεύσεις πάνε κι έρχονται.  Απ'όσα δοκίμασα με συγκλόνισαν τα εξής macarons : Huile d'olive á la mandarine -λάτρεψα την εκρηκτική επίγευση που άφησε το συμπαθέστατο εσπεριδοειδές. Το συγκεκριμένο macaron θα μπορείτε να το γεύεστε  μέχρι την 1η Απριλίου. Infiniment cassis : Μάλλον το αγαπημένο μου. Cassis μέσα κι έξω! Το απολαμβάνετε μέχρι τις 25 Μαρτίου. Americano pamplemousse: Η πικράδα του γκρέιπφρουτ διακριτική αλλά κυρίως μεθυστική. Κι αυτό θα το απολαμβάνετε μέχρι τις 25 Μαρτίου.






Επίσης φαντάζομαι ότι ο καθένας μας που επισκέπτεται το Παρίσι ''κολλά'' με κάποια από τις γειτονιές της πόλης. Για κάποιο λόγο έχω κολλήσει με το ένατο διαμέρισμα - arrondissement , και μάλλον υποπτεύομαι ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι βολικό και λιγότερο τουριστικό σε σχέση με άλλα διαμερίσματα. Στο 9ο διαμέρισμα λοιπόν βρίσκεται ένας πολύ αγαπημένος δρόμος τον οποίο πάντοτε διασχίζω όταν ανεβαίνω προς την γειτονιά της Montmartre , η Rue des Martyrs . Είναι ένας δρόμος γεμάτος από epiceries, boulangeries, fromageries, pâtisseries, και φυσικά restaurants. 




Ένας δρόμος γεμάτος από μικρά παραδοσιακά καταστήματα που πωλούν όλα τα καλούδια του κόσμου (ναι ναι, υπάρχει και μαγαζάκι που πουλά ελληνικές λιχουδιές!).  








Αν σας βγάλει ο δρόμος στην Rue des Martyrs επισκεφτείτε οπωσδήποτε το ζαχαροπλαστείο του Sebastien Gaudard στο νο. 22 της οδού. Ο εν λόγω pâtissier έχει μαθητεύσει στον Pierre Hermé κι είναι και....εχχχχμμμμ... ...κούκλος!!! Δυστυχώς δεν τον γνωρίσαμε από κοντά αλλά είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε κάποιες από τις δημιουργίες του.



Θεϊκές! Ιδιαίτερα η τάρτα με το αχλάδι ήταν μια αξέχαστη απόλαυση καθώς το φρούτο έλιωνε γλυκά στο στόμα!

Τέλος στην Rue des Martyrs βρίσκεται ένα εστιατόριο το οποίο επισκέπτομαι πάντα όταν βρίσκομαι στο Παρίσι. Το παράδοξο είναι ότι θα σας παρουσιάσω ένα ...ιταλικό εστιατόριο του Παρισιού! Αλλά από παραδοξότητα άλλο τίποτα σε τούτο το ταπεινών προθέσεων blog! Και πρέπει να ανεχτείτε την ιδιορρυθμία της υποφαινόμενης να δειπνεί σε ιταλικά εστιατόρια σε όποια πόλη επισκέπτεται! Βίτσιο κι αυτό! Αλλά ας πάμε στο...


Fuxia


When in Paris do as the...Italians do!  Όταν πας σε ιταλικό εστιατόριο στο Παρίσι και διαπιστώνεις ότι στο διπλανό τραπέζι κάθονται Ιταλοί τότε ξέρεις ότι δεν έχεις κάνει λάθος! Στην Rue des Martyrs 25 βρίσκεται το Fuxia ένα από τα πιο γνωστά στέκια για ιταλικό φαγητό στην Πόλη του Φωτός.  Απλός διάκοσμος , μικρά τραπέζια - διαλέξτε αυτά που κοιτάζουν προς το δρόμο. Το μενού είναι αξιοπρεπέστατο και πολύ ισορροπημένο ανάμεσα σε antipasti, primi & secondi.  Ενίοτε υπάρχουν και πιάτα ημέρας. Οι σαλάτες είναι απλές ως προς τα υλικά αλλά πληθωρικές και φρεσκότατες. Τα antipasti το ίδιο, δοκιμάστε οπωσδήποτε τα beignets de mozzarella. Στα ζυμαρικά ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πολύ καλά φτιαγμένο και σωστά βρασμένο. Ωραιότατη η pesto rosso. Απ'ότι έχω διαπιστώσει πολύ δημοφιλή είναι και τα lasagna. Υπάρχουν διαφόρων ειδών. Στα δεύτερα κυριαρχούν τα scaloppine τα οποία είναι περισσότερο ....escalope ως προς το μέγεθος! Πολύ δημοφιλή επίσης,  βλέπεις σχεδόν σε όλα τα τραπέζια scaloppine. Ενδιαφέρον πιάτο τα scaloppine με τρούφα κι αγκινάρα, συνδυασμός που ξενίζει στο άκουσμα του αλλά γευστικά στέκει μια χαρά. 
Η κάβα είναι καλά εξοπλισμένη με αποκλειστικά ιταλικά κρασιά από διάφορα μέρη της Ιταλίας. Οι τιμές τους κυμαίνονται κατά μέσον όρο από 20 - 35 ευρώ. Το πιο ακριβό, Barolo, στα 65 ευρώ.
Στα επιδόρπια θα συναντήσετε τα κλασικά ιταλικά αλλά και μερικά ημέρας, όπως πχ τάρτα σύκου που ήταν εξαιρετική.
Το μαγαζί είναι ανοιχτό τα μεσημέρια αλλά για το βράδυ η κουζίνα ανοίγει πάλι στις 7. Γεμίζει σχετικά γρήγορα και μέχρι τις 8:30 είναι γεμάτο. Το προσωπικό νεανικό και φιλικό και για όσους έχουν άγχος με τα Γαλλικά τους κυκλοφορεί και μενού στα Αγγλικά.
Για δύο άτομα με 1 ορεκτικό, 2 πρώτα ή δεύτερα και κρασί το ...addition έρχεται περίπου στα 60 ευρώ. Σημειώνω ότι στα γαλλικά εστιατόρια ΔΕΝ υπάρχει χρέωση για κουβέρ και το ΦΠΑ είναι 7% (για το αλκοόλ 19,6 %) .  Η αναφορά  στο ΦΠΑ γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ακατανόητο το δικό μας...23%!
Και τέλος , όπως γράφει στην κάρτα μέσα στην οποία έρχεται ο λογαριασμός :








Fuxia
25, Rue des Martyrs
9e arrondissement
Paris


Περισσότερες πληροφορίες στο site τους.



4 σχόλια:

  1. Καλώς το ταξιδεμένο μας κορίτσι!!! Ώστε εκεί είχες εξαφανιστεί κυρία μου!! Τώρα άμα πω ότι ζηλεύω τρελά δεν θα με παρεξηγήσεις ε;;;
    Τα φούξια και λαχανί τραπεζάκια σκέτη τρέλα!! Υπέροχα!!
    Μας κράτησες το ΦΠΑ για το τέλος βέβαια και μου σηκώθηκε λίγο η τρίχα αλλά εντάξει, θα ηρεμήσω!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ΥΓ. Θέλω κι άλλες φώτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τσιριξω από ζήλια??? Όχι, θα σταθώ στο ύψος μου! Υπέροχες και οι φωτογραφίες και οι περιγραφές. Τα macarons του Pierre Herme τα έχω δοκιμάσει αλλά μου έβαλες στο μυαλό να ανακαλύψω τον... κούκλο patissier καθώς και το ιταλικό εστιατόριο! Έχω στο πρόγραμμα ένα ταξιδάκι κατά κείθε για τον Ιούνιο, οπότε οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν στο έπακρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ευχάριστη έκπληξη Κρίσπ μου!!!

    Θα φανούν χρησιμότατες οι πληροφορίες,πάμε Παρίσι αρχές Μαϊου για ένα γάμο.
    Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ερμιόνη
    Αυτό με το ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση με έχει εκνευρίσει. Στη Γαλλία το μείωσαν και τα μπιστρό σφύζουν από κίνηση! Όλα γεμάτα!


    @Amelie
    @thalassamov
    Θα πάτε κι ωραία εποχή στο Παρίσι! Μαϊο & Ιούνιο! Τέλεια! Τώρα ζηλεύω εγώ!
    Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ανεβείτε την rue des Martyrs πηγαίνοντας προς Montmartre. Μπορείτε να κατεβείτε στη στάση Cadet και να την πάρετε από την αρχή. Κι οπωσδήποτε ένα γλυκό από τον Sebastien!

    ΑπάντησηΔιαγραφή