Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ξελογιάσματα.

Ο Μάρτης ήρθε, καλώς μας ήρθε, ελπίζουμε -κι ανυπομονούμε- ότι θα φέρει πιο γλυκές, πιο ζεστές μέρες. Καλό μήνα, παρεμπιπτόντως.
Παράξενος μήνας ο Μάρτης. Και παιχνιδιάρης -κοινώς σπασίκλας! Εκεί που μας προσφέρει τις πρώτες ξελογιάστρες μέρες- ξέρεις, εκείνες που θες να πετάξεις μπότες και παλτά και να αρχίσεις να φοράς κοντομάνικα και σανδάλια!- εκεί σε ρίχνει πάλι στην ψυχρή αγκαλιά του χειμώνα και σε κοιτάζει χαιρέκακα να τουρτουρίζεις!
Καλέ μου Μάρτη σε αγαπώ γιατί είσαι αλλοπρόσαλλος και κάποια μου θυμίζεις. Ξέρεις εσύ, σου μιλώ για εκείνη που κάποτε δεν άντεχε στη θέα του...κουνουπιδιού και τώρα πια το έχει στήσει, τούτο το ταπεινό λαχανικό, σε ένα βωμό και το προσκυνά νυχθημερόν!! (Κι ο Μάρτης αναστενάζει...''Τι υπερβολές ξεστομίζει αυτό το κορίτσι''...!!)
Και ψάχνοντας για νέες ευφάνταστες αλλά συνάμα απλές συνταγές με το συμπαθέστατο αυτό λαχανικό, η ....ιέρεια του κουνουπιδιού έπεσε πάνω σε μια συνταγή που είχε όλα τα απαιτούμενα προσόντα: Κουνουπίδι, απλότητα κι απίστευτη νοστιμιά!  Επιδοκιμάστηκε θερμότατα από τους πάντες. Αλλά το αστείο είναι ότι άφησε άφωνους εκείνους που δεν πίστευαν ότι το φαγητό περιείχε κουνουπίδι!

Ζυμαρικά με κουνουπίδι και χωριάτικο λουκάνικο




Υλικά για 2 άτομα

200 γρ ζυμαρικά της αρεσκείας σας (πέννες, ορεκιέτε κλπ)
200 γρ  χωριάτικο λουκάνικο
μισό κουνουπίδι
50 γρ παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
λίγο λάδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι

Πλένετε και ψιλοκόβετε το κουνουπίδι. Ψιλοκόβετε και το λουκάνικο. Σε ένα βαθύ και βαρύ τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι. Σωτάρετε το σκόρδο. Ρίχνετε στο τηγάνι το κουνουπίδι και το σωτάρετε για λίγο. Προσθέτετε το λουκάνικο το οποίο επίσης σωτάρετε για λίγο. Σβήνετε με το κρασί και σκεπάζετε το τηγάνι για λίγα λεπτά. Εν τω μεταξύ βάζετε αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνετε τα ζυμαρικά και τα μαγειρεύετε al dente. Ξεσκεπάζετε το τηγάνι. Τώρα πια το κουνουπίδι θα έχει αρχίσει να μαλακώνει, Με ένα πιρούνι αρχίζετε να το σπάτε σε ακόμα μικρότερα κομματάκια. Συνεχίζετε αυτή τη διαδικασία με το πιρούνι μέχρι το κουνουπίδι και το λουκάνικο να θυμίζoυν στην όψη κιμά. Αν βλέπετε ότι το φαγητό  στεγνώνει ρίξτε λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά κρατώντας μισό ποτήρι από το νερό στο οποίο έβρασαν. Προσθέστε τα στο τηγάνι, ρίξτε  το τυρί και το νερό, ανακατώστε πολύ καλά και σερβίρετε αμέσως τρίβοντας από πάνω μαύρο πιπέρι.


Το συγκεκριμένο φαγητό ήταν μεγάλη έκπληξη. Είναι από εκείνα τα πιάτα που σε αιφνιδιάζουν γευστικά γιατί απλά δεν περίμενες ότι θα ήταν τόσο νόστιμα. Αλλά διαπίστωσα και κάτι άλλο. Είχε όλα τα στοιχεία ενός comfort food, είχε κάτι το οικείο -αν κι ήταν η πρώτη φορά που το μαγείρευα- κι είχε κάτι το ρουστίκ . Χρησιμοποίησα λουκάνικα από την Εύβοια με μοσχαρίσιο κρέας, εξαιρετικά, ίσως αυτά έδωσαν τον ρουστίκ τόνο και το συνόδεψα με ένα κρασί που ανακάλυψα πρόσφατα κι ερωτεύτηκα σφόδρα: Μικρή Κιβωτός του Λαντίδη 2006.

6 σχόλια:

  1. "Του Μάρτη του αρέσει να ειναι πάντα στο διπλό.. μια στις δέκα να'χει ήλιο και τις άλλες ξυλιασμό"!
    Στην μακαρονάδα θα έπεφτα με τα μούτρα.
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Eri
    Τι ωραίος στίχος είναι αυτός! Πρώτη φορά τον ακούω! Έτσι είναι όμως ο τρελο-Μάρτης!
    Η μακαρονάδα είναι από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχω δοκιμάσει! Κυριολεκτικά!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός από ιέρεια του κουνουπιδιού έχεις αποδείξει προ πολλού πως είσαι και των ζυμαρικών!! Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν να σκεφτείς πως ένας συνδυασμός αυτών των υλικών θα ήταν διαφορετικός και πεντανόστιμος! Μ' αρέσει πολύ η ιδέα αυτή! Έχω δει διάφορα πιάτα ζυμαρικών με μπρόκολο, αλλά με κουνουπίδι όχι...
    Άσχετο... μ' αρέσει πολύ το πιάτο που χρησιμοποίησες, είναι comfort και ρουστίκ!
    Επίσης, όσο πιο πολύ σε διαβάζω τόσο συνειδητοποιώ πόσο μ' αρέσει το στιλ γραφής σου!
    Φιλιά πολλά καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ερμιόνη
    Παιδιόθεν έχω τρέλα με τα ζυμαρικά -όχι τυχαία και σύμφωνα με δηλώσεις της μαμάς μου η πρώτη λέξη που είπα ήταν...''κογιόμα'' δηλαδή μακαρόνια!!!
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Η αλήθεια είναι ότι όλα τα κείμενα βγαίνουν αυθόρμητα κι ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής.
    Το πιάτο είναι Zara Home. Έχει πολύ όμορφα πράγματα σε πολύ προσιτές τιμές και καλή ποιότητα.
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. crispy μου, τι όμορφος συνδυασμός είναι αυτός! Όπως λέει και η Ερμιόνη έχω δοκιμάσει πάστα με μπρόκολο, τώρα ήρθε η ώρα του κουνουπιδιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Αγγελική Ν
    Όπως έγραψα ήταν αναπάντεχα νόστιμη! Ίσως ήταν κι ο συνδυασμός με το λουκάνικο, το οποίο βέβαια υπερίσχυε γευστικά.
    Να τονίσω ότι δεν είναι δική μου συνταγή. Την έχω δει κατά καιρούς σε διάφορα ιταλικά περιοδικά και blog και σε διάφορες παραλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή