Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Καιρός φέρνει τα λάχανα....

....καιρός τα παραπούλια. Η σοφή αυτή παροιμία απλά θέλει να μας πει ότι κάθε πράγμα -που είναι να συμβεί- συμβαίνει στον καιρό του. Μπορεί. Αλλά ήταν καιρός η υποφαινόμενη να ανακαλύψει επιτέλους ότι τα παραπούλια ήταν το καλά κρυμμένο μυστικό του χειμώνα. Και θες επειδή ο χειμώνας φέτος κράτησε πολύ, περισσότερο απ' ότι έχουμε συνηθίσει εμείς οι Μεσόγειοι, θες επειδή κάθε πράγμα θα συμβεί όταν πρέπει... η υποφαινόμενη με μεγάλη χαρά ανακάλυψε ότι τα παραπούλια είναι πάμφθηνα και - mais quelle surprise!- εξαιρετικά νόστιμα! Ευτυχώς πριν από λίγες μέρες υπέκυψε στα παρακάλια της συμπαθέστατης μανάβισσας , αγόρασε ένα παραπούλι  κι έφτιαξε το πιάτο που ακολουθεί. Το παράδοξο -σκέφτεται- είναι ότι οι περισσότεροι τα προσπερνούμε χωρίς να τους δίνουμε καμία σημασία! Κα.κώς!  . Κι αν το φτιάξετε - τώρα που προλαβαίνετε αγοράστε παραπούλια!- θα την ευλογείτε -την υποφαινόμενη- και θα πίνετε κρασάκι λευκό κι ελληνικό στην υγειά της. Γιατί; Διότι αυτό που σας μαγειρεύει σήμερα είναι ταπεινό μεν, μα συνάμα και κυρίως  αναπάντεχα συναρπαστικό γευστικά δε!

Σπαγγέτι με παραπούλια και τόνο



Υλικά για 4 άτομα

400 γρ σπαγγέτι Νο.6
1 παραπούλι
1 κονσέρβα τόνο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
λίγο λάδι
το χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι


Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Πλένετε τα φύλλα του παραπουλιού και τα χοντροκόβετε (τα εξωτερικά που είναι πιο χοντρά και λιγότερο τρυφερά μην τα χρησιμοποιήσετε). Ζεσταίνετε σε ένα βαρύ τηγάνι λίγο ελαιόλαδο. Σωτάρετε σε αυτό το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτετε το παραπούλι. Μόλις μαλακώσει ρίχνετε μισό ποτήρι νερό, σκεπάζετε το τηγάνι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Το αφήνετε να σιγοβράσει με την ησυχία του. Βάζετε αλατισμένο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα. Μόλις βράσει, βράζετε τα σπαγγέτι al dente. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε αμέσως στο τηγάνι με τα σωταρισμένα παραπούλια. Προσθέτετε τον τόνο, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντας με δροσερό ελληνικό λευκό κρασί.

12 σχόλια:

  1. καλέ τα παραπούλια υπάρχουν??? σοκ!! νόμιζα πως ήταν απλά στην γνωστή έκφραση χχαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραπούλια???
    Ούτε που το είχα φανταστεί!!!
    Και ειδικά με μακαρόνια!
    Γιατί όχι????
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και με κάτι τόσο απλό και χειμωνιάτικο υλικό!!
    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και τη σκέψη σου!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Εντάξει, με έστειλες πανηγυρικά αδιάβαστη! Ούτε καν ήξερα ότι τα παραπούλια υπάρχουν στον αληθινό κόσμο και ότι πρόκειται για είδος λαχανικού! :)
    Μπράβο βρε κοριτσάκι, ευτυχώς που είσαι κι εσύ και μάθαμε πάλι το κατιτίς μας! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια κρίμα που είναι κάπως παραμελημένα σαν λαχανικά και μάλλον είναι αρκετοί αυτοί που δεν ξέρουν καν ότι πρόκειται για κάτι που τρώγεται -σαν τον mahler76 πιο πάνω! :-Ρ

    Πολύ έξυπνα σκέφτηκες, τα παραπούλια και με ρύζι όπως το σπανακόρυζο ή το λαχανόρυζο θα ήταν επίσης ωραία ιδέα!

    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρίσπι μου, μήπως γνωρίζεις την αγγλική ονομασία του λαχανικού;
    Στα ελληνικά με μπερδεύει η αταξία που υπάρχει στις περιγραφές.
    "Παραπούλια"έχω συναντήσει ως "νέο βλαστάρι,παραφυάδα" ακόμη και σε μπρόκολα. Επίσης το είδα και ως συνώνυμο της λαχανίδας, που μάλλον είναι λάθος...ή όχι;

    Το σοταρισμένο λάχανο και μαρούλι είναι από τις πιο νόστιμες ζεστές σαλάτες. Συνήθως τα φτιάχνω ασιάτικα ή με σκόρδο και πιπερόριζα, η μακαρονάδα σου όμως με ενθουσίασε (πάλι!).

    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eμείς αυτό το λέμε λαχανίδα,το βράζουμε και το κάνουμε σαλάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα "παραπούλια" εδώ στο Τορόντο έχουν μεγαλύτερες πωλήσεις απο τα κανονικά λάχανα, τα χρησιμοποιούν παντού. ειμαι σίγουρη ότι με τα μακαρόναι και τον τόνο το πιάτο θα είναι πολύ νόστιμο! φιλιά Crispy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εδώ στην Ν Αφρική πωλούνται διάφορα λάχανα που θα μπορούσαν να είναι τα παραπούλια!Έχω δει κάποια που λέγονται old cabbage, άλλα είναι kale, άλλα collards... Όπως λέει και η thalassamov δεν υπάρχει τάξη στις περιγραφές-ονομασίες! Αν ξέρεις την Αγγλική ονομασία, πες μας την παρακαλώ!

    Δεν τα έχω δοκιμάσει! Μάλλον ήρθε η ώρα τους! Σ ευχαριστώ! Φιλάκια από νοτιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @mahler76
    @Xρυσαυγή
    @Ερμιόνη
    @The dark chef
    @Thalassamov
    @Γεωργία
    @Eri
    @Αγγελική Ν
    Καλημέρα σε όλους κι ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας.

    Ειδικότερα:

    @Mahler76
    @Ερμιόνη
    Απ'ότι ανακάλυψα δεν είστε οι μόνοι που δεν γνώριζαν την ύπαρξη των παραπουλιών! Προσωπικά , αν και γνώριζα ότι υπήρχαν , τα πρωτοείδα στη λαϊκή πριν λίγα χρόνια, όμως μόλις φέτος τα δοκίμασα! Κάλλιο αργά...! Παρεμπιπτόντως μου κάνει εντύπωση που μόνο ένας μανάβης τα φέρνει στη λαϊκή!

    @Χρυσαυγή
    Η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη! (το γράφει κάποια που δεν είναι κι η πιο φανατική των χειμερινών λαχανικών!)

    @Γεωργία
    Το θέμα της ονομασίας προκαλεί μια μικρή σύγχυση. Σε κάποια μέρη ονομάζουν λαχανίδες τις ραπανίδες κι όχι τα παραπούλια!


    @thalassamov
    @Αγγελική Ν
    Το θέμα της ονομασίας του στην Αγγλική γλώσσα παραμένει ένα θέμα! Το πιο κοντινό που μπόρεσα να βρω είναι το kale χωρίς να είναι ακριβώς το ίδιο- τα φύλλα είναι διαφορετικά.

    @Eri
    Στον Καναδά πώς τα ονομάζουν; (είτε στην Αγγλική είτε στη Γαλλική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. To kale είναι η λαχανίδα. Επιβεβαιωμένο μέσω γερμανικών ;)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με kale λοιπόν θα δοκιμάσω! Σ ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. thalassamov
    Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία!


    Αγγελική Ν
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή