Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο 5ος πρωταγωνιστής

Ο Roman Polanski είναι ένας πολύπλευρος σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες πραγματικά αξέχαστες και μοναδικές, από το ''Μωρό της Ρόζμαρι'' ως το ''Chinatown'', κι από την ''Αποστροφή'' ως και τον συγκινητικό ''Πιανίστα''. Κάτι άλλο που τον χαρακτηρίζει είναι η διαφορετική θεματική των ταινιών του. Κομεντί, θρίλερ- αστυνομικά και ψυχολογικά-, ταινίες τρόμου, κωμωδίες αλλά και δράματα. Απ'όλα έχει ο μπαξές του Πολωνού σκηνοθέτη του οποίου η ζωή έχει υπάρξει -μέσω σκανδάλων και τραγικών στιγμών- εξίσου κινηματογραφική και θυελλώδης.
Στην τελευταία του ταινία , Carnage, ανέλαβε να κινηματογραφήσει το επιτυχημένο θεατρικό έργο ''Ο θεός της σφαγής'', της Γαλλίδας Γιαζμίνα Ρεζά . Αυτό που συμβαίνει στην ταινία είναι το εξής: Δύο ζευγάρια συναντιούνται στο σπίτι τους ενός για να διευθετήσουν ένα ζήτημα που προέκυψε όταν ο γιος των μεν χτύπησε τον γιο των δε.  Κι αυτό που μοιάζει με πολιτισμένη συζήτηση τεσσάρων σοβαρών ανθρώπων θα εξελιχθεί .....σε έναν εκτροχιασμό συμπεριφορών. Ο σκηνοθέτης τους κινηματογραφεί με κέφι , γελοιοποιώντας τους και συγχρόνως απογυμνώνοντας τους από τον επιφανειακό καθωσπρεπισμό  τους.

Είμαστε όλοι τόσο πολιτισμένοι.....προς το παρόν!

Ουσιαστικά εκτός από τους τέσσερις πρωταγωνιστές (στην ταινία κι οι 4: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly είναι εκπληκτικοί!) δεν εμφανίζεται σχεδόν κανείς άλλος. Αλλά υπάρχει ένας πέμπτος πρωταγωνιστής , ο οποίος παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ταινία και δίνει το έναυσμα για μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της! Αυτό δεν είναι άλλο από το apple-pear crumble , το οποίο με πολύ καμάρι σερβίρει η Jodie Foster στους υπόλοιπους!

Apple-pear crumble
(Από την ταινία ''Carnage'')
2012: Gourmet cinema
Φεβρουάριος



Υλικά για 4 άτομα

1 μήλο και 2 αχλάδια μέτρια προς μεγάλα (ή αντίστροφα 2 μήλα : 1 αχλάδι)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
2 κουταλιές  + 100 γρ καστανή ζάχαρη
100 γρ βούτυρο
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ μπισκότα digestive τριμμένα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Κόβετε τα φρούτα σε μικρά όμοια κομμάτια και τα απλώνετε σε ένα πυρέξ. Ρίχνετε από πάνω από τα φρούτα το τζίντζερ και τις 2 κουταλιές ζάχαρη.


Η ζύμη είναι ό,τι πιο απλό μπορεί να φανταστεί κανείς. Ανακατεύετε το αλεύρι με τα μπισκότα και τη ζάχαρη και τρίβετε το μείγμα με το βούτυρο μέχρι να δημιουργήσετε ...τρίμματα! Τα απλώνετε πάνω στα φρούτα και ψήνετε για 30 -35 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Το γλυκό σερβίρεται ελαφρώς χλιαρό αλλά και κρύο και με τη συνοδεία παγωτού- προαιρετικά!
Είναι ένα γλυκό-επιδόρπιο που γίνεται γρήγορα κι εύκολα, είναι πεντανόστιμο και λαχταριστό, καθόλου απαιτητικό ούτε ιδιότροπο όπως οι πρωταγωνιστές της ταινίας κι είναι ιδανική λύση για να σερβιριστεί σε επισκέπτες της τελευταίας στιγμής!

Η ανάρτηση είναι η 2η στα πλαίσια του φετινού αφιερώματος στο gourmet cinema (συνταγές από τον κινηματογράφο) Εδώ η 1η του Ιανουαρίου.

6 σχόλια:

  1. Δεν την ηκερα καν την ταινια, αλλα με επεισες!
    Η μηλο αχλαδοπιτα φαινεται εξισου νοστημη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που είσαι κοπελιά!! Σ΄έχασα τελευταία. Την ταινία τη βάζω στη λίστα μου οπωσδήποτε. Και το γλυκό φαίνεται νόστιμο, στα υπ' 'οψιν και αυτό!!
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κοριτσάκι! Αυτές οι κινηματογραφικές αναρτήσεις σου είναι από τις πλέον αγαπημένες μου!
    Δεν την ήξερα την ταινία, αλλά τώρα που μας ενημέρωσες θα προβώ στις κατάλληλες ενέργειες!! Με τέτοιο σκηνοθέτη και καστ, πρέπει να είναι πολύ αξιόλογη!
    Μ' αρέσουν πολύ τα crumble με φρούτα! Πραγματικά σερβιρισμένα με λίγο παγωτό είναι απίστευτα απολαυστικά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Elpiniki
    Αμφότερα είναι απολαυστικά! Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!



    @Δέσποινα
    Εδώ είμαι! Απλά έγινε μια αναδιάρθρωση στο πρόγραμμα μου (κάτι σαν το ελληνικό χρέος!!) και προσπαθώ να προσαρμοστώ!



    @Ερμιόνη
    Χαίρομαι που σου αρέσει το αφιέρωμα! Για μένα είναι ό,τι καλύτερο να συνδυάζω τις δύο μεγάλες μου αγάπες: φαγητό & σινεμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την έχασα την ταινία και το μετάνοιωσα :ο(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tom
    Έπεσε πάνω στην εποχή του Όσκαρ και την απέσυραν σχετικά νωρίς από τις αίθουσες. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή