Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Name it!

Προέκυψαν τα εξής δύο θέματα:
1. Στην κουζίνα κυκλοφορούσε ένα κουνουπίδι που ωρυόταν ότι το είχα ξεχάσει.
2. Έχω υποσχεθεί ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ...the soup season. Ο καιρός βέβαια, μέχρι στιγμής δεν είναι φανατικά χειμωνιάτικος οπότε η σούπα δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 20 βαθμούς κι η ατμόσφαιρα είναι μια ...σούπα ούτως ή άλλως από την πολλή την υγρασία.
Αλλά οι εμμονές επιμένουν, οι μέρες περνούν και το κουνουπίδι πρέπει να γίνει σούπα. Κι όταν πληκτρολογεί κανείς στη μηχανή αναζήτησης τις δύο επίμαχες λέξεις , κουνουπίδι + σούπα τότε πέφτει πάνω στην....potage Du Barry! Η οποία , καταπληκτική ομολογουμένως, σούπα υποτίθεται ότι πήρε το όνομα της από την κοντέσα Du Barry , που υπήρξε η επίσημη ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου του δεκάτου πέμπτου. Το τι έκανε στη ζωή της η κα. Du Barry, δεν άπτεται του άμεσου ενδιαφέροντος τούτου του blog. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι κάτω από ποιες συνθήκες διάσημες προσωπικότητες έδωσαν το όνομα τους σε διάσημα πιάτα! Για παράδειγμα: Πώς ο διάσημος συνθέτης Gioachino Rossini έδωσε το όνομα του στο περίφημο tournedos . Ή πώς δόθηκε το όνομα μιας διάσημης χορεύτριας, της Anna Pavlova, σε ένα γλυκό με βάση την μαρέγκα! Υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα με πιάτα που πήραν την ονομασία τους από διάσημους....νονούς- παρεμπιπτόντως κάτι αντίστοιχο στην ελληνική κουζίνα δεν μου έρχεται στο νου. Παρόλ' αυτά όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα γιατί η madame Dubarry είναι η νονά αυτής της καταπληκτικής σούπας. Αλλά όπως αναφέρεται από τον Craig Claibourne στο βιβλίο του The New York Times Cook Book : "No one knows at what point… cauliflower and the Comtesse DuBarry, mistress to Louis XV, became eternally associated. But on any menu, a dish bearing the name DuBarry indicates the invariable presence of cauliflower."  
Έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να θαυμάσουμε την κα. Du Barry για το γαστρονομικό της γούστο! Βέβαια εκείνη την εποχή μάλλον δεν ήταν γνωστό το curry στη Γαλλία. Η παρουσία του στη σούπα οφείλεται στην ....madame De Crispy!!!!


Potage Du Barry (Γαλλική σούπα με κουνουπίδι) αρωματισμένη με curry




Υλικά για 4 άτομα


1 κουνουπίδι μέτριο σε μέγεθος
200 γρ πατάτα
1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
300 ml γάλα
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο 
1 κουταλάκι curry
αλάτι


Πλένετε τις πατάτες, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε κύβους. Τις βράζετε. Καθαρίζετε και κόβετε το κουνουπίδι σε μικρές τούφες. Το βράζετε. Μόλις βράσουν οι πατάτες και το κουνουπίδι, τα περνάτε από τη μουλινέτα έτσι ώστε να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Βάζετε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα με το ζωμό και το γάλα και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Προσοχή : δεν πρέπει να κοχλάζει η σούπα. Αλατίζετε. Μόλις είναι έτοιμη, σ'ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι με το curry. Σερβίρετε αμέσως ρίχνοντας πάνω από κάθε πιάτο λίγο από το αρωματισμένο λάδι.




Crispy's confession: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αρωματίζεται η συγκεκριμένη σούπα. Από μοσχοκάρυδο μέχρι ...τσορίθο! Προτίμησα το curry που δένει τέλεια με το κουνουπίδι. Επίσης σε πολλές εκδοχές υπάρχει κρέμα γάλακτος ...την οποία προσπέρασα ρυθμίζοντας διαφορετικά τις ποσότητες των υλικών!

6 σχόλια:

  1. Το μενού έχει λουλουδάκι σήμερα βλέπω! Ενδιαφέρουσα πρόταση!!! Άντε ν΄αρχίσουν τα κρύα ν΄αρχίσουν και οι σούπες.
    Καλημέρα madame de crispy!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφερον... αλλα πραγματι φετος δεν τραβαει πολυ η σουπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρύο, ξεκρύο....εμένα πολύ μου άρεσε, και κυρίως με ενδιαφέρει με την προσθήκη του κάρρυ στο τέλος! Φυσικά έτσι απλή και χωρίς πολλά-πολλά να μπερδεύεται το κουνουπίδι, σιγά μην το πλησιάσουν. Θα την φτιάξω για μένα όμως οπωσδήποτε! Ευχαριστώ πολύ!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Ωραίος συνδυασμός υλικών και ένας εναλλακτικός τρόπος να φάμε κουνουπίδι! Χαίρομαι που παρέλειψες την κρέμα γάλακτος... Ομολογώ όμως ότι προσωπικά θα έβαζα λίγο τριμμένο τσένταρ, έτσι ίσα-ίσα για τη μυρωδιά! Φιλιά, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δέσποινα
    Καλημέρα! Μια και το ανέφερες σαν λουλούδι, να πω ότι το αδικούμε το ...κουνουπίδι στην ελληνική γλώσσα! Σε κάποιες ξένες γλώσσες ...θεωρείται λουλούδι: cauliflower, cavolfiore, chou-fleur (το αγαπημένο μου!)



    @Ελπινίκη
    Καλημέρα! Κι απ'ότι βλέπω, ο καιρός επιμένει να φορά... τα ανοιξιάτικα του! Θυμίζει...προ-πασχαλινή περίοδο!!!




    @Έφη
    Καλημέρα! Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ''ακούγεται'' έντονα το κουνουπίδι στη σούπα. Αυτό που γεύεσαι κυρίως είναι η γλυκύτητα του!




    @Ερμιόνη
    Καλημέρα! Την παρέλειψα αναγκαστικά -δεν είχα!!!- αν και φοβάμαι ότι οι Γάλλοι μπορεί να έφριτταν με την κίνηση μου!! Νομίζω ότι χωρίς την κρέμα είναι πιο ελαφριά και πιο φίνα η σούπα.



    @Εri
    Καλημέρα! Είναι όντως yummy! Κι έτυχε θετικότατης υποδοχής- κάποιοι ζήτησαν και δεύτερο πιάτο!!



    Καλό Σ/Κ σε όλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή