Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ετεροχρονισμός

Η  κάτοχος τούτου του αλλοπρόσαλλου blog έχει κάτι περίεργες διαλείψεις. Το καλοκαίρι, ας πούμε, νοσταλγεί τα μελομακάρονα και το χειμώνα θυμάται ότι -τι κρίμα!- το καλοκαίρι έπρεπε αν είχε φάει περισσότερα ροδάκινα- αχχχχ, να είχε λίγα τώρα μες το καταχείμωνο! Για να διαπιστώσει τι τρέχει με αυτούς τους...γαστρονομικούς ετεροχρονισμούς, έστειλε το ταλαιπωρημένο blog της στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή όπου εκείνος απεφάνθη ότι δεν τρέχει και τίποτα το σοβαρό. Ετεροχρονισμοί επιτρέπονται, μέχρι ενός σημείου όμως, μην ξεχνάμε ότι... ''κάθε πράγμα στον καιρό του'' αγαπητή Crispy! Τουτέστιν ξέχνα τα ροδάκινα Δεκέμβρη μήνα.
Πάμε όμως τώρα πίσω στον Σεπτέμβρη. Τότε που σε αρκετά ξένα food blog, έπαιζε πολύ ένα ...apple challah. Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι το challah είναι ένα είδος ψωμιού-brioche που οι Εβραίοι φτιάχνουν στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους. Δεν ξέρω ποιες είναι αυτές, εδώ καλά καλά δεν γνωρίζω τις δικές μας, αλλά κάπου μέσα στον Σεπτέμβρη αρχίζει το νέο εβραϊκό έτος. Εξ ου και τα πολλά challah που έβλεπα. Εν τω μεταξύ όλον αυτόν τον καιρό έψαχνα να φτιάξω ένα γλυκό με μήλα που να μην είναι ούτε στρουντλ, ούτε τάρτα,ούτε tatin,ούτε  κέικ κανονικό , ούτε κέικ λαδιού ,ούτε, ούτε,ούτε,... κοιτούσα τη λίστα συνταγών του blog  και αναρωτιόμουν τι διαφορετικό να φτιάξω με μήλα. Τότε, τέλη σχεδόν Νοέμβρη, θυμήθηκα το apple challah του... Σεπτέμβρη και το έφτιαξα. Δύο φορές! Διότι την πρώτη φορά προέκυψε μια κατάσταση που θύμιζε τη σκηνή με τη ζύμη που ζωντανεύει στο Sleeper του Woody Allen! Μια ζύμη...αχαλίνωτη!! Δείτε την σκηνή και θα καταλάβετε!


 



 Τη δεύτερη φορά ήταν τέλεια! Όπως ακριβώς το ήθελα. Ένα ψωμί-brioche με όμορφα αρώματα και τη διακριτική παρουσία του μήλου. Εξαιρετικό όταν συνοδευτεί με ωραία μαρμελάδα για πρωινό. Συνδύασα δύο συνταγές: αυτή κι αυτή και το αποτέλεσμα ήταν αυτό:

Challah (εβραϊκό ψωμί τύπου brioche) με μήλα και μέλι



Υλικά

Για τη ζύμη:
550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ φρέσκια μαγιά
1/3 φλιτζάνι μέλι 
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο
2/3 φλιτζάνι χλιαρό-ζεστό νερό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη γέμιση:
2 μεγάλα μήλα
1/2 κουταλάκι κανέλα

Για το γλασάρισμα:
1 αυγό


Όπως γίνεται συνήθως όταν έχουμε ζύμες με μαγιά, θα χρειαστεί το χρόνο της. Θα υπολογίσετε 1+ 1/2 +1 ώρες + 40 περίπου λεπτά για το ψήσιμο.
Ζεσταίνετε όσο πρέπει το νερό (η μαγιά δεν θέλει ούτε κρύο ούτε πολύ ζεστό νερό) και λιώνετε σε αυτό τη μαγιά προσθέτοντας ένα κουτάλι από το μέλι. Αφήνετε το μείγμα να ηρεμήσει για λίγα λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάτε όλα τα υλικά για τη ζύμη πλην το αλεύρι: αυγά, λάδι, μέλι, βανίλια και ξύσμα με το μείγμα της μαγιάς. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι δημιουργώντας ένα κενό στη μέση. Ρίχνετε το υγρό μείγμα κι αρχίζετε να ζυμώνετε ζωηρά για 7-8 λεπτά περίπου. Η ζύμη  θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ ενώ συγχρόνως θα παραμένει μαλακή. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Τα πασπαλίζετε με κανέλα. Πιάνετε τη ζύμη, τη βάζετε πάνω  στον πάγκο εργασίας τον οποίο έχετε πασπαλίσει με αλεύρι. Ανοίγετε τη ζύμη (δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σχολαστικότητα στο τι σχήμα θα δώσετε), απλώνετε τα μισά μήλα. Διπλώνετε τη ζύμη (σαν να ήταν ένα φύλλο χαρτί) και την ανοίγετε πάλι. Προσθέτετε τα υπόλοιπα μήλα και διπλώνετε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Την βάζετε πάλι στο μπολ και την αφήνετε για άλλη μισή ώρα να φουσκώσει. Αφού περάσει η μισή ώρα, τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο ταψί και το αφήνετε πάλι να φουσκώσει για άλλη μία ώρα. Στα 45 λεπτά περίπου ξεκινάτε την προθέρμανση του φούρνου στους 180 βαθμούς. Πριν το τοποθετήσετε στο φούρνο περνάτε την επιφάνεια του με ένα χτυπημένο αυγό. Αν θέλετε ραντίζετε με χοντρούς κρυστάλλους ζάχαρης. Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου. Αν δείτε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια, σκεπάστε το. 


Crispy's confession: Τρώγεται το ίδιο φρέσκο κι αρκετές μέρες μετά!



Παρεμπιπτόντως:

Happy Birthday!

6 σχόλια:

  1. Τέλειο φαίνεται.. Πάω να δω τι μου λείπει για να συμπληρώσω την λίστα με τα ψώνια..:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @fevis
    Κι είναι κι εύκολο, με απλά υλικά φτιάχνεται, χρόνο μόνο χρειάζεται!
    Α! Και μιας και ξέχασα να το αναφέρω στην ανάρτηση, χρειάζεται κι ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ ...περίπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό Κρίσπυ!!! Μπράβο! Θα το δοκιμάσω σύντομα κι ελπίζω να ψηθεί καλά και χωρίς αέρα στον φούρνο!! Εσένα το είδα παχύ, εγώ λέω να το κάνω πιο λεπτό για να είμαι σίγουρη ότι θα ψηθεί στο εσωτερικό! Καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Για να γίνει πιο λεπτό τότε ίσως να χρειαστεί πιο μεγάλο ταψί ή τα 2/3 της ζύμης. Ούτε κι εγώ χρησιμοποίησα αέρα. Η μαγιά ήταν υπεραρκετή για να φουσκώσει το challah- ιδιαίτερα την πρώτη φορά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται καταπληκτικό...ακούγεται εύκολο...και λατρευω τα μηλα και τα γλυκα με ζύμες!
    Νομίζω πως έχω όλους τους λόγους να το φτιάξω αμεσα!!!!! Χαιρομαι που σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτική ιδέα! Κάθε φορά που καλώ φίλους για brunch δεν ξέρω τι να φτιάξω. Αυτή τη φορά η συνταγή σου μου έλυσε τα χέρια! το μόνο που άλλαξα ήταν που χρησιμοποίησα έτοιμα κρουασαν. Πήρα αυτά τα croissant βουτύρου https://xrisizimi.gr/proionta/croissants-voutirou/ τα έψησα και τα γέμισα με αυτά τα υλικά. Βγήκαν υπέροχα! όταν έχω λίγο περισσότερο χρόνο θα δοκιμάσω τον δικόσου τρόπο all the way!ευχαριστούμε για τις νόστιμες συνταγές σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή