Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Porca miseria!

Προ ημερών ο κος. Μπεγλίτης δήλωσε ότι ...''οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να ζούμε πιο φτωχικά'' . Α χα!  Tη στιγμή που διάβαζα τη δήλωση απολάμβανα το beluga χαβιάρι μου, το οποίο μου έκατσε στο λαιμό. Προσπάθησα να συνέλθω πίνοντας μερικές γουλιές από μια ροζέ Dom Perignon του 1995 αλλά οι μπουρμπουλήθρες της δεν με βοήθησαν καθόλου να συνέλθω. Bye bye ακριβές γαστρονομικές μου απολαύσεις. Σνιφ, σνιφ.... Adieu Monte Carlo... Λυγμ, λυγμ....Ναι, ξέχασα να σας πω ότι εκείνες τις μέρες βρισκόμουν στο -ακριβό- πριγκιπάτο του Μονακό. Πούλησα ό,τι είχα και δεν είχα και πήρα το δρόμο για την χρεοκοπημένη πατρίδα. Ήλπιζα ότι με τα λεφτά που είχα τόσο καιρό σε off-shore εταιρίες θα την έβγαζα καθαρή αλλά με το που πάτησα το πόδι μου στα ιερά τούτα εδάφη με γράπωσε η εφορία -έτυχε να μην απεργεί εκείνη την ημέρα!- και αφού μου κράτησε (εγ)κεφαλικούς φόρους, ΕΤΑΚ. έξτρα ΦΠΑ, έξτρα έκτακτους φόρους, πολλά έξτρα είχε το ...μενού, στο τέλος έμεινα με ένα τόσο ευτελές ποσό που μόνο υπόγεια γκαρσονιέρα μπορούσα πια να αγοράσω. Την οποία αγόρασα κι η οποία πλημμύρισε με την πρώτη νεροποντή. Αφού...στέγνωσα την γκαρσονιέρα, έτρεξα στο ΙΚΕΑ -στην αρχή είχα κατά νου τον ''δια χειρός Βαράγκη'' ...αλλά φευ...!- αγόρασα ένα τραπέζι και δύο καρέκλες , έστρωσα το τραπέζι με τραπεζομάντιλο αλέκιαστο που βρήκα στη λαϊκή κοψοχρονιά και κάλεσα σε γεύμα....... τον κο. Μπεγλίτη!!!!!!!!!!

Τονοσαλάτα με φασόλια
Έτος οσπρίων 2011 : Σεπτέμβριος



Υλικά (για 2 άτομα)
1-2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
100 γρ φασόλια μέτρια
λίγη κάππαρη
ελιές της αρεσκείας σας
1 κονσέρβα τόνο
αλάτι
πιπέρι
λάδι
λίγο χυμό λεμονιού

Βράζουμε τα φασόλια προσέχοντας να μην παραβράσουν. Τα στραγγίζουμε περνώντας τα από λίγο κρύο νερό.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το καρότο σε λεπτές οριζόντιες φετούλες. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στο γκριλ για ένα δεκάλεπτο περίπου. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ψιλοκόβουμε. Από ελιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μας αρέσει. Αν τυχόν χρησιμοποιήσουμε Καλαμών ή πράσινες , βγάζουμε το κουκούτσι και ψιλοκόβουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε ελιές θρούμπι -για τις οποίες η γράφουσα τρελαίνεται! - τις αφήνουμε με το κουκούτσι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε λίγο λάδι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, διορθώνουμε το αλάτι και συμπληρώνουμε με λίγο λεμόνι.
Σερβίρουμε με μια δροσερή Μαντινεία ή ένα Ασύρτικο. Ή λίγη δροσερή μπύρα.

Με τον κο. Μπεγλίτη ήπιαμε μπύρα. ''Ήπιαμε'' τρόπος του λέγειν, εγώ την ήπια όλη, ενώ ο κος. Μπεγλίτης μιλούσε όλη την ώρα. Πολύ παρλαπίπας ο τύπος, έπρεπε να το περιμένω, τον θυμάμαι στην τελετή ανάληψης του Υπουργείου Άμυνας από τον κο. Βενιζέλο (ωχ!) , δεν έλεγε να βάλει γλώσσα μέσα του, μέχρι να τελειώσει, οι περισσότεροι αξιωματικοί που τον παρακολουθούσαν είχαν συνταξιοδοτηθεί!!!
Τέλος πάντων με την μπύρα ήρθα στο τσακίρ κέφι, άρχισε να βράζει το ιρλανδέζικο αίμα που κυλά μέσα μου (!) κι έπιασα το τραγούδι , το οποίο αφιέρωσα εξαιρετικά στον κο.Μπεγλίτη και στους νυν και πρώην συναδέλφους του στις νυν και πρώην κυβερνήσεις και κοινοβούλια.

12 σχόλια:

  1. Αχ... σωστή σε βρίσκω αλλά ποιος μας ακούει... ας παρηγορηθούμε με τη νόστιμη σαλατούλα που μας έφτιαξες γιατί η φτώχια θέλει καλοπέραση πανάθεμά την!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ οι περιπέτειες του χλιδοφτωχού έχουν και τα καλά τους. Αυτη την τέλεια σαλάτα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ti na τα κάνεις τα μπελούγκα και τα υπόλοιπα όταν έχεις καλά όσπρια και υλικά για μια τονοσαλάτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάει χαμένη η σαλατούλα αν την έφαγες παρουσία του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Crispy!
    Καλό φθινόπωρο! (επισήμως πια με τις πρώτες βροχές :P). Και καλώς σε βρίσκω.
    Επειδή το καλοκαίρι δεν σε βρήκα, εγώ στο Μονακό, εσύ στο Μόντε Κάρλο δεν συναντηθήκαμε! :)). Και τώρα, έμεινα εδώ στην φτωχή και καθόλου τίμια Ελλάδα να ονειρεύομαι τη ζωή που ίσως δεν θα ζήσω ποτέ.
    Πολύ εμπνευσμένο το κείμενο σου όπως πάντα!. Αν θέλεις ρίξε μία ματιά στην πρόσφατη ανάρτηση που έκανα, πρόκειται περί φαγητού ο λόγος ;)).

    Καλό βράδυ! Πολλούς τραγανούς χαιρετσμούς :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία τα λες αγαπητή Crispy και ταιριαστό το "δηλητηριώδες¨χιούμορ στην τοξική κατάσταση που βιώνουμε! Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο το πιάτο στο οποίο σέρβιρες τη νόστιμη τονοσαλάτα! Είναι από Βερσαλλίες μεριά ή φέρνει προς Μπακιγχαμ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω με την Αμαλία, πολύ ωραίο πιάτο με εξαιρετικό φαγητό...
    Κρίμα να το γευτείς με τέτοια παρέα καλή μου!
    Χάθηκε ένας άνθρωπος με class :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σας!! Τους χαιρετισμούς μου στον υπουργό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @magda
    Προτείνω να το κάνουμε προσωρινό εθνικό ύμνο!!!



    @Ερμιόνη
    Έτσι είναι! Η φτώχεια όντως θέλει καλοπέραση, κι εμείς οι Έλληνες , είμαι σίγουρη ότι ξέρουμε ...να καλπερνάμε!



    @Eri
    ''Χλιδόπτωχος''!! Νέο είδος Νεοέλληνα γεννήθηκε!!!



    @mahler76
    Δεν αλλάζω τα όσπρια για κανένα πανάκριβο ντελικατέσσεν στον κόσμο! Τα λατρεύω!



    @Αγγελική Ν
    Χα χα! Προφανώς η ιστορία είναι φανταστική. Δεν έχω συμφάγει ποτέ με πολιτικό κι ούτε...προτίθεμαι!!




    @Ioanna
    Καλό φθινόπωρο και σε σένα!
    Όντως πολύ όμορφο το κείμενο σου! Φέρνω εδώ το link για όσους επιθυμούν να το διαβάσουν , που το συνιστώ: http://ioannakal.blogspot.com/2011/09/blog-post.html



    @Amelie
    Από το ταπεινό και σχετικά φθηνό αλλά αρκετά συμπαθητικό Zara Home είναι το πιάτο!



    @Penelope
    Ακούω προτάσεις. Συστήστε μου έναν πολιτικό με ...class κι εγώ θα τον καλέσω σε δείπνο!



    @Δέσποινα
    Χα χα! Τους τις στέλνω κάθε μέρα μαζί και στους υπόλοιπους...όταν περνώ από τη Βουλή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοστιμότατη η σαλατούλα σου. Ότι πρέπει για καιρούς λιτότητας. Στο κάτω κάτω θα στερηθούμε τόσα, γιατί να στερηθούμε και τις νόστιμες γεύσεις. Άλλωστε όπως λέει και ο λαός μας "η φτώχια θέλει καλοπέραση". Όσο για τον κύριο Μπεγλίτη είμαι σίγουρη ότι με κάτι τέτοιες σαλατούλες θα την "βγάζει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @eleftheria
    Καλημέρα! Ναι, συμφωνώ κι επαυξάνω , η φτώχεια θέλει καλοπέραση!
    Κι εγώ είμαι σίγουρη ότι με τέτοια ταπεινά πιάτα θα την βγάζει ο κος. υπουργός, αυτός και το σινάφι του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή