Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Strange ways...

...here we come.

''Ξεφυλλίζοντας'' προ ημερών το food blog της Αγγλίδας Rachel -που παρεμπιπτόντως ζει στη Ρώμη!- δεν στάθηκα τόσο στη νέα συνταγή, όσο στην πολύ καλή συμβουλή που έδινε:

''  When things don’t go according to plan, have a nice lunch.'' 


Θα το έχετε προσέξει κι εσείς βέβαια, πόσο καλό μας κάνει ένα καλό γεύμα. Πόσο μας τονώνει ψυχολογικά κάτι νόστιμο, κάτι όμορφα μαγειρεμένο ή κάτι που λαχταρούσαμε τόσο πολύ να φάμε κι ήρθε το πιάτο μπροστά μας αχνιστό, αχνιστό την κατάλληλη στιγμή, τότε που ήταν όλα μαύρα κι άραχνα κι από τις πρώτες μπουκιές νιώσαμε μια εσωτερική ηρεμία κι ένα χαμόγελο άρχισε να αχνοφαίνεται στα χείλη μας.  Και τα προβλήματα που μας ταλάνιζαν έμοιαζαν εκείνη τη στιγμή τόσο μακρινά και κυρίως,  όχι πια άλυτα...Έχει τεράστια δύναμη το καλό, νόστιμο φαγητό. Είναι ένα χάδι παρηγοριάς, είναι χαρά, είναι ευφορία, είναι...αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό και φαντάζομαι ότι υπάρχει και βιοχημική εξήγηση του φαινομένου. 
Τα σκεφτόμουν όλα αυτά κοιτώντας τις γλάστρες με τα μυρωδικά στο μπαλκόνι. Δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, δυόσμος κι ένας μέχρι στιγμής άτολμος βασιλικός. Τον καταλαβαίνω....
Έκοψα λίγο δεντρολίβανο. θυμάρι και φασκόμηλο, μπήκα στην κουζίνα και μαγείρεψα ένα πιάτο απλό σε υλικά αλλά εκπληκτικό....κι αντικαταθλιπτικό!


Κοτόπουλο στο φούρνο με καραμελωμένα λεμόνια και 
μυρωδικά




(Για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο περίπου 1 κιλό κομμένο σε κομμάτια
1 φλιτζάνι καλό λευκό κρασί
2 λεμόνια ακέρωτα, καλά πλυμένα και κομμένα στα 4
6 σκελίδες σκόρδο
φρέσκο φασκόμηλο (1-2 φύλλα)
φρέσκο θυμάρι  (2 κλωναράκια)
φρέσκο δεντρολίβανο
μερικοί κόκκοι μαύρου πιπεριού
αλάτι
λάδι


Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά. Απλώνετε σ'ένα ταψί τα κομμάτια του κοτόπουλου, ρίχνετε τα μυρωδικά, λίγο λάδι και τρίβετε το κρέας έτσι ώστε τα μυρωδικά να πάνε παντού.




 Προσθέτετε τα λεμόνια, το σκόρδο και το πιπέρι και ρίχνετε το κρασί στον πάτο του ταψιού. Αλατίζετε. Το σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 160 βαθμούς.




 Όταν έρθει η ώρα να το ξεσκεπάσετε υπάρχει κίνδυνος να λιποθυμήσετε, τόσο υπέροχη είναι η μυρωδιά που θα βγαίνει από τον φούρνο! Λοιπόν, το ξεσκεπάζετε , δυναμώνετε τη φωτιά στους 180 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 45 λεπτά μέχρι να καραμελωθούν τα λεμόνια, να ψηθεί ωραία το κρέας και κυρίως να έχει σωθεί το κρασί- το κρασί πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί αλλιώς το φαγητό θα πικρίσει. Αν δείτε ότι το φαγητό θέλει λίγο ψήσιμο ακόμη ενώ δεν έχει υγρά, ρίξτε λίγο νερό και ξύστε τον πάτο του ταψιού.  
Συνοδέψτε με εξαιρετικό ελληνικό λευκό κρασί! Εμείς προτιμήσαμε Κτήμα Αργυρού από Σαντορίνη!




Ο τίτλος κι υπότιτλος της ανάρτησης είναι από δίσκο των μοναδικών the Smiths.  Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε ότι έχω τρέλα με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό είναι το αγαπημένο μου τραγούδι τους.
''There is a light that never goes out'' . Κι έτσι είναι : Πάντα υπάρχει ένα φως που ποτέ δεν σβήνει...Μην το ξεχνάτε!

14 σχόλια:

  1. Μοσχομύρισε ο τόπος από τα υπέροχα μυρωδικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η εισαγωγή σου!!Νομίζω ότι αυτό θα είναι το φαγητό της Κυριακής.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωπωωω, τι υπέροχο πιάτο!! Μπράβο Κρίσπυ! όντως αντικαταθλιπτικό! Θα το δοκιμάσω άμεσα!!! Πολύ μου άρεσε η ιδέα με τα λεμόνια έτσι και μάλλον πρέπει να ξεκινήσω τα μυρωδικά στο μπαλκόνι!! Καλή σου μέρα και καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Amelie
    Καλημέρα! Πραγματικά είναι απίστευτα υπέροχη αυτή η μυρωδιά! Έχω εθιστεί!





    @Ξανθή
    Ευχαριστώ πολύ! Ναι, θα είναι ένα ωραιότατο κυριακάτικο γεύμα, θα ταιριάζει και με τον ωραίο -επιτέλους!- καιρό!
    (Όπως τόνισα και στην ανάρτηση πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί το κρασί)




    @Emmanouela
    Τα χρησιμοποιώ πολύ οπότε καιρός ήταν να φτιάξω ένα μικρό κηπάκο! Το φαγητό είναι εξαιρετικό, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Όπως τόνισα, ψήσε μέχρι να σωθεί το κρασί-αλλιώς πικρίζει το φαγητό.


    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα,
    Πολύ όμορφη συνταγή...ένα κοτόπουλο ξεχωριστό από τα υπόλοιπα! Και εγώ εχθές μαγείρεψα κοτόπουλο φιλέτο και το συνόδευσα με πουρέ μπρόκολο...το λαχανικό εκτός εποχής αλλά του έχω μία ιδιαίτερη προτίμηση...έχει και τις βιταμίνες του και με λίγο λεμόνι γίνεται εξαιρετικό!
    Υπεροχοι οι Smiths! είναι το αγαπημένο μου συγκρότημα! για το φώς που θα μένει πάντα ανοιχτό λοιπόν!!! Είθε...
    p.s Θα σου πρότεινα να δείς την ταινία "500 Days of Summer" είναι μία πολύ καλή ταινία με soundtrack κάποια τραγούδια των Smiths... Δεν είναι άλλη μία ιστορία αγάπης...είναι η ιστορία για την αγαπη...
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ioanna
    Καλησπέρα! Την έχω δει κι είναι από τις πλέον αγαπημένες μου ταινίες των τελευταίων ετών! Τη λάτρεψα! Ναι, έτσι ακριβώς πρέπει να είναι οι ιστορίες αγάπης: Γλυκόπικρες!
    Θα σου αρέσει το φαγητάκι! Δοκίμασε το όποτε έχεις ξανά κοτόπουλο!
    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σ'όλες-ους,
    Ωραία τα λέει η Ms. Rachel αλλά αν ακολουθήσουμε κατά γράμμα τη συμβουλή της μας βλέπω σύντομα υπέρβαρους.
    Το κοτόπουλο βγαίνει όντως νοστιμότατο και ευωδιαστό έτσι,χωρίς εκείνη την απαίσια κοτοπουλίλα,αλλά χάθηκε μια πατατούλα ; τελικά θα είναι nice lunch ή θα κάνουμε δίαιτα ; Τς τς Ms. Rachel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @lg
    Όντως η απαίσια κοτοπουλίλα απουσιάζει! Δεν το έχω δοκιμάσει με πατάτες, αν το συνοδεύω όμως με πατάτες συνήθως τις τηγανίζω και τις σερβίρω σε μεγάλη πιατέλα περιχύνοντας το φαγητό από πάνω.
    Εδώ πάντα έχουμε nice lunch, οι δίαιτες απαγορεύονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά,δοκίμασε με πατάτες στο φούρνο κομμένες σε μικρά κυβάκια μαζί με κοτόπουλο,λεμόνι,σκόρδο και δεντρολίβανο,αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο.
    Μην προσθέσεις νερό,άστες να τηγανιστούν μέσα στο φούρνο με το ελαιόλαδο και το λίπος που θα βγάλει το κοτόπουλο,ανακατεψε τις μόνο 2-3 φορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά μου φαίνεται υπέροχη ιδέα και το πιάτο πολύ αρωματικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @lg
    ok! Ωραία ιδέα! Θα το δοκιμάσω έτσι ακριβώς την επόμενη φορά -μες την εβδομάδα μάλλον!
    Υ.Γ: Έχω τρέλα με το δεντρολίβανο, μου αρέσει πολύ να το χρησιμοποιώ σε φαγητά με κρέας.
    Thanks for the tip, old chap!




    @pansofix
    Ναι, δεν χωρά αμφιβολία, είναι ένα υπέροχα αρωματικό πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολυ ωραια συνταγη και τα καραμελωμενα λεμονια κανουν την διαφορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα τι τραγούδι έβαλες!!Είναι μεγάλο μου κολλημα ξέρεις Με πείνασες και με ανέβασες Δευτεριάτικα..Καλή εβδομάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή