Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ch-ch-ch-changes!

Λοιπόν...
Η σημερινή ανάρτηση έχει μια μικρή ιστορία αγάπης, μια ανακοίνωση και μια καταπληκτική παραλλαγή στην κλασική σούπα με φακές -διότι μην ξεχνάμε, τρέχει και το ''Έτος οσπρίων''! Α, έχει κι ένα τραγούδι, αυτό που μας έδωσε τον τίτλο της ανάρτησης! Το οποίο είναι φυσικά, το ''Changes'' με τον καταπληκτικότερο των καταπληκτικών, τον one and only David Bowie!




Με τον οποίο David , ούσα μικρή κι αγκαθένια, ήμουν τρελά ερωτευμένη! Το όνειρο μου κάποια εποχή - εκτός από το να γίνω ανθρωπολόγος, επηρεασμένη από έναν άλλον David- ήταν να πάω να τον βρω και να τον εξαναγκάσω να με παντρευτεί -αχ, ανόητη μικρή....! Μια μέρα είδα σε κάποιο περιοδικό τον πολυαγαπημένο μου, να χαριεντίζεται με μια γιαγιά  που θύμιζε πολύ τη δική μου! Μαύρο τσεμπέρι, μαύρα ρούχα, καμπουριασμένη, ταλαιπωρημένη αλλά γλυκύτατη. Κι ο David με ένα χαμόγελο επικών διαστάσεων να την αγκαλιάζει. Διάβασα το άρθρο κι ανακάλυψα -και τι ανακάλυψη ήταν αυτή!!- ότι ο ίδιος ο David Bowie διέθετε εξοχικό στην ...Πάτμο κι η γιαγιά ήταν η γειτόνισσα του στο νησί!! Στην Πάτμο! Τόσο κοντά τελικά βρισκόταν ο πρίγκιπας μου! Ξεκίνησε μια νέα εποχή εμμονών, να μεγαλώσω λίγο, να ψήσω τους γονείς μου να με αφήσουν να πάω στο νησί της Αποκάλυψης και φυσικά να βρω τα χρήματα για το ταξίδι! Παρέσυρα και μια ξαδέρφη μου - αυτή ήταν ερωτευμένη με τον αείμνηστο Νίκο Παπάζογλου...- και μετά από δύο καλοκαίρια, αφού οι γονείς έδωσαν την συγκατάθεση τους, βάλαμε στις βαλίτσες μας ότι χρειαζόμασταν, πήραμε τα βιβλία μας - ακόμα θυμάμαι το βιβλίο που διάβασα σε εκείνες τις διακοπές!-  πήραμε και το πλοίο και μετά από ένα 12ωρο ταξίδι αποβιβαστήκαμε στην Πάτμο. Στο νησί της αποκάλυψης δεν...αποκαλύφθηκε ο David, φευ.... Παρά ταύτα εκείνες οι πρώτες διακοπές ήταν αποκαλυπτικές με τον τρόπο τους.... Γυρίσαμε μετά από δύο εβδομάδες αγνώριστες από το πολύ μαύρισμα - η ξαδέρφη μου είχε τη φαεινή ιδέα να πασαλειβόμαστε με ένα μίγμα ελαιόλαδου και καροτέλαιου αντί για αντηλιακό, εντάξει ήμαστε μικρές κι ανόητες κι εκείνη την εποχή δεν ακούγονταν πολλά για την τρύπα του όζοντος!!!- οι γονείς μου δεν με γνώρισαν όταν μπήκα σπίτι, με βρήκαν αλλαγμένη. Κι η αλήθεια είναι ότι εκείνο το καλοκαίρι άλλαξα πολύ. Μπορεί να μην  βρήκα τον David αλλά είχα αρχίσει επιτέλους να βρίσκω την Crispy...!
Και μιας και μιλάμε για αλλαγές, ιδού τι υπέστη η κλασική σούπα με φακές. Έχοντας δει αυτήν τη συνταγή πήρα τη βασική ιδέα, δηλαδή να ψήσω τα λαχανικά, κι από εκεί και πέρα... της άλλαξα τα φώτα!! Την έκανα πιο glam- εμφανώς επηρεασμένη από τον μέγα D!!!

Σούπα με φακές (...κάπως αλλιώς!)
Έτος οσπρίων 2011 : Μάιος



Υλικά (για 4 πιάτα)
200 γρ φακές
1 λίτρο ζωμό της αρεσκείας σας
2 καρότα κομμένα σε λεπτές  εγκάρσιες φετούλες (όσο το δυνατόν πιο λεπτές)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
7-8 τοματίνια (κομμένα στη μέση αν είναι πολύ μικρά και κομμένα στα τέσσερα αν είναι λίγο πιο μεγάλα)
1 μικρό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
λάδι
αλάτι



Απλώνετε το καρότο, το κρεμμύδι και τα τοματίνια σε ένα ρηχό ταψί με λίγο λάδι κι αλάτι. Τα ψήνετε για μισή ώρα περίπου στο γκριλ του φούρνου. Εν τω μεταξύ βράζετε τις φακές στο ζωμό με λίγο λάδι και σε μέτρια φωτιά. Μόλις ψηθούν τα λαχανικά, τα βγάζετε από  το φούρνο.




Τα αφήνετε για λίγο να κρυώσουν. Τα βάζετε σε μια πιατέλα και με δύο μαχαίρια, τα ψιλοκόβετε (όσο θέλετε ψιλά, εγώ προτίμησα να τα κόψω πιο χοντρά). Όταν οι φακές θα έχουν πιεί τα 2/3 του ζωμού ρίχνετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και την πάπρικα, δοκιμάζετε για αλάτι και συνεχίζετε το βράσιμο για 5-10 λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει όσο θέλετε η σούπα.
Μια τόσο απλή αλλαγή και το αποτέλεσμα ήταν... απολαυστικά αποκαλυπτικό!

Η ανακοίνωση που λέγαμε: Ενέδωσα με κάποιες επιφυλάξεις. Κάποιος με έπεισε να δημιουργήσω σελίδα στο facebook, εξηγώντας μου ότι όλοι πια βρίσκονται εκεί. Καλώς τότε. Αφού βρίσκεστε εκεί θα σας ενημερώνω για τις αναρτήσεις τούτου του blog και θα βλέπετε και κάποια άλλα link που με ενδιαφέρουν κι έχουν σχέση με γαστρονομία, μουσική και κινηματογράφο. Θα με βρείτε ως crispy's corner. 

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάντα άκουγα bowie ποτέ βέβαια φανατικά αλλά μερικά κομμάτια είναι μοναδικά. Σε αυτά ανήκει και το changes και το space oddity για μένα...όσο για τι φακές ωραίες και υγιεινές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @pansofix
    Α, χαίρομαι που ακούς Bowie!
    Οι φακές ήταν αποκαλυπτικά νόστιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΑΚΕΣ ...ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!

    Υ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή