Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ξεφυλλίζοντας και....σιγοπίνοντας!

Τώρα είναι η εποχή που τα περισσότερα περιοδικά μας υπόσχονται πώς θα αδυνατίσουμε εγκαίρως έτσι ώστε όταν βγούμε - άψογες πια- στην παραλία, να μην κινδυνεύσουμε  να προκαλέσουμε ομαδική φυγή των θαλάσσιων ειδών του Αιγαίου και τότε ουαί κι αλίμονο πού θα βρούμε αστακό να φάμε την εθνική μας μακαρονάδα!
Ο τρόπος με τον οποίο θα αδυνατίσουμε είναι γνωστός. Πολλή, εξαντλητική γυμναστική σε συνδυασμό με ελάχιστο ως καθόλου φαγητό. Κι αν περιέχει η δίαιτα φαγητό συνήθως αυτό - το πενιχρό φαγητό- εξαντλείται σε μερικά φύλλα μαρουλιού και 2-3 φρούτα.  Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι δίαιτες αυτές είναι συγκλονιστικά αποτελεσματικές κι αν ακολουθήσουμε με θρησκευτική προσήλωση τις αυστηρές συμβουλές τους, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω μας με τέτοια κορμάρα που θα έχουμε φτιάξει, τύφλα να'χει η Ζιζέλ κι η Ναόμι.
Μάλιστα...Όλα αυτά τα διαβάζω με περισσή σπουδή και μασουλώντας ευλαβικά κάτι καινούργια σνακ που βρήκα στο bio της γειτονιάς. Ματαιότης  ματαιοτήτων ; Λες; Ποιος ξέρει; Ποιος ενδιαφέρεται; Χμμμ, δεν είναι κι άσχημα αυτά τα σνακ έχουν κι ωραία ψιλοκαυτερή πάπρικα. Ας βάλουμε ένα  ποτήρι κρασί για να σκεφτούμε το ζήτημα καλύτερα. Ανοίγω ένα μπουκάλι κρασί , σερβίρομαι. Ανοίγω ξανά το περιοδικό. Αααα, κοίτα Crispy, σου υπόσχεται καλοκαίρι χωρίς κυτταρίτιδα....Μμμμ, ωραίο αυτό το ελληνικό το chardonnay, δεν ''κάνω τούμπες'' για την συγκεκριμένη ποικιλία αλλά τούτο είναι  γλυκόπιοτο το άτιμο...Τι λέγαμε; Α, ναι για την κυτταρίτιδα. Για να δω...Πω πω, τα αίτια μπορεί να είναι και ψυχολογικά! Τώρα σωθήκαμε! Παίρνω χρυσό βραβείο ''του πιο αγχώδους ανθρώπου επί της γης'' οπότε είμαι χαμένη από χέρι. Να τα τζελ, οι κρέμες, οι ειδικές βούρτσες, άντε πάλι οι δίαιτες, οι εναλλακτικές θεραπείες, λάσπη από τη Νεκρά Θάλασσα -ε, μια και μένω ακριβώς δίπλα ας πεταχτώ να πάρω λίγη!- και η πανταχού παρούσα πανάκεια των ημερών....το πράσινο τσάι!
Τα σνακ -φευ!- τελείωσαν αλλά λέω να βάλω ένα ποτήρι κρασί ακόμη. Λέω επίσης να σας χαρίσω όλα τα θαύματα του κόσμου που μπορούν να μας μετατρέψουν σε θεές εν ριπή οφθαλμού. Λέω να μην γίνω θεά φέτος...να παραμείνω ημίθεη και να σας κεράσω ένα ωραίο, δροσερό γλυκό γεμάτα με χρώματα κι αρώματα της εποχής!

Ανοιξιάτικο γλυκό με φράουλα και πορτοκάλι



Υλικά
500 γρ μασκαρπόνε (2 κουτιά)
4 κρόκοι αυγών
2 ασπράδια τα οποία θα έχετε χτυπήσει σε πολύ σφιχτή μαρέγκα
100 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ μπισκότα σαβουαγιάρ


Για τις φράουλες:
300 γρ φράουλες
80 γρ ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού

Για τα πορτοκάλια:
2 πορτοκάλια βαλέντσια που είναι και της εποχής
το χυμό ενός πορτοκαλιού
180 γρ ζάχαρη




Κρέμα:
Ετοιμάζουμε την κρέμα: χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και την μαρέγκα και την βανίλια και ανακατώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.
Φράουλες:
Καθαρίζουμε τις φράουλες, τις κόβουμε στα 4 και τις βάζουμε σ'ένα μπολ με την ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.
Πορτοκάλια:
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και τα χωρίζουμε σε φέτες. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό με τη ζάχαρη. Μόλις βράσει, το αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε στην κατσαρόλα τις φέτες πορτοκαλιού τις οποίες θα αφήσουμε να σιγοβράσουν στο σιρόπι για 20 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια -κάθε φέτα στα 3.
Σε ένα κεραμικό ταψί περίπου 22 x 30 εκ απλώνουμε μια στρώση σαβουαγιάρ. Ανακατεύουμε το σιρόπι με το χυμό πορτοκαλιού και ραντίζουμε τα μπισκότα. Γνώμη μου είναι να είμαστε φειδωλοί με το ράντισμα. Τα συγκεκριμένα μπισκότα απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι υγρό τους ρίξουμε και στο τέλος μπορεί να γίνουν εντελώς μαλακά , κάτι που δεν είναι ωραίο, καλό είναι να ''κρατάνε'' λίγο. Στρώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και πάνω από αυτήν τα πορτοκάλια. Πάνω από τα πορτοκάλια στρώνουμε άλλη μια στρώση σαβουαγιάρ. Αυτά τα ραντίζουμε με το χυμό που θα έχουν βγάλει οι φράουλες. Από πάνω στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τέλος -on the top- στρώνουμε τις πανέμορφες φράουλες. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο ωραίο και σφιχτοδεμένο θα γίνει.



Το έφτιαξα το Σάββατο για μια Ελένη που γιόρταζε κι οι εντυπώσεις ήταν ενθουσιώδεις. Οι συνδαιτυμόνες εκείνης της βραδιάς το βρήκαν δροσερό κι ελαφρύ. Για το δροσερό μπορώ να εγγυηθώ. Για το ελαφρύ ....ναι........χμμμ.....για να είμαι ειλικρινής.... μάλλον αντενδείκνυται για υποψήφιες θεές!!!!
Καλά μπάνια!!!!




8 σχόλια:

  1. Aχ αυτές οι δίαιτες! Ποτέ δεν ακολούθησα καμία και είμαι ευτυχισμένη με τις καμπύλες μου. Όταν κάνω κυτταρίτιδα, συνήθως το χειμώνα- το καλοκαίρι λίγο πολύ φεύγει- απλώς κόβω τα σνακ και τρώω πολλά φρούτα και νερό και αμέσως επανέρχομαι! Αντε μωρέ με τους βλαμμένους που θα κάτσω να πεινάσω για να γίνω θεά!! Μ'αρέσουν οι ατέλειες!! Στο γλυκάκι σου όμως δεν βλέπω καμία ατέλεια και μόλις μπήκε στα άμεσα σχέδιά μου! Ίσως το πορτοκάλι να αφαιρέσω και να το κάνω μόνο με φράουλες. Θα δω.. Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @emmanouela
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Έχουν πλάκα τα περιοδικά, έτσι όπως κάθε χρόνο επαναλαμβάνουν την θεματολογία τους!
    Ναι, νομίζω ότι θα μπορέσεις να το κάνεις μόνο με φράουλες, απλά διπλασίασε την ποσότητα κι άφησε τες αρκετή ώρα στο ψυγείο για να βγάλουν μπόλικο χυμό-που θα χρησιμοποιήσεις αργότερα για να μουσκέψεις τα μπισκότα.
    Πολύ όμορφη η νέα φωτογραφία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να ειπώ κι εγώ η έρμη, πάλι με έχει πιάσει το γνωστό άγχος της παραλίας το οποίο πάντα με ωθεί, αντί να στραφώ στη σωστή διατροφή και την άσκηση να στραφώ προς την ... κατανάλωση όλων των απαγορευμένων λιπαρών! Να αναφέρω απλώς ότι χθες, υπό το κράτος της απελπισίας κατανάλωσα... τρία (κανονικού μεγέθους) παγωτά??? Δράμα η κατάσταση! Ζιζέλ επί 4 είμαι! Το γλυκό πολύ ωραίο φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @amelie
    Φέτος λέω να μην πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης την σχεδόν ανύπαρκτη Ζιζέλ!
    Και επιτέλους τα περιοδικά μόδας πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πραγματικές γυναίκες για μοντέλα, χωρίς φωτοσοπ , χωρίς τίποτα, μόνο το γνήσιο. Τέρμα πια το ψεύτικο τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γερές να είμαστε, και τι στο κόσμο! Το κακό είναι ότι αυτά τα δημοσιεύματα κάνουν κακό στα νέα παιδιά!
    Το γλυκάκι πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Αγγελική Ν
    Καλημέρα! Συμφωνώ απόλυτα! Γερές να είμαστε κι ας μην είμαστε ...θεές! Όντως με τα νέα κορίτσια υπάρχει πρόβλημα διότι σχηματίζουν λάθος εικόνα για το τι είναι ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαζί σου Crispy ! Νέο ξεκίνημα,πάλι αγώνες ! Κάτω η δικτατορία των μοντέλων...Κάτω ο φασισμός του photoshop Ζήτω η Αφροδίτη της Μήλου !

    Εμένα πάντως άλλο με προβληματίζει,πρωί πρωί (8.27) ανοίγεις chardonnay εσύ ; Ή μήπως μας σερβίρεις κονσέρβα ανάρτηση απο το προηγούμενο βράδυ ; εεεεεεεεεεεεεε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @lg
    Καταρχήν ευχαριστούμε για την θερμή...συμπαράσταση!!
    Α, όχι μην ανησυχείς, δεν ξεκινώ να πίνω πρωί πρωί...ούτε chardonnay ...ούτε bourbon!!!
    Υ.Γ.: Τα κείμενα τα γράφω λίγο λίγο. Σήμερα μια παράγραφο, αύριο την επόμενη, μεθαύριο την άλλη. Γι'αυτό στο τέλος οι αναρτήσεις μου δεν έχουν συνοχή και μοιάζει σαν ο συντάκτης τους να έχει αρχίσει να ''τα τσούζει'' πουρνό πουρνό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή