Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Black & White





Το inner playlist παίζει επίμονα  εδώ και καιρό τα τραγούδια που έγραψε ο Alex Turner ( γνωστός από τους Arctic Monkeys & Last Shadow Puppets) για την ταινία Submarine . Η ταινία, η οποία βγήκε πριν από δυο μήνες σχεδόν στη Μ. Βρετανία -και μάλλον δεν θα παιχτεί εδώ-, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο ενός νέου Ουαλού συγγραφέα  του Joe Dunthorne - ο οποίος έκανε την τύχη του με αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα , μεγάλο σουξέ , διθυραμβικές κριτικές και τώρα ..ταινία! Το είχα διαβάσει σε αγγλική έκδοση paperback πριν από 2 χρόνια , σε ταξίδι στο Λονδίνο. Το βιβλίο καταγράφει ''τα έργα και τις ημέρες'' ενός ανήσυχου έφηβου κάπου στην Ουαλία. Παρελαύνουν  γονείς, οικογένεια σε κρίση , σχολείο, εξετάσεις , γκομενικά , ότι γενικά μας απασχολούσε κι εμάς όταν βρισκόμασταν στην κρίσιμη εκείνη περίοδο της ζωής μας. Η εφηβεία αν το καλοσκεφτεί κανείς μοιάζει με υποβρύχιο. Ένα υποβρύχιο μονοθέσιο με ένα παράθυρο απ'όπου -όντας έφηβοι- κοιτάζουμε προς τα έξω σαστισμένοι, ανήσυχοι, μόνοι , μα τόσο μόνοι , η εφηβεία -άραγε γιατί;- εμπεριέχει απίστευτες ποσότητες μοναξιάς. Βολοδέρνουμε μέσα σ'έναν ταραγμένο ωκεανό συναισθημάτων και κάποτε όταν το υποβρύχιο φτάσει στην επιφάνεια, θα έχει έρθει ο καιρός να το εγκαταλείψουμε και να συνεχίσουμε την ενήλικη ζωή...με άλλο μέσο!  Κάπως έτσι....
 Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία αυτά που μιλούν για την εφηβική ηλικία, προσεγγίζοντας την από τη ματιά και την ψυχοσύνθεση των ίδιων των εφήβων και διαποτίζοντας τα με αυτό το γλυκόπικρο χιούμορ στο οποίο είναι ''μανούλες'' οι Αγγλοσάξωνες. Αντίθετα εμείς οι Έλληνες δεν τα καταφέρνουμε σε τέτοιου είδους βιβλία. Το πιθανότερο επειδή στο πηδάλιο του -μονοθέσιου κατά τ'άλλα-- εφηβικού υποβρυχίου μας βρίσκονται ...οι γονείς!!!!
Πίσω στον Alex τώρα και στα εξαιρετικά τραγούδια που έγραψε για την ταινία. Πάρτε ένα δείγμα:
 Σε κάποια φάση στο τραγούδι ακούγεται ο εξής στίχος:

Tomorrow i'll be stronger, running colourful
No longer just in black and white

Η εφηβεία για κάποιο, όχι και τόσο περίεργο λόγο, είναι ''γυρισμένη'' σε ...ασπρόμαυρο!
Και το μαύρο κι άσπρο αυτό γλυκό προσφέρεται σε όλα τα παιδιά που διανύουν την εφηβεία τους. Να είστε πάντα καλά και καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας!

Chocolate Roll Cake 



Υλικά (Για ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25 x 40 εκ περίπου...πάνω-κάτω!)

6 ολόφρεσκα αυγά (τονίζω το ''ολόφρεσκα''. Το κέικ αυτό βασίζεται στα αυγά, οπότε η πρώτη ύλη πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1/2 φλιτζανάκι καφέ εσπρέσσο
180 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος πολύ κρύα (βάλτε την για 15 λεπτά στην κατάψυξη)
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώστε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια, τα οποία χτυπάτε σε μια πολύ σφιχτή μαρέγκα. Εν τω μεταξύ βάζετε τη σοκολάτα να λιώσει σε μπεν μαρί. Στη σοκολάτα προσθέστε και τον καφέ. Μόλις λιώσει στο μεγαλύτερο μέρος βγάλτε την από τη φωτιά, ανακατώστε την να λιώσει εντελώς κι αφήστε την να κρυώσει λίγο. Χτυπήστε πολύ καλά του κρόκους. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το εντατικό χτύπημα. Προσθέστε τη σοκολάτα και δυο τρεις κουταλιές από τη μαρέγκα. Χτυπήστε. Σταματήστε το χτύπημα με το μίξερ, αρπάξτε μια σπάτουλα και με απαλές κινήσεις ενσωματώστε την υπόλοιπη μαρέγκα στο μίγμα. Απλώστε το μίγμα στο ταψί, με τη βοήθεια της σπάτουλας απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε για 15 λεπτά.
Όσο ψήνεται ετοιμάστε τη σαντιγί. Χτυπήστε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να σφίξει πολύ καλά. Βάλτε την στο ψυγείο.
Μόλις ψηθεί  το κέικ το βγάζετε από το φούρνο κι αρχίζετε τη γνωστή διαδικασία για τα roll cake, για την οποία είχαμε μιλήσει και παλιότερα. Προσεκτικά γυρίζετε το ταψί και βάζετε το κέικ πάνω σε μια νωπή πετσέτα. Αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί με απαλές κινήσεις. Πιάνετε την άκρη της πετσέτας κι αρχίζετε να τυλίγετε το γλυκό με αυτήν. Αφήνετε τυλιγμένο το γλυκό με την πετσέτα για 15-20 λεπτά. Ξετυλίγετε, γεμίζετε με σαντιγί και το τυλίγετε ξανά αυτή τη φορά χωρίς την πετσέτα- προφανώς! Τυλίξτε το όμως με αντικολλητικό χαρτί, βάλτε το στο ψυγείο και μετά από λίγη ώρα ...απολαύστε το!




Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στον αξιαγάπητο  μαθητή μου Ζωρζ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά προ ημερών......παριστάνοντας ....τον ....Ταρζάν!! Ευτυχώς τη γλίτωσε με ένα μήνα πλήρη ακινησία. Περαστικά σου μικρέ!

6 σχόλια:

  1. Nαιαιαιαιαι!!!! Τώρα μάλιστα! Συγνώμη, δεν έδωσα μεγάλη βαρύτητα στο έργο που περιγράφεις στην αρχή, γιατί ανυπομονούσα να φτάσω στο δια ταύτα!!! Και σίγουρα θα φτιάξω μέσα στις επόμενες μέρες αυτό το λαχταριστό roll cake! Ακόμα θυμάμαι το προηγούμενο που είχα φτιάξει με τις οδηγίες σου και μου τρέχουν τα σάλια!! Περαστικά στον μικρό και καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά με τις εξετάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. emmanouela
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Δεν στο είχα πει; Ήμουν σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Θα σε ενθουσιάσει! Και μιας και ξέρεις πια την τεχνική θα σου είναι εύκολο.
    Το μόνο καλό που του βγήκε από το ατύχημα είναι ότι γλίτωσε από εμένα για ένα μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα crispoula! Το έκανες πάλι το θαύμα σου!! Και με τη μουσική και με το γλυκάκι.
    Επίσης θέλω τα φώτα σου!! Καθώς δεν είμαι και στα καλά μου τελευταία και το βιβίο που διαβάζω είναι λίγο βαρετό, θέλω, αν μπορείς να μου προτείνεις κανένα βιβλίο ευχάριστο, με λίγο χιούμορ, κανένα καλό μυθιστόρημα, ξέρεις εσύ!
    Ευχαριστώ πολύ!!!!!
    Φιλιά
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέσποινα
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Κι εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Αν κι αποφεύγω να προτείνω βιβλία, ταινίες, μουσική κλπ, θα κάνω μια εξαίρεση. Καταρχήν αν σου αρέσει το αστυνομικό μυθιστόρημα, το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις μέρες έχει πολύ ενδιαφέρον και κυρίως είναι σε κάποιες φάσεις πολύ αστείο. Πρώτη φορά γέλασα τόσο πολύ διαβάζοντας αστυνομικό μυθιστόρημα! Μετά, ένα βιβλίο με το οποίο διασκέδασα πολύ ήταν το βιβλίο του Woody Allen (σας ακούω να ουρλιάζετε ''Έλεος Crispy, με τον Woody''!!!) ''Σκέτη Αναρχία''. Έχει κάτι ιστορίες απίστευτα σουρεαλιστικές! Άλλος συγγραφέας με του οποίου τα βιβλία διασκεδάζω πολύ, είναι ο David Sedaris. Αυτά με μια πρώτη ματιά στη βιβλιοθήκη μου! Αν σκεφτώ κάτι άλλο, θα σου πω.
    Hope things will get better soon...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :)))) για άλλη μια φορά οι inner playlists μας ταυτίζονται απόλυτα!!! εδώ και μέρες ακούμε με τον καλό μου Αlex Turner, ειδικά το Stuck on the Puzzle και απορούσα ποια είναι αυτή η ταινία... θα την κατεβάσω άμεσα και θα τη δω! παρέα με το αγαπημένο μου συνοδευτικό για τον καφέ που δεν είναι άλλο από τα κάθε ειδους roll cakes!!! αγαπώ το διαδίκτυο τελικά!

    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!
    φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φ καλημέρα!
    Από τότε που κυκλοφόρησε το soundtrack το ακούω συνέχεια! Αν δεις την ταινία, στείλε εντυπώσεις -πρέπει να μάθω πως κατεβάζουν ταινίες! Πχ τούτη η ταινία όχι μόνο δεν θα παιχτεί εδώ αλλά ούτε σε dvd δεν θα τη βγάλουν! Κι εγώ θέλω να τη δω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή