Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κάνει κρύο....

Η χθεσινή μέρα ήταν από εκείνες που δεν θες να βγεις από το σπίτι σου. Βρέχει καταρρακτωδώς , φυσά λυσσασμένα ένας βοριάς που σου κόβει την ανάσα , οι λεωφόροι έχουν πλημμυρίσει.... Όμως για να γεμίσεις την τσέπη σου πρέπει να ...αδειάσεις τη ζεστή και cosy γωνιά σου! Κι έτσι αφού φοράς τις αγαπημένες σου γαλότσες-μετεωρολογικός κλωβός  (τις οποίες έψαχνες ένα ολόκληρο χειμώνα και κατάφερες να βρεις σε ένα γλυκύτατο μαγαζάκι στο Testaccio , του οποίου η ιδιοκτήτρια είναι φανατική φιλελληνίδα!!!) εφορμάς στον έξω κόσμο και.....
.... Το βράδυ γυρίζεις σπίτι μούσκεμα μέχρι το κόκαλο (στην κυριολεξία), το μπουφάν στάζει , η τσάντα στάζει , τα βιβλία είναι βρεγμένα,  ακόμα και τα ...μολύβια βράχηκαν , η ομπρέλα χαλασμένη, τα κάποτε ίσια μαλλιά σου έγιναν περμανάντ, αλλά για δες , για δες , μες το χαμό κι ένα καλό : Οι πατούσες είναι στεγνές χάρη στις σούπερ ντούπερ γαλότσες!!! Α , υπάρχει κι ένα δεύτερο καλό: Σε περιμένει μια ζεστή σούπα , το απόλυτο comfort food. Καλά , για να είσαι ειλικρινής , δεν σε περιμένει ακριβώς , πρέπει να την φτιάξεις πρώτα! Δε βαριέσαι , μισή ώρα υπόθεση είναι- πάνω κάτω!
[ Μικρή παρένθεση. Παλιότερα πήγαινα συχνά στο Μόναχο - έχω συγγενείς και φίλους εκεί. Με τον καιρό , εντρύφησα στη γερμανική κουζίνα η οποία είναι ιδανική για ...χειμώνες! Προφανώς θα μου πείτε. Ανάμεσα στα πολλά που δοκίμασα ήταν  κι η kartoffelsuppe , η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από μια λαχταριστή πατατόσουπα. Αλλά γίνεται σχετικά γρήγορα κι έχει τη χάρη ενός comfort food]

Γερμανική πατατόσουπα






Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
2 πράσα
σέλινο (ή σέλερι)
2-3 μεγάλες πατάτες (ή 3-4 μεσαίου μεγέθους)
3/4 λίτρου ζωμό βοδινού ή λαχανικών
100 γρ μπέικον
Διάφορα μυρωδικά -εγώ έβαλα μαϊντανό και καυκαλήθρα.
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο (είναι δική μου προσθήκη)
λάδι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι , το καρότο , το πράσο, το σέλινο και τα μυρωδικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο οποίο σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο, λίγο μπούκοβο και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε τις πατάτες , τις σωτάρουμε κι αυτές για λίγο.
Ρίχνουμε το ζωμό , ο οποίος πρέπει να είναι ζεστός και τόσος ώστε να σκεπάζει τις πατάτες συν ένα δύο εκατοστά επιπλέον. Αν τυχόν ο ζωμός δεν είναι αρκετός , συμπληρώνουμε με νερό. Αλατοπιπερώνουμε- προσοχή στο αλάτι διότι στο τέλος προσθέτουμε μπέικον στη σούπα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας πότε πότε. Στη μισή ώρα περίπου το περισσότερο νερό θα έχει σωθεί κι οι πατάτες θα έχουν βράσει. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς ενώ συγχρόνως προσπαθούμε να διαλύσουμε τις πατάτες. Η σούπα θα είναι έτοιμη όταν θα είναι πολύ πηχτή.
Σ' ένα τηγάνι σωτάρουμε καλά σε λίγο λάδι το μπέικον.
Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα μας κι από πάνω μοιράζουμε το σωταρισμένο μπέικον.


14 σχόλια:

  1. παρα πολυ καλη ιδεα!!

    αχ να'σαι καλα. και ελεγα σημερα να φτιαξω κατι καινουργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, αυτό μάλιστα! Και ζεστό και λαχταριστό και μυρωδάτο!!! Και τα τρώω όλα!!!! Φαντάζομαι αν βάλεις λουκανικάκι αντί για μπέικον, πάλι καλό θα'ναι, ε?
    Κουράγιο, από σήμερα στεγνώνουμε κάπως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταυτίζομαι (φευ!) απόλυτα με την περιγραφή της χθεσινής μέρας και δη με την κατάσταση κατά την άφιξη στο σπίτι! Παπάκι με χαρακτήρισε η κόρη μου μόλις με αντίκρυσε! Πάντως η περιγραφή/φωτογραφία της σουπίτσας με κινητοποίησε τόσο που θα προβώ άμεσα στην αγορά πράσων για να την παρασκευάσω! Ό,τι πρέπει για αυτές τις μέρες είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @dimitris.jp
    Χαίρομαι που μπορώ να βοηθώ! Πάντως σίγουρα τα υλικά της σούπας αυτής μπορούν να βρεθούν πιο εύκολα απ'ότι της..φασολάδας!



    @emmanouela
    Ναι , άνετα μπορείς να βάλεις αντί για μπέικον λουκάνικο. Θα συνιστούσα χωριάτικο λουκάνικο - βγάζουμε απίθανα χωριάτικα λουκάνικα!



    @amelie
    Αχ , το χειρότερο σε σχέση με χθες ήταν ότι έπρεπε να μείνω με βρεγμένα ρούχα για αρκετές ώρες μέχρι να γυρίσω σπίτι!
    Ναι , όντως η σούπα είναι ιδανική για αυτές τις μέρες -αν κι απ'ότι είδα θα φτιάξει πολύ ο καιρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστή η σούπα σου και ότι πρέπει για τέτοιο καιρό. Φτιάχνω και εγώ πατατόσουπα αλλά μου βγαίνει πιο ζουμερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επεστρεψα!

    λοιπον, την σουπα την εφτιαξα και την φαγαμε με τον Κεν.
    παααααρα πολυ καλη!
    και στο λεω εγω που δεν τρωω σουπες ευκολα.

    ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλως σε βρηκα..νοστιμοτατη φαινεται η σουπα..φαντασια να υπαρχει,ορεξη και μερακι για μαγειρικη..καλο Σ/Κ να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. crispy η σούπα σου δείχνει υπέροχη! Επειδή και εγώ είχα βραχεί ως το κόκαλο και δεν φορούσα και τις γαλότσες σου, αλλά κάτι μπότες που μπάζαν νερά...μόνο σούπες θέλω να τρώω μέχρι να γυρίσω Αφρική να ζεσταθώ! Με άλλα λόγια: ευχαριστώ για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @mia maria
    Μου είχε κάνει εντύπωση , όταν είχα πρωτοπάει στη Γερμανία , πόσο πηχτές ήταν οι σούπες και οι σάλτσες τους- συνηθισμένη βέβαια από τις δικές μας που είναι πιο αραιές! Εν τω μεταξύ η θεία μου μαγείρευε συνέχεια γερμανικά φαγητά γιατί ο θείος μου ήταν Γερμανός και δεν του άρεσαν τα ελληνικά πιάτα! Για μένα αυτό ήταν καλό γιατί δοκίμαζα μια νέα κουζίνα!




    @dimitris.jp
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η σούπα! Έχει το προτέρημα να είναι και εύκολη στην εκτέλεση και νόστιμη πολύ παρά τα ταπεινά υλικά!
    Θυμάμαι ότι έψαχνες συνταγές με σολομό. Έχω κάτι καλό στα σκαριά αλλά δεν το αναρτώ ακόμη, να φτιάξει πρώτα ο καιρός λίγο!



    @gwgoyla
    Καλώς όρισες! Σωστά αναφέρεις τα τρία πρέπει σε μια κουζίνα: Μεράκι , φαντασία και όρεξη!




    @ΑγγελικήΝ
    Η χθεσινή μέρα ήταν ...ζόρικη και μάλλον παίδεψε πολλούς!
    Ναι , οι σούπες είναι ιδανικές για τέτοιο καιρό! Έχω στο νου μου -και λαχταρώ να φτιάξω- τη δική σου κολοκυθόσουπα από την ώρα που διάβασα την ανάρτηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολυ καλα θυμασαι οντως εψαχνα για συνταγες με σολωμο.
    βρηκα μια καλη αλλα θα περιμενω και την δικια σου!

    σημερα πηγα να φτιαξω lemon pie με μαρεγκα...
    η lemon pie μια χαρα...η μαρεγκα παλι....
    χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μου θυμισες τα παιδικα μου χρονια, τα οποια ηταν στη γερμανια. οι γονεις μας δουλευαν και μας φροντιζαν οι σπιτονοικοκυρες μας γερμανιδες μεγαλογυναικες, τις ειχαμε σαν... γιαγιαδες μας.
    αυτες μας μαγειρευαν και ετσι ολες μου οι γευσεις ηταν καθαρα γερμανικες, να ηξερες τι ανοστη μου φανηκε η ελληνικη κουζινα, ακομα ζοριζομαι με πολλα ελληνικα φαγητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @dimitris.jp
    Ααα , lemon pie! Δοκίμασα μια εξαιρετική στο clemente σήμερα! Δεν έχω φτιάξει lemon pie μόνον γαλλική τάρτα λεμονιού.





    @Ελευθερία
    Είναι όντως νόστιμη η γερμανική κουζίνα και τη βρίσκω πολύ σπιτική και ρουστίκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή