Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Όλα τα όμορφα πρωινά του φθινοπώρου

Τούτες τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από τα...πρωινά! Τι πιο ωραίο να σηκώνεσαι πουρνό πουρνό και να μην νιώθεις τη φρικτή ζέστη να σε τυλίγει με το ..''καλημέρα''. Τώρα μπορείς να κάθεσαι στο μπαλκόνι με ένα ελαφρύ ζακετάκι , να τρως ό,τι έχεις ετοιμάσει για πρωινό και να σιγοπίνεις τον καφέ σου , οργανώνοντας και σχεδιάζοντας την ημέρα που ξεκινά. Θα μου πείτε ''Crispy , αυτά είναι για ανθρώπους σαν κι εσένα που πιάνουν δουλειά μετά το μεσημέρι''. Μπα , όχι μην το λέτε ... Ας πούμε, το Σαββατοκύριακο τι κάνετε; Πριν ξεκινήσετε για ψώνια , κομμωτήριο, μουσείο ή όπου αλλού πάτε τούτα τα πρωινά, φάτε κάτι , πιείτε έναν καφέ με την ησυχία σας , ακούστε λίγο καλό ράδιο - το καλό ράδιο πράγματι είναι πια...λίγο!- , σας έχω κι ένα ωραιότατο γλυκάκι. Της εποχής κι εύκολο. Ό,τι πεις για πρωινό!
Οι Γάλλοι έχουν τον τρόπο τους να χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά και να βγάζουν διαφορετικά γλυκά! Μυστήριο πράγμα. Πάρτε για παράδειγμα το γλυκό quatre- quarts που σημαίνει τέσσερα τέταρτα (4/4). Τα υλικά;Τα γνωστά. Όμως η αναλογία κι ο τρόπος εκτέλεσης είναι διαφορετικός!




Quatre-quarts με μήλα





Υλικά:

2 πανέμορφα και φρέσκα μήλα




Προσέξτε τώρα πώς πήρε το όνομα του το γλυκό:

Παίρνετε 3 αυγά + 1 κρόκο και τα ζυγίζετε (εμένα μου βγήκε 180 γρ.)

Τώρα θα χρειαστείτε:

Αλεύρι όσο το βάρος των αυγών
Βούτυρο όσο το βάρος των αυγών (το οποίο βούτυρο θα έχει μαλακώσει και θα το έχετε κόψει σε κυβάκια)
Ζάχαρη όσο το βάρος των αυγών...Χμμ , εδώ αγαπητέ Γάλλε εφευρέτη του quatre-quarts αγνόησα τις προσταγές σου κι αφαίρεσα το 1/3 της ζάχαρης - και καλά έκανα. Που σημαίνει ότι αντί για  180 γρ , χρησιμοποίησα 120.
το χυμό ενός λεμονιού
μισό φακελάκι baking powder
μισό κουταλάκι κανέλα ( ο monsieur quatre-quarts δεν αναφέρει πουθενά την κανέλα...αλλά τι στο καλό , γλυκό με μήλο φτιάχνουμε!)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.

Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι , με το baking powder και την κανέλα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομματάκια. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.



Σε μια γαβάθα χτυπάμε το βούτυρο με μια σπάτουλα (όχι με μίξερ! Ξέρω , είναι τρελοί αυτοί οι Γάλλοι!) μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε με τη σπάτουλα έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα . Προσθέτουμε το αλεύρι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε τέλος τα μήλα. Απλώνουμε σ' ένα καλά βουτυρωμένο ταψί των 22 εκ. (σε διάμετρο , όχι ακτίνα!). Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου. 
Η διαπίστωσή μου ήταν , ότι τούτο το γλυκό σε σχέση με άλλα γλυκά με μήλο , όσο περνούσαν οι μέρες τόσο πιο νόστιμο ήταν! Κάτι ξέρει ο κος. Quatre-quarts!




19 σχόλια:

  1. Μμμμ οι Γάλοι είναι ο λαός που θαυμάζω,σε βαθμό που συγχωρώ τον ενοχλητικό σοβινισμό τους.
    Η εφευρετικότητα και η δημιουργική τους φαντασία είναι απλά μοναδική...

    Άλλο θέλω όμως να ρωτήσω τώρα γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρεις...ποιούς σταθμούς ακούς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ lost gastronaut. Κάποτε άκουγα σχεδόν όλη την ημέρα ράδιο. Τώρα πια Εν λευκώ 10 -12 , Στο κόκκινο 105,5 μετά τις 9 το βράδυ όταν επιστρέφω. Αυτά από ελληνικούς. Ακούω εδώ και μισό χρόνο πολύ συχνά έναν jazz σταθμό εκ της Νέας Υερσέης τον WBGO. Αυτός είναι σταθμός! Το μόνο του κακό είναι ότι λέει τον καιρό της Νέας Υόρκης και....ωχ...τι μανία κι αυτή των Αμερικανών με τους βαθμούς Φαρενάιτ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμ 'εν λευκώ' ακούω και εγώ,τον άλλο δεν τον γνωρίζω καν,θα δοκιμάσω.
    Ωραία! αυτός ο WBGO με ιντριγκάρει για να δούμε... ευχαριστώ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O WBGO πολύ καλός! τον ακούω απ'την ώρα που είδα την απάντησή σου...really thx ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Crispy!Να σου πω και καλό φθινόπωρο αφού μας κερνάς τέτοιο γλυκάκι!(αν και σήμερα έχει αρκετή ζέστη!!)Πάντως κι εγώ το πρωί της Κυριακής μ αρέσει να βάζω μουσικούλα στο ράδιο (Γενικά Δίεση βάζω) και να ανακατεύομαι στην κουζίνα κι ευτυχώς σήμερα είνα λίγο χρόνο να το κάνω!
    Και μ αρέσουν πάντα τα γαλλικά γλυκά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ lοst gastrοnaut. Δυστυχώς από τότε που χάλασε ο υπολογιστής δεν μπορώ να ακούω WΒGΟ. Το ωραίο με αυτόν τον σταθμό είναι ότι λόγω της διαφοράς ώρας , τα πρωινά άκουγα το μεταμεσονύχτιο πρόγραμμα του σταθμού! Απίθανα! Τώρα πια το πρωί θα ακούσω τον Χατζή στον Εν Λευκώ. Ο 105,5 είναι βασικά ο σταθμός του Συνασπισμού. Οι μουσικές εκπομπές ξεκινούν αργά το απόγευμα. Το βράδυ έχει αρκετούς παραγωγούς που άκουγα από παλιά: Μήνας- ο καλύτερος, Καραμαλέγκου, Πετρουλάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ athina. Καλό φθινόπωρο! Ναι, όντως έχει πολλή ζέστη σήμερα! Ήταν ωραία μέρα για μπάνιο- δεν προλάβαμε σήμερα αλλά ευτυχώς ρίξαμε τις βουτιές μας χθες! Το γλυκάκι είναι πολύ ωραίο. Κάτι ξέρουν κι οι Γάλλοι- στους οποίους θα επανέλθω εν καιρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Αθηνά και εγώ ακούω συχνά Δίεση,αυτό όμως που με ενοχλεί είναι ότι παίζουν συχνά playlists και ότι στην πρωινή ζώνη έχει εκπομπή η Ζαχαρέα,τελοσπάντων,ο Κουμπλής στη βραδινή ζώνη είναι συμπαθής.

    Οκ Crispy για τον 105,5,αν δεν έχουν συνέχεια πολιτικές εκπομπές δεν έχω πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @lοst gastrοnaut. Αν είναι κάτι που μ'ενοχλεί ιδιαίτερα στο ράδιο είναι το playlist. Και δυστυχώς πολλοί σταθμοί έχουν "προσαρμοστεί" σ'αυτό. Οι παραγωγοί που ακούω εγώ το βράδυ δεν ασχολούνται με πολιτική. Βάζουν όμως σούπερ καλή μουσική άνευ playlist! Καλό κι αυτό! Με αφορμή ένα γλυκό με μήλο άναψε η συζήτηση για το ράδιο ! Αυτα μου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Crispy!! Είναι πανέμορφα τα πρωινά του φθινοπώρου, αν και τα μεσημέρια, τις τελευταίες μέρες, θυμίζουν κάτι από Αύγουστο! Όμως, η δροσιά το πρωί είναι μαγική και αναζωογονητική! Και φυσικά, αυτό που προτείνεις είναι το καλύτερο πρωινό! Πρέπει να είναι ελαφρύ και παράλληλα τόσο γλυκό όσο χρειάζεται για να πάρει μπρος ο οργανισμός το πρωί! Και φυσικά, καλά έκανες που πρόσθεσες κανέλα, είναι και λίγο ξενέρωτοι αυτοί! Όσο για το ότι αποφεύγει το μίξερ η συνταγή, έχω να σου πω ότι κι εγώ το αποφεύγω όσο μπορώ, από ένστικτο! Προτιμώ το ανακάτεμα με το χέρι όταν φτιάχνω μαφιν, πίτες και παρόμοια του κέικ.
    Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε την πίτα! Όσο βαριέμαι τα μήλα σαν φρούτο, άλλο τόσο τα εκτιμώ στην ζαχαροπλαστκή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @emmanouela. Καλησπέρα! Ναι , είναι υπέροχα κι αναζωογονητικά αυτα τα φθινοπωρινά πρωινά! Με το μήλο παθαίνω το εξής: Τώρα που είναι η εποχή του κι είναι φρέσκα και τραγανά παθαίνω έναν παροξυσμό και αγοράζω μπόλικα. Όταν μου περνά η μήλο- διάθεση, το ψυγείο είναι τίγκα στο μήλο κι έτσι αρχίζω να τα φτιάχνω σε γλυκά. Τούτο το γλυκό ήταν εξαίρεση, τα μήλα ήταν φρέσκα και μόλις αγορασμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ελπινίκη. Καλημέρα και καλώς όρισες στο ταπεινό τούτο μπλόγκ! Πολύ ευχαρίστως θα περάσω από το δικό σου, όμως θα κάνεις υπομονή , είμαι άνευ υπολογιστή αυτόν τον καιρό - οι απαντήσεις μου γίνονται μέσω κινητού. Χαίρομαι που θα τα λέμε γαστρονομικώς! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα όμορφη, σου έχω πρόσκληση για παιχνιδάκι "Οι τσάντες των σελέμπριτιζ", πέρνα να ενημερωθείς, φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @pandοra. Καλημέρα! Σ'ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θα περάσω από το μπλόγκ σου αλλά ζητώ συγγνώμη που θα αργήσω λίγο γιατί είμαι χωρίς υπολογιστή αυτόν τον καιρό και το κινητό μου με το οποίο απαντώ στα σχόλια δεν είναι και τελευταίας τεχνολογίας και δεν σηκώνει πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωχ θεε μου... Οι μηλόπιτες είναι κάτι σαν το οξυγόνο μου. Βρέθηκα στο blog σου και είδα αυτή τη φωτό και... Συγνώμη. Σχόλιο χωρίς νόημα. Αλλά καταλαβαίνεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. axxx! ti wraio to f8inopwro!!! akoma to neo laptop? missed u!

    filakia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @theachilles. Εμένα γενικά μου αρέσουν τα γλυκά με φρούτα! Πάντως αν είστε φαν της μηλόπιτας έχει μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες συνταγές το Gourmet της Ελευθεροτυπίας (τχ. Οκτ)





    @foteini. Ακόμα...Μου δάνεισε ένας φίλος το δικό του! Ναι το φθινόπωρο είναι γλυκό! Φέτος παρατηρώ ότι είναι και...δυναμικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eύγε στους Γάλλους, αν και δεν τους συμπαθώ και πολύ.Ευτυχώς προλαβαίνω να το φτιάξω και να το απολαύσω Σαββατοκύριακο στο μπαλκόνι, προτού ο χαζόκαιρος μας κλείσει για τα καλά μέσα.
    Περάστε αν θέλετε και από το blog μου "γλυκές και αλμυρές γεύσεις" στη διεύθυνση polyfreelance.blogspot.com.
    Eυχαριστώ και τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή