Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Παράπλευρες γαστρονομικές ιδέες για τις μέρες των εορτών.

Ας πούμε ότι μία από αυτές τις γιορτινές μέρες ξυπνάτε και σκέφτεστε τι ωραία που θα ήταν να ξεκινούσατε τη μέρα μ'ένα διαφορετικό , γλυκό , φρουτένιο με διακριτική παρουσία εσπεριδοειδούς πρωινό. Ή ας πούμε ότι χτυπά το τηλέφωνο και κάτι φίλοι λένε να περάσουν , να την αράξουν μπροστά στο τζάκι σας -αν διαθέτετε- με ωραίο κόκκινο κρασί και καλή διάθεση. Ε, λοιπόν και για τις δύο περιπτώσεις σας έχω τη λύση: Ένα χορταστικό , ξεχωριστό πρωινό κι ένα πιάτο εύκολο που αρέσει σε όλους, ταιριάζει γάντι με τις κρύες νύχτες , αλλά κυρίως έρχεται και δένει περίφημα μ'ένα ωραίο πλούσιο , στιβαρό ερυθρό κρασί που θα ευφράνει την ατμόσφαιρα , καθώς τα ξύλα θα τσιτσιρίζουν στο τζάκι -τα ξύλα ''τσιτσιρίζουν'';;; Δεν έχω ιδέα!
Πάμε πρώτα με το πρωινό:

Pancakes  με σωταρισμένα ξινόμηλα
(Παραλλαγή από Amateur Gourmet )




Υλικά :
4 ξινόμηλα (τα λεγόμενα Granny Smith), κομμένα σε λεπτές φετούλες
2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές ζάχαρη
λίγη κανέλα σε σκόνη
χυμός ενός λεμονιού
2 μεγάλα αυγά
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 κουταλιές ζάχαρη
το ξύσμα ενός λεμονιού
1 3/4 φλιτζάνια γάλα
λίγο βούτυρο λιωμένο ή λάδι για το τηγάνι
μέλι

Σ'ένα χοντρό τηγάνι και σε μέτρια προς ψηλή φωτιά , σωτάρουμε τα μήλα με το βούτυρο , για 5 λεπτά ανακτεύοντας συχνά. Αφού μαλακώσουν ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα , σωτάρουμε για άλλα 5- 10 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού , ανακατεύουμε μια τελευταία φορά , τα βγάζουμε από τη φωτιά.

Για τη ζύμη: Ανακατώνουμε αλεύρι , baking powder , αλάτι και ζάχαρη σ'ένα μπωλ. Σ'ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τ'αυγά , το ξύσμα και το γάλα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού χαμηλώνοντας όμως την ταχύτητα του μίξερ. Η ζύμη είναι έτοιμη!
Σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα pancakes- Τα pancakes σε αντίθεση με τις γαλλικές κρεπούλες που είναι λεπτές και φίνες και πιάνουν όλο το τηγάνι , είναι μικρά κι ελαφρώς χοντρά. Έτσι βάζουμε λίγο χυλό κάθε φορά, περιμένουμε να ψηθεί το κάτω μέρος και μετά το γυρίζουμε.

Σ'ένα πιάτο τοποθετούμε 2-3 pancakes -οι Αμερικανοί έχουν τη συνήθεια να τα βάζουν το ένα πάνω στο άλλο αλλά ...whatever... , λίγα σωταρισμένα ξινόμηλα κι ωραίο, ωραιότατο ελληνικό μέλι.


******************************************************

Λοιπόν , το πρωινό πέρασε , πήγατε μια βόλτα στα μαγαζιά , θαυμάσατε τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες , ήπιατε τον, ως συνήθως, πανάκριβο καπουτσίνο ,συζητήσατε για την πιθανή χρεοκοπία της χώρας- και σας έλουσε κρύος ιδρώτας,αλλά το ξεπεράσατε γρήγορα- και τότε ντριιιννν, χτυπά το κινητό , να περάσουμε το βράδυ , να κάτσουμε μπροστά στο τζάκι , να ακούσουμε τα ξύλα να ''τσιτσιρίζουν'' -άντε πάλι!- και δεν περνάτε , καλό κρασί έχουμε ,αλλά επίσης και.....


Ζυμαρικά με τυρί στο φούρνο
 ( Παραλλαγή από την Smitten Kitchen )



Υλικά:
1 φλιτζάνι τυρί τύπου Φιλαδέλφεια (εγώ χρησιμοποίησα μασκαρπόνε , μια χαρά ήταν)
2 φλιτζάνια γάλα
1 κουταλιά μουστάρδα
το μισό του μισού κουταλάκι πιπέρι καγιέν (προσοχή μη σας φύγει το χέρι!)
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300 γρ τυρί τσένταρ (εγώ χρησιμοποίησα γραβιέρα)
250 γρ ζυμαρικά (πένες μικρές ή κοχυλάκι)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε καλά τυρί Φιλαδέλφεια , γάλα , μουστάρδα , καγιέν , αλάτι και πιπέρι σ'ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το κίτρινο τυρί κρατώντας όμως στην άκρη 1/4 φλιτζανιού. Ανακατώνουμε κι απλώνουμε σ'ένα ταψάκι. Σιγουρευόμαστε ότι το μίγμα σκεπάζει τα ζυμαρικά . Αν όχι ρίχνουμε λίγο γάλα ακόμη.  Κλείνουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε  , ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το φαγητό να πάρει εκείνο το λαχταριστό χρώμα του γκρατιναρίσματος. Τέλειο πιάτο για ένα κρύο βράδυ. Εγγυημένα.


(Σαν πολύ θάρρος να πήρε τούτος εδώ!)
-Βγες από το ποτήρι μου βρε ζαρζάβολα!
-Χικ!

6 σχόλια:

  1. Αυτή η συνταγή ήτανε για cookthebook αλλά δεν μπορώ να κλέψω πνευματικά δικαιώματα...τέτοιες μέρες κι'όλας!
    "Ζαρζάβολα" ο Μπαμπινιώτης δεν έχει!

    ΥΓ: Στο Βρομιστεράκι περιμένει το θέλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγνώμη που δε θα πω τίποτα για τις συνταγές αλλά γελάω εδώ και ώρα με την τελευταία φωτογραφία και το σχόλιο απο κάτω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. trivia - είμαι σίγουρος ότι ξέρεις ότι τα granny smith είναι αυστραλέζικη ποικιλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. navarino-s δεν τίθεται θέμα πνευματικών δικαιωμάτων , έτσι κι αλλιώς κι εγώ από αλλού τις πήρα τις συνταγές!
    ''Ζαρζάβολα'' έλεγε η μαμά μου τον μικρό μου αδερφό ο οποίος ήταν πολύ ζωηρός ως bambino! Δεν έχω ιδέα ποια μπορεί να είναι η ετυμολογία της λέξης.
    Ευχαριστώ πολύ για το θέλημα , καλώς εχόντων των πραγμάτων από εβδομάδα θα περάσω.




    zekia πραγματικά το ''ατιμούλικο'' έχει πολύ σκανταλιάρικη φατσούλα!




    tom ναι βέβαια! Τρελαίνομαι για τις ιδιαίτερες ονομασίες των φρούτων. Οι Έλληνες δεν το πολυσυνηθίζουμε , προτιμάμε να δηλώνουμε τον τόπο παραγωγής παρά την ποικιλία. Παρεμπιπτόντως κι οι ποικιλίες πατατών έχουν πολύ ωραίες ονομασίες. Εμείς εδώ αντίθετα αρεσκόμαστε στις πατάτες Θηβών , Αμαλιάδος κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κρίσπυ, δηλώνω επίσημ ότι τώρα τις γιορτές παύω να σε παρακολουθώ!, θα βάλουμε που θα βάλουμε τα επιπλεον κιλά μας στα τραπέζια των συγγενών, άμα έχουμε και τους δικούς σου πειρασμούς καήκαμε!

    Χαχα! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. tyler έντάξει, αλλά έχε υπ'όψη ότι η μεθεπόμενη ανάρτηση θα σε ενδιαφέρει, οπότε μην λείψεις για πολύ ! Καλές γιορτές και σε σένα , να περάσεις πολύ όμορφα , ε, και όσο για τα παραπάνω κιλά , κάτι θα κάνουμε γι'αυτά αλλά μετά των Φώτων! (Πω πω εμείς ήδη τελειώσαμε τα μελομακάρονα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή