Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

10 ταινίες για τα Χριστούγεννα. (+ ένα καρτούν)

Λοιπόν , για να δούμε τι θα δούμε φέτος τα Χριστούγεννα.
Ας ξεκινήσουμε από τις πιο παλιές και πιο κλασικές. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε οπωσδήποτε την Υπεροχη ζωή (It's a wonderful life) του Frank Kapra. Αν θυμάστε ο James Stewart είναι ένας τύπος που σκέφτεται να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας γιατί τα πράγματα πάνε κατά διαόλου στη ζωή του -κυρίως στη δουλειά του. Να όμως που του προκύπτει φύλακας άγγελος που τον βοηθά να συνειδητοποιήσει πόσο υπέροχη είναι η ζωή του. (Παρεμπιπτόντως ο δικός μου φύλακας άγγελος μού κάνει νερά τον τελευταίο καιρό. Σκέφτομαι σοβαρά να τον απολύσω.)





Στις παλιές κι υπέροχες χριστουγεννιάτικες ταινίες ανήκει και το Θαύμα της 34ης οδού (Miracle on 34th Street) , όπου ο ίδιος ο Αη-Βασίλης προσλαμβάνεται στα Macy's για να κάνει τον... Αη-Βασίλη! Αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο πραγματικός και γενικά προκύπτει ένα μπέρδεμα με πολύ συναίσθημα και καλές γιορτινές προθέσεις. Είχα κολλήσει με την ταινία αυτή όταν ήμουν μικρή, γιατί έπαιζε η αγαπημένη μου ηθοποιός εκείνη την εποχή , η Maureen O' Hara . (Την κόρη της στην ταινία κάνει η μικρή τότε Natalie Wood).





''We're no angels'' δηλώνουν τρεις κατάδικοι που έχουν αποδράσει από το νησί του Διαβόλου παραμονή Χριστουγέννων. Στην ταινία αυτή του 1955 , σκηνοθετημένη από τον Michael Curtiz (βλέπε ''Casablanca'') οι τρεις δραπέτες (Humphrey Bogart , Peter Ustinov , Aldo Ray) γίνονται στην κυριολεξία φύλακες άγγελοι μιας οικογένειας , που πλήττεται από απανωτές αναποδιές.






Χριστούγεννα χωρίς την ''Χριστουγεννιάτικη ιστορία'' του Charles Dickens δε γίνεται. Σας προτείνω την πιο κλασική απόδοση της ιστορίας του Dickens σε ταινία το ''Scrooge'' με τον αξέχαστο Alastair Sim. Eπίσης , μού αρέσουν πολύ οι εξής δύο διασκευές της ιστορίας αυτής: The muppet christmas carol με όλη τη γνωστή παλιοπαρέα και τον Michael Caine στον ρόλο του Ebenezer Scrooge. Κι επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα απόδοση της Μαύρης Οχιάς , όπου η μεταμόρφωση του Ebenezer Blackadder είναι αντίστροφη!
Λοιπόν, τι άλλο έχουμε; Α, ναι! Ας ασχοληθούμε λίγο με τις γνωστές αμερικάνικες ...σαχλαμαρίτσες -ξέρετε εκείνες τις ταινίες που κάθε χρόνο ορκιζόμαστε ότι δεν θα ξαναδούμε αλλά τελικά δεν τη γλιτώνουμε. Πρώτος και καλύτερος ο Chevy Chase με εκείνο το ανεκδιήγητο National Lampoon's Christmas Vacation όπου ο κος. Γκριζγουόλντ προσπαθεί να στολίσει με τόσα πολλά λαμπάκια το σπίτι του , που στο τέλος προκαλεί έμφραγμα στην τοπική ΔΕΗ! (Η ταινία αυτή πρέπει να είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα , δεν εξηγείται πώς τόσοι πολλοί συμπατριώτες μας προσπαθούν απεγνωσμένα να μιμηθούν τον κο. Γκριζγουόλντ κάθε Χριστούγεννα!).





Home alone . Πάλι;;; Έλεος!!! Αν όμως τύχει κάποτε να είστε φιλοξενούμενοι των γονιών μου , θα αναγκαστείτε να υποστείτε την ταινία,( είναι η αγαπημένη τους ταινία ) κι όχι μόνο αυτό αλλά θα πρέπει να υποστείτε τα τρανταχτά τους γέλια ...και τα σχόλια του πατέρα μου : ''Κοίτα τι θα κάνει εδώ , κοίτα , κοίτα! Μα τον διαβολάκο , τι πανέξυπνο παιδί'' χα χα χα χα  (αχ αχ αχ αχ...οι υπόλοιποι ).
Ο μόνος που βγάζει ασπροπρόσωπους τους Αμερικανούς χριστουγεννιάτικα είναι ο Tim Burton με το  The nightmare before Christmas . There's children throwing snowballs , instead of throwing heads , they're busy building toys , and absolutely no one's dead! Μπππρρρ!
Και τώρα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω δύο ταινίες τις οποίες βλέπω πια κάθε Χριστούγεννα: Joyeux Noel (περισσότερα γι'αυτήν την ταινία έχω γράψει εδώ ) και την αγαπημένη Love actually . Ok , το παραδέχομαι , όλες οι ιστορίες της ταινίας δεν είναι δυνατές κι έχει ένα βασικό μειονέκτημα (παίζει η Keira Knightley) αλλά σε ποια άλλη ταινία θα σου λάχει πρωθυπουργός αλα Hugh Grant! (Μακάρι να ήταν τόσο νόστιμοι οι πολιτικοί!). Τώρα που το θυμήθηκα στην ταινία , τον Αμερικανό προέδρο ενσαρκώνει ο Billy Bob Thornton, ο οποίος σε μια άλλη ταινία ενσαρκώνει τον Bad Santa . Τσεκάρετέ τον , είναι πραγματικά ελεεινός!





Τέλος υπάρχει ένα καρτούν , ίσως το ωραιότερο , θυμάμαι που το έβλεπα παιδί και περίμενα πώς και πώς τα Χριστούγεννα να το ξαναδώ. Κι ακόμα και τώρα που τα χρόνια με βαραίνουν (αλλά μυαλό δε βάζω) περιμένω (πάλι!) πώς και πώς να το ξαναδώ : The snowman .
Τέλος , μια θερμή παράκληση. Αν τυχόν στηθείτε μπροστά στην tv, μην δείτε όλα αυτά τα σαχλά και τετριμμένα που μάς σερβίρουν κάθε χρόνο τα, χωρίς φαντασία, ελληνικά κανάλια.
Κι εννοείται ότι περιμένω τη δική σας συνδρομή στη συμπλήρωση της λίστας (της τελευταίας που βλέπετε σ'αυτό το blog για το έτος 2009)




my sweet snowman...







10 σχόλια:

  1. nightmare before christmas αυτή έιναι η καλύτερη ταινία για την εποχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Merry xmas mr Lawrence.Merry xmas mrs crispy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tyler καλημέρα. Εμένα τουλάχιστον , o Burton γενικά μού βγάζει κάτι το χριστουγεννιάτικο! Φαίνεται ότι οι ταινίες του ταιριάζουν γάντι με τις μέρες αυτές.





    Ανώνυμε καλημέρα. Μα βέβαια , είναι και το ''Καλά Χριστούγεννα κε. Λώρενς''! Καλές γιορτές και σε σας και να περάσετε όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπερα crispy, νομιζω οτι ο Burton ξεχωριζει. Οτι καλυτερο εχει υπογραψει κανεις για τα Χριστουγεννα είναι αυτο το 3D animation του 1993!

    Σκηνοθεταρα ο Kapra και ομορφη η ιστορια με τον Stewart. Εννοειται οτι θα προσθεσω και τον Dickens. Οπως και το Θαυμα της 34ης οδου, αλλα και το mummet christmas.

    Οχι αλλο Home Alone!!!!!!!

    Αντιθετα, θα προσεθετα το Πολικο Εξπρες με Τομ Χανκς, και το White Christmas.


    Καλα Χριστουγεννα και καλη χρονια να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο τις αγαπημένες μου είναι το Scrooged, το Πολικό Εξπρές και η muppet show εκδοχή του Σκρουτζ. Καλά Χριστούγεννα crispy! Αλλά και το Θαύμα της 34ης οδού που αναφέρεις είναι καταπληκτική ταινία, αν και την έχω δει μόνο σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή.

    υγ. δε μας είπες τι θα μαγειρέψεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σου θυμίσω ένα άλλο λόγο που μάλλον σου αρέσει το "Love Actually"; Η με μεγάλη ορχήστρα version του "Both Sides Now" ίσως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mike σημειώνω Polar express & white christmas -απορώ πώς ως υποτιθέμενη λάτρης των μιούζικαλ ξέχασα αυτήν την ταινία! Ελπίζω κάποιο κανάλι να δείξει κάποιες από τις παλιές ταινίες. Ευχές και σε σένα για όμορφες γιορτές!





    zekia εύχομαι και σε σένα πολύ πολύ όμορφα Χριστούγεννα!
    Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα έχει σίγουρα την πιο βελούδινη κοτόσουπα που μπορείς να φανταστείς (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...) , ένα μπουτάκι αρνίσιο σιγοψημένο για ώρες και για το γλυκό ...δεν έχω αποφασίσει ακόμη κι έχω αγχωθεί!



    tom κι επίσης για το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο που είναι μια κούκλα! Και ότι παίζουν -εκτός από τον Hugh Grant- oι Colin Firth , Bill Nighy , Alan Rickman & Emma Thomson. Και για τις αρχικές & τελικές σεκάνς στα αεροδρόμια - λατρεύω τα αεροδρόμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. inverted_a ευχαριστώ! Λείπουν κάποιες βέβαια - το μεγάλο μου ατόπημα είναι ότι ξέχασα την ''Γκαρσονιέρα'' του Γουάϊλντερ . Απαράδεκτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω βρε crispy, τι επαθες... ξεχασες την "Γκαρσονιερα";
    χαχααχα!

    Μπορεις να ριξεις μια ματια αν θες εδω http://michalisastras.blogspot.com/2009/10/apartment-billy-wilder-1960.html που ειχα γραψει πριν απο καιρο, για παρηγορια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή