Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Κολοκυθόπιτα εκ της Λιγουρίας ορμώμενη.

Μιας και τις δύο προηγούμενες Τετάρτες βρεθήκαμε -γαστρονομικά τουλάχιστον- στη βορειοδυτική Ιταλία ( Πιεμόντε & Λομβαρδία) , λέω να παραμείνουμε στην περιοχή αλλά να κατέβουμε στα παραθαλάσσια μέρη και συγκεκριμένα στη Λιγουρία. Για κάποιο λόγο , η κουζίνα της περιοχής αυτής μού είναι τρομερά ενδιαφέρουσα κι αν έπρεπε να διαλέξω μια cucina regionale της Belpaese μάλλον θα διάλεγα την κουζίνα πέριξ της γοητευτικής Γένοβας.
Μια μικρή παρένθεση για την Ιταλική κουζίνα. Δίνει την εντύπωση ότι γεωγραφικά είναι κάτι ενιαίο. Το αντίθετο. Κάθε επαρχία της Ιταλίας έχει τη δική της -πολύ χαρακτηριστική- κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα συναντώνται με επιμονή στις τοπικές συνταγές. Κλείνει η πολύ μικρή παρένθεση την οποία αργότερα, σε άλλη ανάρτηση θα αναπτύξω ενδελεχώς. Μη σας ζαλίζω τώρα με λεπτομέρειες , κάνει και ζέστη.

Η σημερινή συνταγή είναι μια κολοκυθόπιτα , απλή αλλά εξαιρετική , αρωματική (χάρις στην τσαχπίνα μαντζουράνα) και τρώγεται πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα. Δεν θα σας πάρει πάνω από 1/2 ώρα για την προετοιμασία και το ψήσιμο κρατά το πολύ 45 λεπτά.

Αllora, andiamo subito alla cucina!


Κολοκυθόπιτα Λιγουρίας


(από το περιοδικό Sale&Pepe τεύχος Ιούλιος 2008)




Υλικά : 500 γρ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις αν είστε αναποφάσιστοι) , 800 γρ κολοκυθάκια (φρέσκα , τρυφερά και λαμπερά) , 1 κρεμμύδι (μη χρησιμοποιήσετε κόκκινο) , 2 σκελίδες σκόρδο , 150 γρ ρύζι (το οποίο θα έχετε μισοβράσει) , 2 αυγά , 100 γρ παρμεζάνα φρε-σκο-τριμ-μέ-νη ( βάλτε κάτι παραπάνω , δε μας βλέπει κανείς!) , 1 μικρό κουταλάκι μαντζουράνα (φευ, χρησιμοποίησα αποξηραμένη ) , λάδι , αλάτι , πιπέρι.

Ζυμώνετε το αλεύρι με 5 κουταλιές λάδι , 1 πρέζα αλάτι και 250 ml νερό χλιαρό. Θα σχηματιστεί μια ζύμη την οποία θα αφήσετε στην άκρη για να ετοιμάσετε τη γέμιση. Όπως είπαμε το ρύζι θα το έχετε βράσει στο μισό του κανονικού του χρόνου και θα το έχετε κρυώσει. Κόβετε τα κολοκυθάκι σε μισές ροδέλες πάχους 0,5 εκ. (Το χάρακα! Το χάρακα!). Σε μέτρια φωτιά σωτάρετε το σκόρδο (κόψτε στο μισό τις σκελίδες κι αφαιρέστε τις μόλις ολοκληρωθεί το τηγάνισμα) με το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κολοκυθάκι , τη ματζουράνα , αλάτι και πιπέρι και τηγανίζετε για 5-6 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια. Σ' ένα μπολ χτυπάτε τ' αυγά με το τυρί. Προσθέτετε το ρύζι και τα κολοκυθάκια αφού έχουν κρυώσει λίγο . Αλείφετε με λίγο λάδι τον πάτο ενός ταψιού διαμέτρου 22 εκ. Κόβετε τη ζύμη στα δύο κι ανοίγετε σε 2 στρογγυλά φύλλα. Τοποθετείτε το ένα φύλλο στο ταψί , από πάνω απλώνετε τη γέμιση και τέλος σκεπάζετε με το 2ο φύλλο. Κλείνετε όμορφα κι ωραία (κι όχι τσαπατσούλικα όπως έκανε βιαστικά η Crispy) το σημείο ένωσης των 2 φύλλων (αυτό τελικά είναι το πιο ωραίο κομμάτι της πίτας όταν την τρως!). Ψήνετε για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

Συνοδέψαμε την πίτα μας με το πλέον κλασσικό λευκό του καλοκαιριού, το Κτήμα Γεροβασιλείου 2008. Όπως πάντα , ήταν εξαιρετικό.

4 σχόλια:

  1. λίγες μέρες νωρίτερα να το πόσταρες και θα την φτιάχναμε, γιατί κάναμε προχθές κολοκυθόπιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως από κολοκυθάκια τέλος για φέτος. Από εβδομάδα ετοιμαστείτε για ...μελιτζάνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται πολύ καλή η συνταγή ΄και σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Αλλά μιας και πέρασα από τα μέρη εκείνα και τα έχω πρόσφατα θα γράψω κάτι για τη Λιγουρία:
    Το όνομα της η διπλανή Νίκαια της Γαλλίας το οφείλει στη νίκη που κατήγαγαν εναντίον των Λιγουρίων οι Φωκαείς έποικοι της Μασσαλίας, που μετά την πρώτη εγκατάσταη τους γλυκάθηκαν και άρχισαν σιγά-σιγά να επεκτείνονται στις γειτονικές τους περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. navarino-s, περιμένω πώς και πώς να διαβάσω για το ταξίδι σας αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή