Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Πουρές εδώ , πουρές εκεί.


Αυτήν την εβδομάδα έτυχε κι έφτιαξα δυο φορές πουρέ, με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικά πιάτα. Αλλά καλύτερα ας πάρω τα πράγματα από την αρχή. Αν είμαι η βασίλισσα της κουζίνας μου, τότε υπασπιστής μου αυτόν τον καιρό είναι αναμφίβολα ο ... Gordon Ramsay! Αφού τα έχει βρει δύσκολα με λίστες κι αστέρια (και,...χμ..., κάτι μικροσκάνδαλα) είπε να έρθει στην κουζίνα της Crispy να ηρεμήσει λίγο. Η πολύτιμη παρουσία του επιτυγχάνεται , βέβαια, μέσα από το τελευταίο του βιβλίο ''Great british pub food'' (Yes, once again laddies and lassies!). Φαντάζομαι ότι από μέσα σας θα μουρμουρίζετε ''Όχι πάλι!'' αλλά ναι παιδιά μου το βιβλίο διαθέτει νοστιμότατες και σχετικά εύκολες συνταγές. Έχω ενθουσιαστεί τόσο πολύ που ήδη έχω φτιάξει 4 (!) πιάτα που προτείνει , πράγμα που συμβαίνει σπάνια με τα βιβλία μαγειρικής που πέφτουν στα χέρια μου. Φευ , το νιώθω ότι δε συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μου αλλά ειλικρινά είναι εξαιρετικά νόστιμα. Πάμε να δούμε τώρα τι συνέβη με εκείνους τους πουρέδες.



1. Πουρές με μουστάρδα.





Να σας συστήσω τον ''Πατατάκια''

Για 1 κιλό πατάτες θα χρειαστείτε : 150 γρ. κρέμα γάλακτος , 75 ml γάλα , 75 γρ. βούτυρο (κομμένο σε μικρά κυβάκια), 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα με ολόκληρο το σιναπόσπορο , αλατοπίπερο.

Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις κόβουμε σε μεγάλια κομμάτια και τις βράζουμε. Ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος της πατάτας θα μας πάρει 15-20 λεπτά. Μόλις βράσουν τις στραγγίζουμε και τις περνάμε από το μύλο ή ό,τι άλλο διαθέτουμε (πχ εγώ έχω τον ''Πατατάκια''). Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος , το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό σιγά σιγά στις πατάτες ανακατεύοντας συγχρόνως . Τέλος προσθέτουμε τη μουστάρδα , αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε λίγο.
Αυτά από τον ''υπασπιστή'' μου. 
Προσέξτε τη μουστάρδα που θα βάλετε. Να είναι οπωσδήποτε καλής ποιότητας και να έχει ολόκληρους τους σπόρους. Στο βιβλίο ο πουρές αυτός συνοδεύει λουκάνικα. Εμείς αγοράσαμε κάτι εξαιρετικές κρητικές καπνιστές μπριζόλες (που δεν θέλουν παρά 5-6 λεπτά ψήσιμο) από γνωστό ντελικατέσσεν της Σταδίου κι έτσι συνοδέψαμε αυτόν τον απίστευτα νόστιμο πουρέ με ωραίο τρυφερό χοιρινό. Αυτά συνέβησαν χθες.




Πριν λίγες μέρες πέρασε από εδώ ο μικρός αδερφός ο οποίος ...είναι ο τελευταίος άνθρωπος στη Γη που θα γινόταν χορτοφάγος! Δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου εκείνη τη μέρα αλλά ο καλός μου ''υπασπιστής'', μού χτύπησε φιλικά τον ώμο , με καθησύχασε και άνοιξε το βιβλίο του σε μια συνταγή που ονομαζόταν cottage pie with Guinness. ''Βρε Gordon'' , του λέω ''αυτό δεν είναι το shepherd's pie;'' Με αγριοκοίταξε αλλά δε μού μίλησε. ''Και κάτι άλλο , ρε συ Gordon, (είχαμε αποκτήσει μια οικειότητα) αυτό το shepherd's pie δε θυμίζει εκείνο το γαλλικό hachis parmentier;'' Απαξίωσε να μού απαντήσει , άνοιξε το ψυγείο , άρπαξε την τελευταία Guinness και την ήπιε μονορούφι κι εγώ τον κοιτούσα αποσβολωμένη!  How the f*** , -για να χρησιμοποιήσω την πιπεράτη γλώσσα του- θα έφτιαχνα το cottage pie;;;Αχ , βρε Gordon , σε τι μπελάδες με βάζεις... Να όμως που ο καλός bro Alex, ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε με μια guinness στο χέρι. Κι έτσι φτιάξαμε:



2. Cottage pie με μπύρα Guinness





One more piece for Alex.



Διασκευασμένη συνταγή από το βιβλίο του Gordon Ramsay ''Great British Pub Food''




Υλικά: 900 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά , 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα , 2 σκελίδες σκόρδο , 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες , 2 κουταλιές σούπας πελτέ , 300 ml ζωμό (λαχανικών , κότας , βοδινού ό,τι θέλετε) , 1 μικρό καρότο τριμμένο , λίγο σέλερι ψιλοκομμένο , λίγο λάδι , 1 κιλό πατάτες , 50 γρ. βούτυρο , 2/3 φλιτζανιού παρμεζάνα ή γραβιέρα (ή και τα δύο) , 1 κρόκο αυγού , 330 ml μαύρη μπύρα , 4-5 κουταλιές worchestershire sauce

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε μόνο του τον κιμά μέχρι να πιεί τα νερά του και να μην υπάρχουν ''ζγουρμπούλια'' (αν δεν ξέρετε τι σημαίνει ειδοποιείστε). Προσθέτουμε λίγο λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι , σοτάρουμε λίγο ακόμα και προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο. Αφού σοταριστούν ρίχνουμε την μπύρα και τη worchestershire sauce κι αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλη η μπύρα. Προσθέτουμε  το ζωμό, τις ντομάτες και τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τελείως (μα τελείως ) τα υγρά του.
Ενώ ετοιμάζεται ο κιμάς ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί .Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες. Τις περνάμε από το μύλο και προσθέτουμε το βούτυρο , το τυρί (όχι όλο , κρατήστε μια κουταλιά στην άκρη) και τον κρόκο. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατώνουμε καλά. Σ'ένα ταψί απλώνουμε τον κιμά. Διαλέξτε ένα ταψί με τέτοια διάμετρο που η στρώση του κιμά να έχει ύψος τουλάχιστον 1 εκ. Απλώστε τον πουρέ από πάνω ομοιόμορφα , ρίξτε το υπόλοιπο τυρί (ρίξτε και λίγο παραπάνω αν θέλετε) και ψήστε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει εκείνο το ωραίο χρυσό χρώμα του gratin.



Σερβίρεται με άφθονη... Guinness!!!

2 σχόλια:

  1. Τα "ζγουρμπούλια" είναι όλα τα λεφτά και μάλιστα με ζ στην αρχή όπως οι γερμανικές λέξεις που αρχίζουν από s. Στη Μεσσηνία το λέμε λίγο διαφορετικά: "ζγρουμπούλια"!

    Τώρα για τις συνταγές: Την πρώτη την προσπερνάω δογματικά και ταλιμπανικά επειδή έχει τον όρο: "κρέμα γάλακτος"!!!!!

    Η άλλη μοιάζει πάρα πολύ καλή και εύκολη. Θα τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. navarino-s καλημέρα. Έχεις δίκιο για τη λέξη είναι ''ζγρουμπούλια''. Εγώ έχω την κακή συνήθεια να αλλάζω τη θέση του γράμματος ''ρ'' σε λέξεις. Πχ το σκεπάρνι το λέω ''σκερπάνι'', Πραγματικά δεν ξέρω γιατί το κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή