Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Days of wine and roses

 ♫♫ Rosé, rosé wine ♫♫ 

Η σημερινή ανάρτηση απευθύνεται σ'εκείνους που αρέσκονται να πίνουν κρασί με το φαγητό τους - και καλά κάνουν- κι όχι μπύρες τύπου lager που φουσκώνουν ή αναψυκτικά ανούσια που όχι μόνο υπονομεύουν τις ωραίες γεύσεις αλλά παχαίνουν κιόλας- διπλό το κακό. Λοιπόν οινολάτρεις μου τι θα πιείτε αύριο στο πασχαλιάτικο τραπέζι; Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα στραφούμε σε ένα στιβαρό κι ελαφρώς στρυφνό ερυθρό , το πιθανότερο προερχόμενο από ξινόμαυρο. Μμμμμ, ναι πιθανόν αλλά για να είμαι ειλικρινής τα τελευταία χρόνια έχω πειστεί ότι και τα ροζέ μπορούν να σταθούν εξ'ίσου καλά και να συνοδέψουν το αρνάκι μας. Το καλό είναι ότι ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει εξαιρετικά ροζέ κρασιά και το εννοώ χωρίς να υπερβάλλω.Υπήρξε βέβαια κάποια εποχή που το ροζέ κρασί ήταν παραδομένο στην ανωνυμία ή ακόμα χειρότερα στον χλευασμό αλλά οι Έλληνες wine makers πίστεψαν σ'αυτό -και στις δυνατότητες τους- και καλά έκαναν. Οι ελληνικές ποικιλίες , κυρίως ξινόμαυρο κι αγιωργίτικο δίνουν πολύ όμορφα ροζέ κρασιά , τη διαφορά όμως την κάνουν κάποιες ξένες ποικιλίες πολλές φορές σε συνδυασμό με τις δικές μας.


Πάμε να φτιάξουμε έναν μικρό κατάλογο με τα πιο γνωστά ελληνικά ροζέ κι όπως σας είπα μη διστάσετε να το σερβίρετε στο πασχαλιάτικο τραπέζι:

1. Κτήμα Βιβλία Χώρα ροζέ. Από Syrah εξ'ολοκλήρου. Κάποτε ήταν το αγαπημένο μου ροζέ. Λίγο μού τη χαλάει η κακή ποιότητα φελλού.


2. Κτήμα Αβαντίς ροζέ. Syrah & Grenache rouge. Το Grenache κάνει τη διαφορά και το γλυκαίνει.


3. Κτήμα Παυλίδη. Από Tempranillo παρακαλώ κι εξαιρετικό.


4. Αμπελώνας Παπαϊωάννου. Εννοείται από Αγιωργήτικο.


5. Ακακίες του κυρ-Γιάννη. Εννοείται από ξινόμαυρο.
6. Ροζέ του Νικόλα Ρεπάνη . Από Αγιωργήτικο βιολογικής καλλιέργειας.


7. Aμέθυστος Κώστα Λαζαρίδη . Εδώ έχουμε 3 ξένες ποικιλίες σε αρμονία : Cabernet Sauvignon , Merlot , Syrah

8. Tέχνη Οίνου ( Τέχνη Αλυπίας ). Εδώ είμαστε. Το αγαπημένο μου ροζέ τα τελευταία χρόνια. Εδώ έχουμε αρκετές ξένες ποικιλίες all together. Cabernet Sauvignon , Syrah , Merlot , Grenache Rouge κι όχι μόνο. Φίνο , μαλακό , ένα ιδανικό ροζέ.



Φυσικά υπάρχουν κι άλλα ελληνικά καλά ροζέ -ενημερώστε με αν δοκιμάσατε κάτι ενδιαφέρον- και φυσικά να έχετε υπ'όψη ότι τα ροζέ κρασιά είναι τέλεια για το καλοκαίρι τότε που οι κόκκινες σάλτσες με φρέσκια ντομάτα είναι στο φόρτε τους. Έχετε υπ'όψη επίσης, ότι ήδη κυκλοφορούν τα ροζέ του 2008. Προτιμήστε τα.

Καλά να φάτε και να πιείτε αύριο , Κυριακή του Πάσχα και κυρίως μην το παρακάνετε- δεν έχει νόημα να υποφέρετε μετά , έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου