Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η μπίρα στον Αρκτικό κύκλο.

Προχθές σε καφέ-μπαρ της πλατείας Καρύτση παρήγγειλα μπίρα. Η μπίρα (τύπου ale) ήρθε με ποτήρι (για lager) άλλης εταιρίας . Θα μου πεις «λεπτομέρειες». Θα σου πω «έκανα τα στραβά μάτια». Εκεί που δεν μπόρεσα να κάνω τα στραβά μάτια ήταν στο γεγονός ότι το ποτήρι  ήταν παγωμένο.  Εδώ αναπόφευκτα ζει κανείς δύο δράματα: 1) Το ποτήρι αρχίζει να ιδρώνει και παντού στάζουν νερά. 2) Το χειρότερο: Δεν  θα μπορέσει  να απολαύσει την μπίρα του στη σωστή θερμοκρασία.

Θυμήθηκα ένα περιστατικό λίγο καιρό πριν, σε άλλο καφέ-μπαρ λίγο πιο κάτω από την Καρύτση.  Πελάτης παρήγγειλε μπίρα και του την έφεραν μαζί με ένα παγωμένο ποτήρι. Ο πελάτης ζήτησε ποτήρι σε...θερμοκρασία δωματίου, φευ, δεν υπήρχε, όλα τα ποτήρια έβγαιναν από τον καταψύκτη! Η σερβιτόρα τότε, του ζήτησε να περιμένει λίγο να ξεπαγώσει. Το ποτήρι!

Τέλος, σε ταβέρνα το καλοκαίρι, η μπίρα ήταν τόσο παγωμένη που είχε αρχίσει η δύστυχη να κρυσταλλώνεται, είχε περάσει πια από την υγρή κατάσταση στη ...στερεή!

Δεν ξέρω γιατί επιμένουμε ως λαός στην παγωμένη μπίρα και στο παγωμένο ποτήρι αλλά όπως διάβασα πρόσφατα σε μια ιστοσελίδα, σερβίρεις  στους 0-4 βαθμούς «any beer you don’t actually want to taste».

Παρεμπιπτόντως την μπίρα τη χρησιμοποιούμε και στο φαγητό. Και κάνει πολύ ωραίες σάλτσες παρακαλώ! Ιδιαίτερα αν είναι αρωματική. Όπως την pale ale που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή που ακολουθεί. Και που την χρησιμοποιήσαμε –εκτάκτως- σε θερμοκρασία δωματίου. Ό,τι έμεινε στο μπουκάλι, το κρυώσαμε –όσο έπρεπε, το τονίζω-και το απολαύσαμε- πάντα στη σωστή θερμοκρασία!


Μπουτάκια κοτόπουλου σε σάλτσα με μπίρα τύπου pale ale κι ελιές





Υλικά για 4 άτομα:


8 μπουτάκια κοτόπουλου

1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 ματσάκι δεντρολίβανο

60 γρ ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες

200 ml μπίρα τύπου Pale Ale

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (6 κουταλιές περίπου) σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το κρέας να σοταριστεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε την μπίρα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
 Μετά τα 20 λεπτά προσθέτουμε τις ελιές και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου ακόμα. Βγάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη ρίγανη κι ανακατώνουμε ελαφρώς.







Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run 

8 σχόλια:

  1. .....ειμαι και γω απο αυτους που....εεεεε πωςνα στο πω τωρα.....που τρελαινονται για μπυρα μεπαγωμενο ποτιρι....αχαχαχα.....ξερω εχεις χασει πασα ιδεα αλλα ειναι η αληθεια!!!!!!
    Η μπυρα στο κοτοπουλο για μενα ειναι ο ο τελειος συνδυασμος,το κοτοπουλο στα καλυτερα του που λεμε!!!!!!
    φιλια πολλααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

      Είναι πάρα πολλοί που τους αρέσει δεν είσαι μόνο εσύ!
      Το κοτόπουλο ήταν τέλειο!

      Διαγραφή
  2. Κοίτα, νομίζω πως έχει να κάνει με το γεγονός πως την μπύρα την πίνουμε στην Ελλάδα ως δροσιστικό ποτό. Κάποτε μόνο καλοκαίρια, τώρα που δεν υπάρχουν φράγκα για κανονικά ποτά στα μπάρζ την πίνουμε (με την καλή έννοια) όλο το χρόνο.

    Πάντως εγώ να πώ την αλήθεια δεν καταλαβαίνω διαφορά στις μπύρες, πόσο μάλλον να ζητήσω και συγκεκριμένο ποτήρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mahler καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

      Ναι το έχω παρατηρήσει ότι αρκετός κόσμος πίνει μπύρα στα μπαρζ. Ένας ακόμα λόγος να την σερβίρουν σωστά. Ιδιαίτερα όταν την πληρώνεις 5,5 ευρώ τα 330 ml!

      Διαγραφή
  3. μπυρα κοτοπουλο = ερωτας μεγαλος!! εγω δεν πνω μπυρες και δεν ξερω αποποτηρια και τροπο σερβιρισματος αλλα στην τσεχια ειδα οτι η καθε μπυρα {εκτος του οτι εχει αποκλειστικα δικο της ποτηρι} σερβιρετε και με διαφορετικο τροπο ειτε ζεστη ειτε σε θερμοκρασια δωματιου η δροσερη οχι παγωμενη μονο δροσερη!!! τα μπουτακια παντως φαινονται μουρλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
      Πήγες Τσεχία και ΔΕΝ 'ηπιες μπύρα;;;;;

      Τα μπουτάκια όντως ήταν μούρλια! Τα έφτιαξα ξανά, αυτή τη φορά με ελιές θρούμπες! Ακόμα καλύτερα!

      Διαγραφή
  4. Ας αρχίσουμε κι εμείς οι ταπεινοί food bloggers να το λέμε πως η μπύρα ΔΕΝ πίνεται παγωμένη, ΔΕΝ είναι αναψυκτικό και πως αν θες να ξεδιψάσεις μια ζεστή ημέρα, πιες νερό ή ξερωγω λεμονάδα! Αυτό με το παγωμένο ποτήρι ευτυχώς κάποια μαγαζιά το έχουν ξεπεράσει, αρκετές φορές μου έχουν φέρει ποτήρι σε κανονική θερμοκρασία. Άρχισα να καταλαβαίνω διαφορά στις γεύσεις και στα αρώματα όταν έπινα τις διάφορες μπύρες στη σωστή θερμοκρασία, στο σωστό ποτήρι και στη σωστή ώρα (μόνη της δηλαδή, τουλάχιστον την πρώτη φορά - πρώτη δοκιμή.
    Έχω μιλήσει και με ιδιοκτήτες μαγαζιών (κάβες, μπαρ, καφετέριες) που ενώ είναι ενημερωμένοι περί μπύρας, διστάζουν να εφαρμόσουν τα σωστά ή να φέρουν νέες μπύρες (εννοώ εκτός των "κλασικών" 2 - 3 που όλοι βλέπουμε στην αγορά και γνωρίζουμε), επειδή αντιλαμβάνονται πως μεγάλη μερίδα του κοινού έχει ακόμα άγνοια και δυστυχώς κάποιοι δεν θέλουν και να μάθουν...
    Η μαγειρική με μπύρα εννοείται πως είναι αγαπημένη και κατέχει τη θέση που της αξίζει στη δική μου σκοτεινή κουζίνα! Τέλειο πρέπει να έγινε το κοτόπουλο, με το δεντρολίβανο κιόλας, απογειώθηκε!
    Συγνώμη για το σεντόνι, αλλά έθιξες κι εσύ ένα θέμα που πονάει :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη καλημέρα καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

      Περίμενα πώς και πώς το σχόλιο σου! Όσο έγραφα την ανάρτηση, σκεφτόμουν ότι είχα μπει στα χωράφια της Σκοτεινής Σεφ! Σε αυτό έχεις δίκιο, για τη διστακτικότητα ιδιοκτητών μαγαζιών να τολμήσουν κάτι διαφορετικό στο θέμα της μπύρας. Τις περισσότερες φορές συναντάς τις...γνωστές, γνωστής -πασίγνωστης- εταιρίας.
      Ελπίζω, όπως ο Έλληνας έμαθε να πίνει κοκτέιλς- όλοι έχουμε γίνει ειδικοί και θεωρούμε το μοχίτο μπανάλ πια!- θα μάθει κάποτε να πίνει σωστά την μπίρα. Αλλά ο Έλληνας έχει κάτι κολλήματα γαστρονομικά από τα οποία δεν ξεκολλά με τίποτα!!! :-)))

      Διαγραφή