Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το είπαν "τηγανιά"

Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη "τηγανιά". Στο άκουσμα της φαντάζομαι κάτι πρόχειρα φτιαγμένο, διάφορα υλικά πεταμένα στο τηγάνι και τηγανισμένα κακήν κακώς. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται σχετικά γρήγορα κι είναι ιδανικό για ορεκτικό πιάτο από το οποίο όλοι μπορούν να τσιμπήσουν μερικές μπουκιές κρέατος που έχουν τηγανιστεί με τον έναν ή άλλον τρόπο.
Αλλά σκέφτομαι το εξής. Αν ονόμαζα μια τηγανιά "μπουκιές κρέατος σοταρισμένες με ...." (συμπληρώνουμε ανάλογα το κενό), το πιάτο θα γινόταν ακόμα πιο ελκυστικό, διότι όσο να' ναι η ονομασία ενός πιάτου παίζει έναν κάποιο ρόλο...Ή μήπως όχι;

Τηγανιά με χοιρινό κρέας και πιπεριές



Υλικά για 4 άτομα

800 gr χοιρινό κρέας ψαχνό από μπούτι το οποίο θα έχετε κόψει σε λεπτές μπουκιές.
1 ποτήρι καλό λευκό κρασί
χυμός από ένα πορτοκάλι
1-2 κουταλιές γλυκιά πάπρικα
5-6 πιπεριές τύπου κέρατο
αλάτι
ελαιόλαδο

Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα τηγάνι βάζετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σε αυτό σοτάρετε καλά το κρέας μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα κάθε κομμάτι. Σβήνετε με κρασί. Μόλις πιει όλο το κρασί, ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνετε για λίγο και μόλις είναι έτοιμο να σωθεί ρίχνετε τις πιπεριές, την πάπρικα και λίγο ζεστό νερό. Αφήνετε να σιγοβράσει σκεπασμένο. Ρίχνετε πότε πότε μια ματιά μήπως χρειάζεται νερό. Σε λιγότερο από μισή ώρα -ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών- το φαγητό θα είναι έτοιμο - κι απαλλαγμένο από υγρά. Διορθώνετε το αλάτι και σερβίρετε αμέσως.

Εν τω μεταξύ οι συνδαιτυμόνες θα ανυπομονούν γιατί θα τους έχετε σπάσει τη μύτη! Κι ούτε που θα τους νοιάζει αν θα το πείτε "τηγανιά" ή "σοταρισμένες μπουκιές"!

9 σχόλια:

  1. Ψηφίζω δαγκωτό τηγανιά. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία προδιαθέτει για κάτι δήθεν καλύτερο χωρίς αποτέλεσμα, ενώ μια καλή τηγανιά μπορεί να είναι μέχρι και μεγαλειώδης. Στη δικιά σου εκδοχή μάλλον θα προτιμούσα σπάλα αντί για μπούτι, προτιμώ λίγο πιο λιπαρό κρέας που να μη στεγνώνει στο τηγάνι, ενώ γενικά το μπούτι μου φαίνεται λίγο πιο άνοστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν η λέξη "τηγανιά" συνοδεύεται από κάποια από τα βασικά συστατικά του πιάτου (όπως έκανες εσύ, τηγανιά με χοιρινό και πιπεριές-θα μου άρεσε και το πορτοκάλι) δεν με ενοχλεί γιατί με βάζει κατευθείαν στο κλίμα του πιάτου. Υπό άλλες συνθήκες κι εμένα δεν μου αρέσει γιατί την έχω συνδυάσει με τους καταλόγους των "δήθεν" μεζεδοπωλείων. Πάντως πρόκειται για γρήγορο και νόστιμο κρεατοφαγάκι και στη δική σου παρασκευή μου αρέσουν πολύ οι πιπεριές κέρατο που χρησιμοποίησες, έχουν ιδιαίτερα και λεπτή γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Ψηφίζω τηγανιά, σπιτική φτιαγμένη με μεράκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και γω τηγανια ψηφιζω!!! ισως γτ συνδυαζεται με μαμαδιστικο φαγακι!!! τελειο οπως και να το πεις οπως και να το κανεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το φαγητό το έχω φτιάξει πολλές φορές στα πολύ νεανικά μου χρόνια όταν ο πατέρας διατηρούσε μικρό μαγαζάκι στο χωριό.
    Βέβαια δεν βάζαμε πορτοκάλι εκεί γινόταν παραδοσιακά με σβήσιμο κρασιού το πολύ.
    Στο σπίτι μου δεν θυμάμαι να το έχω φτιάξει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Κλεομένη
    @Αμελί
    @Νότα
    @Αναστασία
    @Ξανθή

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας! Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε η παραμικρή αντίδραση για τις τηγανιές!

    @Κλεομένη
    Θα συμφωνήσω μαζί σου, ήθελε πιο λιπαρό κρέας.


    @Αμελί
    Ακριβώς αυτό σκέφτομαι όταν ακούω τη λέξη, "δήθεν" καταλόγους μεζεδοπωλείων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως και να το πεις εγώ θα το φάω...
    Το ιδανικό μεζεδάκι για κρασί, τσίπουρο κλπ.
    Στα κρεοπωλεία έχουν ετοιμα κομμένα κομμάτια για τηγανιά με λίγο λίπος ...
    Ωραία προσθήκη το πορτοκάλι..

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια καιχαρα!!!!
    καλως σας βρηκα!!!!

    η ονομασια/τιτλος του φαγητου παιζει εναν ρόλο....και δυο και τρεις καθως οπως λεμε και οι ελληναρες οτι δηλωσεις εισαι!
    Τελικα τα τηγανιτα πολλοι εμισησαν......την τηγανια ουδεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Καλώς βρεθήκαμε στην μπλογκόσφαιρα! Ναι, αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια!

      Διαγραφή