Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

"Τίτλοι τέλους" ...τέλος! (η συνέχεια)

Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφέρθηκα στο οριστικό κλείσιμο του Πρακτορείου Ξένου Τύπου στη Ελλάδα. Αυτό είχε ως συνέπεια την αδυναμία αγοράς ξένων εντύπων από τους φτωχούς πλην τίμιους κατοίκους της χώρας της ανύπαρκτης ανάπτυξης, αλλά κι από τους άμοιρους τουρίστες που ανυποψίαστοι την κατακλύζουν φέτος- οι ξένοι μπορεί να είναι gadget freaks αλλά έχουν μια εμμονή με το χαρτί- εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία μοσχοπουλάνε στα νησιά!

Κάποιος φαίνεται ότι λυπήθηκε τους τουρίστες, ίσως και να διάβασε εκείνη την σπαραξικάρδια ανάρτηση της υποφαινόμενης και να λυπήθηκε κι αυτήν- ποιος ξέρει αλήθεια. Η ουσία είναι ότι ο ξένος τύπος επανεμφανίστηκε, δειλά δειλά όμως, διότι δεν βρήκαμε μεγάλη γκάμα. Η κυρία στο κιόσκι ήταν σαφώς ανακουφισμένη όταν συζήτησα μαζί της για το φαινόμενο της επανεμφάνισης - η αλήθεια είναι ότι ο ξένος τύπος πουλά καλά εδώ, άλλωστε δεν είναι λίγα τα έντυπα που -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- έφεραν στο εξώφυλλο τιμή πώλησης και για την Ελλάδα!

Εννοείται ότι στην κυριολεξία βούτηξα το τεύχος Ιουνίου Sale e Pepe, το οποίο ήταν και το μοναδικό γαστρονομικό περιοδικό που υπήρχε στα ράφια εκείνη την ημέρα. Σκέφτηκα -ως κάποια συνέχεια- να δώσω μια συνταγή από αυτό το τεύχος, όπως έκανα στην προηγούμενη ανάρτηση. Και να κλείσουμε μια και καλή το θέμα του ξένου τύπου με την ευχή πάλι να μην εξαφανιστεί, και γιορτάζοντας την επιστροφή με μια συνταγή, πανεύκολη, καλοκαιρινή, που συνοδεύεται αυστηρά με δροσερό, ελληνικό ροζέ κρασί! Ουφ!

Τόνος με πατάτες και πιπεριές
(συνταγή τροποποιημένη από το Sale e pepe, τεύχος Ιουνίου 2014) 



Υλικά για 2 άτομα

2-3 μέτριες σε μέγεθος πατάτες
3 πιπεριές (1 Φλωρίνης, 1 πράσινη, 1 κέρατο)
1 λευκό κρεμμύδι μέτριο
300 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κονσέρβα τόνο (των 200 γρ)
λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι

Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια- όχι πολύ μεγάλα. Τις βάζετε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.
Όσο βράζουν οι πατάτες, πλύνετε και στεγνώστε τις πιπεριές. Τρυπήστε τις με ένα πιρούνι και ψήστε τις στο γκριλ. Όσο ψήνονται γυρίστε τις να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Βγάλτε τις από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν ξεφλουδίστε τις και βγάλτε τα σπόρια, τέλος κόψτε τις σε κομμάτια- σε πλάγιες λωρίδες.

Καθαρίστε και κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε λίγο λάδι και σοταρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε τον χυμό ντομάτας, τις πιπεριές και τις πατάτες, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, σκεπάζετε κι αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Στο τέλος, σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον τόνο και τον μαϊντανό, διορθώνετε το αλάτι κι αφήνετε στο μάτι λίγα λεπτά ακόμα (2-3).
Το φαγητό σερβίρεται και σε θερμοκρασία δωματίου - τουτέστιν τρώγεται μια χαρά και κρύο.

Λίγα λόγια για τον τόνο σε κονσέρβα.

Ο τόνος σε κονσέρβα είναι από τα λίγα συσκευασμένα τρόφιμα που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μου. Είναι μια μεγάλη βοήθεια όταν ψάχνει κανείς γρήγορες και νόστιμες λύσεις. Μπορεί να προκύψει μια μακαρονάδα, ένα σάντουιτς, μια πίτα, ή ακόμα κι αυτό το φαγητό που αναρτώ σήμερα.




Υπάρχουν τόνοι και τόνοι στην αγορά. Έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον τους πιο γνωστούς (Rio Mare & Geisha) υπάρχει ο εξαιρετικός τόνος Αλλονήσου -πεντανόστιμος αλλά πανάκριβος. Τώρα τελευταία  αγοράζω κονσέρβα τόνου από το ντέλι του Marks & Spencer, το οποίο αναφέρει ότι είναι "responsibly caught" ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον τόνο, αλλά το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι δεν είναι αλμυρό. Πολλές φορές οι κονσέρβες τόνου είναι αλμυρές, αυτή όχι. Κι έχει σχετικά ελκυστική τιμή: 2,89 ευρώ.


8 σχόλια:

  1. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το κύριο θέμα της ανάρτησής σου, δηλαδή την επανεμφάνιση των ξένων περιοδικών, θα σταθώ στην ιδιαίτερα χρήσιμη για εμένα πληροφορία, της...κονσέρβας! Επειδή είμαι φανατική οπαδός του τόνου σε κονσέρβα, θα σπεύσω σήμερα κιόλας να προμηθευτώ αυτόν που ανακάλυψες, θερμά ευχαριστώ! Και επειδή έχω κουραστεί να δοκιμάζω τον τόνο στα ίδια και στα ίδια, θα τον μαγειρέψω με την συνταγή σου, πολύ καλοκαιρινή και υγιεινή η πρόταση. Καλημέρα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι ήθελε να πω, το είπε η Αμαλία από πάνω χαχα! Καλημέρα κιόλας, πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή! Μου έδωσες και μια καλή αφορμή να τσεκάρω τα εδώ M&S food, γιατί τα είχα δει στην Αγγλία και πολύ μου είχαν αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Αμαλία
    @Μυρωδία
    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας! Είναι όντως πολύ καλή, το κρέας παραμένει κρουστό και δεν μαλακώνει με το λάδι. Εν τω μεταξύ στο M&S ανακάλυψα όμρφη λεμονάδα με χυμό κράνμπερι. Δροσιστικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοκαιρινό το φαγάκι σου crispy!Να σου πω και μια πληροφορία που μπορεί και να σε ενδιαφέρει.Στο Lidl από Δευτέρα θα έχουν αφιέρωμα σε προ'ι'όντα από Αγγλία,οπότε θα έχουν και πατατάκια.Είχα διαβάσει παλιά σου ανάρτηση σχετικά με την αγάπη σου για αυτά και σήμερα θυμήθηκα να στο πω.Πολλές καλημέρες :)..Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλγα καλημέρα!
    Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Ναι, σωστά θυμάσαι! Κι είμαι από αυτούς που επιμένουν ότι τα αγγλικά τσιπς είναι τα καλύτερα!
    Όντως το φαγητό αυτό έχει καλοκαιρινή διάθεση και τρώγεται μια χαρά και κρύο!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Οχι όλα όμως, τα καλύτερα είναι τα Tyrrell's. Τα Kettle δε νομίζω ότι είναι στο ίδιο επίπεδο. Και φυσικά θα υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν ξέρω, ανέφερα αυτά που τα βρίσκουμε εύκολα.

      Διαγραφή
    2. Κλεομένη καλημέρα!
      Όχι μόνο είναι τα καλύτερα αλλά είναι τα κορυφαία και ως προς τη συσκευασία! Έχουν την πιο πρωτότυπη, την πιο γουστόζικη! Τα kettle δεν λένε και πολλά, τα τσιπς του Marks&Spencer είναι αρκετά καλά. Δυστυχώς δεν φέρνουν πολλές μάρκες εδώ- όποτε πάω -πήγαινα μάλλον- Λονδίνο προσπαθούσα να δοκιμάσω όσο το δυνατόν διαφορετικές μάρκες. Έμπαινα στο waitrose κι έτρεχα στο διάδρομο με τα τσιπς!! Ωραία φάση! :-)

      Διαγραφή
  6. Μια διαφορετικη εκδοχη!
    Καλό μας Σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή