Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ήσυχες μέρες του Αυγούστου

Διανύουμε τις δύο πιο ήσυχες εβδομάδες του χρόνου. Ήσυχες βέβαια για όσους πεισματικά μένουμε στο κλεινόν άστυ μέσα Αυγούστου. Είναι η απόλυτη εμπειρία να βλέπεις την πόλη και τη γειτονιά σου ερημωμένες. Ερημωμένες και...ήσυχες (δεν χορταίνω να το λέω!!)! Τι ευδαιμονία! Τα πεζοδρόμια είναι επιτέλους  άδεια από αυτοκίνητα, δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα από τα μπαλκόνια -άντε καμιά τηλεόραση να παίζει χαμηλόφωνα-, για ώρες ολόκληρες δεν περνά τροχοφόρο από το δρόμο... Οι λίγοι εναπομείναντες απολαμβάνουμε αυτό που μας λείπει 50 εβδομάδες το χρόνο. Ηρεμία, ησυχία, άνεση, χαλαροί ρυθμοί. Οι θάλασσες μια ανάσα μακριά χωρίς το γνωστό μποτιλιάρισμα στην παραλιακή προς το Σούνιο. Όμως οι χαλαροί ρυθμοί δεν περιορίζονται στους δρόμους. Το ίδιο χαλαρά είναι τα πράγματα σε καταστήματα, εστιατόρια,......δημόσιες υπηρεσίες! Ω ναι, τώρα είναι η καλύτερη εποχή να τρέξει κανείς σε τράπεζες, εφορίες και λοιπές μπελαλίδικες υπηρεσίες!
Η πόλη άδειασε λοιπόν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της λείπουν τα χρώματα και τα αρώματα. Φτιάξαμε μια καταπληκτική tatin της οποίας το άρωμα έδωσαν τα φιστίκια αιγίνης και το υπέροχο χρώμα της οι βανίλιες!

Τάρτα tatin με βανίλιες και φιστίκι αιγίνης.




Υλικά

50 γρ φιστίκι αιγίνης αλεσμένο
150 γρ αλεύρι
ξύσμα ενός λεμονιού
120 γρ βούτυρο
3-4 βανίλιες (το φρούτο να είναι ώριμο αλλά σκληρό)
100 γρ ζάχαρη

Θα χρειαστείτε τηγάνι διαμέτρου 22 εκ που μπαίνει και στο φούρνο*

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φιστίκι και το ξύσμα με το αλεύρι. Προσθέτουμε 80 γρ βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και πολύ κρύο συν 50 ml κρύο νερό. Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα πολύ γρήγορα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής, τη διπλώνουμε σε πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για  μία ώρα τουλάχιστον.
Πλένουμε τις βανίλιες και τις κόβουμε σε φετούλες -όχι πολύ λεπτές αλλά ούτε και πολύ χοντρές!
Βάζουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Μόλις σκουρύνει σβήνουμε το μάτι και αρχίζουμε να τοποθετούμε από πάνω και με όμορφο τρόπο τις βανίλιες. Αφήνουμε για λίγα λεπτά πάνω στο σβησμένο μάτι και μετά αφαιρούμε από το μάτι και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Ανάβουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους μισού εκατοστού και διαμέτρου όσο το τηγάνι. Το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στα φρούτα, πιέζουμε στις άκρες κυρίως αλλά και από πάνω. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.
 Αφού ψηθεί και το βγάλουμε από το φούρνο, θα το αφήσουμε να κρυώσει πριν το γυρίσουμε με τα φρούτα προς τα πάνω - εδώ σας εύχομαι ολόψυχα να είστε πιο επιδέξιοι από την...αδέξια υποφαινόμενη!!
Τα φρούτα με τη ζάχαρη θα έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο σιρόπι που θα έχει τυλίξει τη ζύμη. Η παρουσία αυτού του σιροπιού το κάνει ιδανικό επιδόρπιο γλυκό συνοδευόμενο από ...τι άλλο παρά λίγο παγωτό φιστίκι! Τελειότης! Όσον αφορά το παγωτό φιστίκι το καλύτερο το έχω φάει - φευ!-στην Ιταλία. Το πιο κοντινό σε γεύση με το ιταλικό που έχω δοκιμάσει στην ημεδαπή είναι εκείνο του Κωνσταντινίδη!



* Το συγκεκριμένο είδος τηγανιού πέρα από τις tatin , χρησιμοποιείται και για τις κλασικές frittata , ό,τι καλύτερο και πιο λαχταριστό σε ομελέτα -ομελέτα φούρνου συγκεκριμένα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου