Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

In vinum...

 .....veritas? Στο κρασί θα ψάξουμε την αλήθεια; Μπορεί. Προς το παρόν, τα νέα από τον ελληνικό οινικό χώρο είναι καλά κι ενθαρρυντικά. Από ενθουσιώδεις κριτικές για κάποια πολύ ιδιαίτερα κρασιά μας έως τις πολύ δυναμικές επιχειρηματικές δραστηριότητες οινικών συνεταιρισμών , όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε μας κάνουν να χαμογελούμε.  Επίσης όλα δείχνουν ότι η αλήθεια, τουλάχιστον για τα ταπεινά ελληνικά δεδομένα, κρύβεται στις γοητευτικές γηγενείς μας ποικιλίες. Όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουν για ξινόμαυρο ή ασύρτικο, οι ξένοι οινογνώστες παραληρούν!
Και μετά..
Καμιά φορά η αλήθεια κρύβεται ....στην βιβλιοθήκη σου! Εκτός από το προφανές της χαοτικής κι άναρχης...δόμησης της -αυτά παθαίνεις όταν βαριέσαι να βάλεις το κάθε βιβλίο στη σωστή του θέση- όταν αποφασίζεις να βάλεις μια τάξη επιτέλους, ανακαλύπτεις ξεχασμένους θησαυρούς! Έτσι τις προάλλες , η υποφαινόμενη εκτός από ένα λογοτεχνικό βιβλίο που της χρησίμευσε σε μια εργασία (κι είχε ξεχάσει τελείως ότι βρισκόταν στη βιβλιοθήκη της), βρέθηκε μπροστά σε ένα βιβλίο μαγειρικής που είχε αγοράσει προ αμνημονεύτων ετών. Ήταν την εποχή που η μαγειρική δεν είχε γίνει ακόμη το εθνικό μας σπορ και τα αντίστοιχα βιβλία δεν έβγαιναν με την σέσουλα. Λίγα και διαλεχτά. Όπως το βιβλίο για το οποίο θέλω να σας μιλήσω : ''Κόκκορας κρασάτος'' της Μαρίας Χαραμή, μιας δημοσιογράφου της οποίας την ιδιοσυγκρασιακή δουλειά, κείμενα και γνώσεις και κυρίως αγάπη για την γαστρονομία θαυμάζω απεριόριστα. Στο βιβλίο αυτό όλες οι συνταγές περιέχουν κρασί. Όμορφο βιβλίο, πέρα από την άμεση και σχεδόν λακωνική γραφή της κας. Χαραμή, περιέχει αντί για φωτογραφίες των εδεσμάτων, πίνακες του Ι. Κόττη. Πραγματικά ένα εμπνευσμένο βιβλίο που γράφτηκε με κεντρικό άξονα το κρασί. Χάρηκα πολύ που το ξαναβρήκα.
Έφτιαξα μια συνταγή από αυτό, αλλάζοντας λίγο το ένα βασικό υλικό και κάποιες ποσότητες. Το αποτέλεσμα; Προέκυψαν οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες που έχω φτιάξει εδώ και πολύ καιρό!

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα πορτοκαλιού κι ελιές θρούμπες
(διασκευασμένη συνταγή από το βιβλίο ''Κόκκορας κρασάτος'')



Για 4 άτομα

4 χοιρινές μπριζόλες
150 ml λευκό κρασί μοσχοφίλερο
το χυμό 2 πορτοκαλιών
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
25-30 ελιές θρούμπες (εγώ βρήκα σχεδόν ανάλατες. Αν χρησιμοποιήσετε αλατισμένες αφήστε τις για μισή ώρα στο νερό πριν τις βάλετε στο φαγητό)
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Ζεσταίνουμε καλά λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μπριζόλες. Τις σωτάρουμε καλά για λίγα λεπτά κι από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν μείνει πια η μισή ποσότητα από το κρασί, ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και σκεπάζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 45 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές. Σημείωση:  Η συνταγή προτείνει ελιές τσακιστές, εγώ όμως προτίμησα ελιές θρούμπες γιατί κάνουν ωραίο ''παιχνίδι'' με το πορτοκάλι. Στην αρχή πίστευα ότι η αφαίρεση κουκουτσιών από τις θρούμπες θα ήταν μπελάς αλλά τελικά αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση. Τις χαράσσω από τη μια μεριά, τις πιέζω από την άλλη κι απελευθερώνεται το κουκούτσι. Και μια και μιλάμε για ελιές θρούμπες, έχω βρει βιολογικές απίστευτα γευστικές από τη Θάσο, μία μία διαλεχτές και σχεδόν ανάλατες! Της εταιρίας ''Βελουϊτίνος''. Ρίξτε μια ματιά εδώ. Καιρός να γυρίσουμε πίσω στο φαγητό. Αφού περάσουν τα 45 λεπτά, ρίχνουμε το ξύσμα, τις ελιές κι αρκετό φρεσκο-χοντροκομμένο πιπέρι, λίγο αλάτι, λίγο νερό αν χρειαστεί, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Το συνοδεύουμε με ό,τι τραβά η όρεξη μας, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σαλάτα. Προσοχή! Η σάλτσα είναι μια πραγματική απόλαυση!



8 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό!!θα το δοκιμάσω μέσα στη βδομάδα.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι υπέροχο κυριακάτικο φαγητό!!! Η Μαρία Χαραμή είναι εξαιρετική! Διαβάζω άρθρα της και συνεντεύξεις της, αλλά δεν έτυχε να πάρω ποτέ κάποιο βιβλίο της. Είσαι τυχερή που το ανακάλυψες κι ευχαριστούμε για τη συνταγή! Καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ξανθή
    Καλή εβδομάδα! Είναι εξαιρετικό πιάτο όντως!



    @Εμμανουέλα
    Γεια σου αγαπητή μου! Είναι υπέροχη συνταγή και το γεγονός ότι προέρχεται από βιβλίο της κας. Χαραμή της δίνει μια κάποια...αίγλη! Πολύ ωραία είναι η αλήθεια!
    Καλή εβδομάδα!



    @OnePerfectDay
    Ακούγεται ΚΑΙ είναι πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα κυρία μου και καλή εβδομάδα! Πολύ πρωτότυπη συνταγή, εύγε!
    Μ' αρέσει πολύ και το καινούριο λογότυπο της crispy, καθώς επίσης και οι μικρές απολαύσεις που μοιράζεσαι μαζί μας! Φιλιά πολλά καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτες οι μπριζολες φαινονται καταπληκτικες! Πολύ ωραια ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ερμιόνη
    Καλή εβδομάδα! Έκατσα το Σ/Κ να ετοιμάσω δουλειά για σήμερα και στα διαλείμματα....αυτοσχεδίαζα!!
    Φιλιά!




    @Ελπινίκη
    Καλή εβδομάδα!
    Ήταν όντως καταπληκτικές! Τα εύσημα βέβαια στην κα. Χαραμή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημέρα! αν θέλεις πέρνα από το μπλογκ μου για μια πρόσκληση σ'ένα παιχνίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή