Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μια tatin αχλαδιού....σκέτη αμαρτία!

Την θυμάστε εκείνη την ιστορία με το προπατορικό αμάρτημα; Ξέρετε , τότε που το πρώτο ζεύγος εκδιώχθηκε από τον παράδεισο κι έτσι το ανθρώπινο γένος έχασε την μοναδική ευκαιρία να ζει εσαεί  στο ..πιο βαρετό κάμπινγκ γυμνιστών ever! Χάρη χρωστάμε στον Αδάμ και την Εύα , κυρίως στην Εύα βέβαια , αυτή ήταν άλλωστε που μπήκε στον...πειρασμό. Η συγκεκριμένη ιστορία έχει διάφορα , ας τα πούμε , παράδοξα. Το κυριότερο από τα οποία είναι , πού στον κόρακα βρέθηκε φίδι να...μιλά.  Το θέμα μας όμως σήμερα, δεν είναι ο όφις αλλά το...μήλο . Γιατί  επιλέχτηκε το μήλο ως...πειρασμός; Τι το εντυπωσιακό έχει το συγκεκριμένο φρούτο; Σιγά το φρούτο στο κάτω κάτω της γραφής! Αν ρωτήσεις 100 άτομα , ποιο είναι το αγαπημένο τους φρούτο , ούτε οι 10 δεν θα απαντήσουν...''μήλο''! Προσπάθησα να αναπλάσω τη σκηνή της...αποπλάνησης βάζοντας στη θέση του μήλου άλλα φρούτα : Πορτοκάλι : Ναι μεν στρογγυλό , εύκολο να το κουβαλήσει ο όφις αλλά πώς θα το καθάριζε η Εύα; Πεπόνι : Το ίδιο πρόβλημα. Καρπούζι: Βαρύ κι ασήκωτο. Ο όφις θα είχε πρόβλημα στη μεταφορά. Μπανάνα : Φαλλικό σύμβολο , άστο , η αποπλάνηση έπρεπε να γίνει με κομψό τρόπο. Χμ , κεράσια ή φράουλες; Πολύ σέξι φρούτα και τα δύο , ωραία χρώματα , εμπνέουν έναν...πειρασμό. Όμως , φαντάζεστε τον όφι να κρατά στο στόμα του καλαθάκι με κεράσια ή μπωλ με φράουλες; ''Λίγη ζάχαρη on the top , Εύα μου;''. Έτσι οδηγούμαστε στο ένα και μοναδικό φρούτο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μήλο: Το αχλάδι!
Απορώ πώς ο όφις δεν σκέφτηκε να αποπλανήσει την Εύα με τούτο το υπέροχο φρούτο! Έχει πανέμορφο χυτό σχήμα , που θυμίζει ελαφρώς τις καμπύλες της Εύας (!), είναι πιο ζουμερό και τι υπέροχα είναι τα χρώματά του όταν ωριμάζει: από πράσινο σε γλυκό καφετί ή κίτρινο ανάλογα την ποικιλία. Εξαιρετικό! Το αχλάδι είναι το φρούτο εκείνο που μπορεί να αντικαταστήσει το μήλο...και στο προπατορικό αμάρτημα αλλά και  κυρίως, στην ...Tarte tatin!
Στο κλασσικό αυτό γλύκισμα με μήλο εμείς σήμερα θα προτιμήσουμε αχλάδι και σας εγγυώμαι είναι απείρως καλύτερο!


Tarte tatin με αχλάδι


Χρόνος ετοιμασίας : ζύμη 5 λεπτά + 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο
Υπόλοιπες ετοιμασίες 10 λεπτά.
Χρόνος ψησίματος : 1/2 ώρα
Θα χρειαστείτε: Ταψί βαθύ διαμέτρου 22 εκ. περίπου.




Υλικά για την ζύμη μπριζέ * :
250 γρ αλεύρι
125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια
1 κρόκο αυγού
40 γρ ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
50 ml νερό.






Επίσης θα χρειαστείτε:
1 κιλό αχλάδια ώριμα αλλά σφιχτά
100 γρ ζάχαρη άχνη
40 γρ  + 20 γρ βούτυρο
λίγο ξίδι πολύ καλής ποιότητας
Πάμε να φτιάξουμε πρώτα τη ζύμη:
Διαλύετε το αλάτι στο νερό. Σ'ένα μεγαάλο μπωλ ζυμώνετε το αλέυρι και το βούτυρο με τα δάχτυλα. Ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε τον κρόκο , τη ζάχαρη και το νερό και ζυμώστε δυναμικά για λίγα λεπτά. Θα δέσει αμέσως. Τυλίξτε την με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Εν τω μεταξύ καθαρίστε και κόψτε τα αχλάδια σε τέταρτα. Σημείωση : Εγώ χρησιμοποίησα αχλάδια abate fetel -εκείνα τα μεγάλα που είναι σαν καμπάνες- τα οποία ήταν θεσπέσια αλλά λίγο άβολα και γι'αυτό τα έκοψα σε όγδοα.
Ετοιμάζετε την καραμέλα. Σ'ένα μικρό κατσαρολάκι με χοντρό πάτο ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 50 γρ ζάχαρη με 3 κουταλιές νερό. Μόλις το μίγμα αρχίσει να σκουραίνει και να πήζει ρίχνετε 2-3 κουταλιές ξίδι και 40 γρ βούτυρο. Ανακατεύετε εκτός φωτιάς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και την  απλώνετε στο ταψί . Πάνω από την καραμέλα απλώνετε καλλιτεχνικώς (κι όχι ατάκτως όπως έκανα εγώ , έφταιγαν τα fetel!!!) τα αχλάδια. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη κι απλώνετε εδώ κι εκεί στα κενά τα 20 γρ βούτυρο.
Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο , την ανοίγετε σε διάμετρο όσο και το ταψί. Την απλώνετε πάνω από τα αχλάδια και την πιέζετε ώστε να κολλήσει καλά πάνω στο φρούτο.
Ψήνετε για 1/2 ώρα περίπου. Αν τυχόν σας πάρει χρώμα νωρίς σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.



Καθώς ψηνόταν το γλυκό, το σπίτι μοσχοβολούσε σαν παριζιάνικη πατισερί! Είναι από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φτιάξει κι είναι ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι που θα πίνετε ένα χαλαρό απογευματάκι! Θυμηθείτε εδώ κι εδώ δύο ακόμη γλυκά με αχλάδια που είχα αναρτήσει παλιότερα.

*Και λίγα λόγια για την ζύμη μπριζέ. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει. Μπορείτε να την φτιάξετε κι αρκετές ώρες πριν , ακόμα κι αποβραδίς! Έχει αυτό το πλεονέκτημα. Κι επίσης δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Μόλις η ζύμη γίνει ομοιόμορφη σταματάτε. Όσο λιγότερο την παιδεύετε , τόσο καλύτερο γι'αυτήν!!!

12 σχόλια:

  1. Στο Abrevoir εχει παντα μια πολυ ωραια tarte tatin! Περιμενω τις μουριες για να ξαναπαω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραια η ταρτα!!! και αυτα τα αχλαδια ειναι οτι πρεπει για γλυκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Crispy πιο παλιά δεν μου άρεσαν τα αχλάδια, αλλά τώρα έχω βάλει μυαλό. Καιρός ήταν!
    Όσο για το Θεό, κακώς έδιωξε τους προγόνους μας από τον παράδεισο... Σιγά! Για ένα μήλο; Ενώ για την τάρτα που -όπως λες- είναι αμαρτία, δεν θα είχε και άδικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. e_digonis φαντάζομαι ότι θα έχει την κλασική tarte tatin με μήλο. Αλλά και με αχλάδι είναι υπέροχη! Για το Abreuvoir έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και θέλω τόσο πολύ να το επισκεφτώ κάποτε.





    pansofix όντως είναι εξαιρετική! Είναι τα τελευταία χρόνια που έχω ανακαλύψει πόσο υπέροχα είναι τα αχλάδια σε γλυκά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων σε 10 μέρες θα παρουσιάσω ένα εκπληκτικό γλυκό με αχλάδι!




    vipera όντως πολύ θα ήθελα να έβλεπα το όφι να προσφέρει στην Εύα μια θεϊκή τάρτα , μια πάβλοβα , μια κρεμ μπρυλέ ή μια μους σοκολά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλώντας για το εαυτό μου, ότι και να μου έδινε ο όφις , μιλώντας πάντα για τα γλυκά που προανέφερες (και δεν με νοιάζει καθόλου που είναι καταραμένος!) θα το έτρωγα, κι ας έφευγα από την εδέμ... Όχι ότι έχω πάει και ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. vipera νομίζω ότι η εδέμ όσα παραδεισένια κι αν μας την παρουσίασαν , μάλλον ήταν ...πολύ βαρετό θέρετρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. tom σ'ευχαριστώ παρα πολύ! Ήδη μπήκε στον κατάλογο παραγγελιών κι απ'ότι είδα κι άλλα βιβλία του συγγραφέα μου φαίνονται άκρως ενδιαφέροντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άρχισες να δοκιμάζεις τις συνταγές απο το γαλλικό βιβλίο που πήρες;;; χε χε!

    Κατα τη γνώμη μου το αχλάδι δε μπορεί να αντικαταστήσει το μήλο, όχι γιατί δεν είναι τόσο νόστιμο αλλά γιατί δεν είναι κόκκινο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. zekia ναι!!! Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτήσω κι άλλο- για συγκεκριμένους λόγους!
    Ώστε πιστεύεις ότι ήταν θέμα χρώματος; Το ξέρεις ότι υπάρχουν ποικιλίες αχλαδιού με κοκκινωπή φλούδα;...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. apinkdreamer καλωσόρισες κι ευχαριστώ παρα πολύ για το κολακευτικό σχόλιο! Ελπίζω να βρεις εδώ πραγματάκια που σ'ενδιαφέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή