Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η Νέα Υόρκη ανοίγει την όρεξη.

(cook-cinema No.5)
Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ένα εστιατόριο , το ''Nello's''. Πριν λίγες μέρες έγινε παγκοσμίως γνωστό ότι ο πολυεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, έφαγε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φεύγοντας πλήρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο λογαριασμό των 47.221 $ !!! Φαντάζομαι ότι στο ''Nello's'' δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το ευχάριστο αυτό ''σοκ'' κι ότι από τότε που έγινε γνωστή η επίσκεψη του βαθύπλουτου Ρώσου μεγιστάνα οι κρατήσεις θα πέφτουν βροχή. Λοιπόν, το γεγονός αυτό μού θύμισε:
1) Ότι δεν είμαι πλούσια σαν τον Ρόμαν -σιγά μην χρειαζόμουν απόδειξη γι'αυτό!
2) Δεν έχω πάει ποτέ Νέα Υόρκη.
3) Δεν έχω πιεί ποτέ Chateau Petrus
4) Είχα υποσχεθεί ταινίες γυρισμένες στο Μεγάλο Μήλο!
Κι έτσι σήμερα έχουμε 2 νεοϋρκόζικες ταινίες που μάλιστα εντάσσονται στο αφιέρωμα cook-cinema -κι οι δύο διαδραματίζονται σε εστιατόρια , όχι πάντως στο ''Nello's''- και μάλλον -υποψιάζομαι ότι- σας είναι πανάγνωστες!!!
1. Dinner rush . Τούτη είναι μια πανέξυπνη ταινία που συνδυάζει την εστίαση -σχεδόν όλη η ταινία εκτυλίσσεται σε μια βραδιά μέσα σ'ένα εστιατόριο- με τις συγκρούσεις Ιταλών και Ιρλανδών μαφιόζων! Τρώμε μεν καλά αλλά ...καθαρίζουμε με τους λογαριασμούς μας! Κεντρικός χαρακτήρας ο Λούις Κρόπα (τον υποδύεται ο έξοχος Danny Aiello ), εστιάτορας και bookie. Ο καλύτερός του φίλος και συμμέτοχός του στην επιχείρηση πέφτει νεκρός από τα πυρά των Ιρλανδών μαφιόζων που θέλουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο των στοιχημάτων. Πίσω στο εστιατόριο , ο Λούις ετοιμάζει την εκδίκησή του , εν αγνοία του διάσημου αλλά αλαζόνα σεφ γιού του. Καθώς το βράδυ προχωρά , το εστιατόριο γεμίζει , η κουζίνα παίρνει φωτιά , ο σεφ έχει να αντιμετωπίσει έναν σου-σεφ που τα έχει παίξει επειδή χρωστά μερικές χιλιάδες δολλάρια στους Ιρλανδούς bookie ,αλλά επίσης μια διάσημη ρεστοκριτικό που έχει έρθει πεινασμένη κι εκνευρισμένη , απαιτητικούς πελάτες , διακοπή ρεύματος και ..και τους Ιρλανδούς bookie που έχει καλέσει
ο πατέρας του ...σ'ένα αξέχαστο δείπνο! Στο τέλος σε μια αλα Σκορσέζε σκηνή παίρνει την εκδίκησή του και το εστιατόριο αναγκάζεται να κλείσει νωρίτερα εκείνο το βράδυ...μιας και βρέθηκαν δύο πτώματα στην τουαλέτα. Ο Λούις φεύγοντας παραδίδει κλειδιά κι επιχείρηση στον γιο και πάει για να ...σαλιαρίσει με την κόρη του εκλιπόντος φίλου του! Η ταινία κερδίζει σε πολλά σημεία. Ένα , σίγουρα στο ρυθμό της , όπως επίσης στην απόδοση της έντασης που επικρατεί σ'ένα εστιατόριο την ώρα της αιχμής (''dinner rush'') , της υπερέντασης του τελειομανούς σεφ. Το συνδυασμό δύο στοιχείων ετερόκλητων : Εστίαση , κουζίνα , μαγειρική, γαστρονομία -περνούν κάτι σούπερ πιάτα που σού τρέχουν τα σάλια!- με μαφίες , εταιρίες στοιχημάτων , συγκρούσεις , φόνους! Κάποιοι έχουν γράψει ότι η ταινία αυτή είναι σαν οι ''Sopranos'' (η εξαιρετική αυτή σειρά που τη σνόμπαρε η ελληνική tv για να βάλει τις ξενέρωτες ''απελπισμένες νοικοκυρές'', εκνευρίστηκα τώρα!) να συνάντησαν το '' Big Night '' ! Ποια ''μεγάλη νύχτα'' θα αναρωτιέστε! Λοιπόν , τούτη είναι μια κάτι παραπάνω από συμπαθέστατη ταινία ,συγκινητική και γλυκόπικρη και ένα από τα καλύτερα δείγματα της περίφημης ανεξάρτητης αμερικάνικης κινηματογραφίας.

Ο Πρίμο κι ο Σεκόντο , είναι δύο αδέρφια που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό το εστιατόριό τους , κάπου στο Νιου Τζέρσεϋ -εντάξει δεν είναι ακριβώς Νέα Υόρκη αλλά λίγο παρα έξω. Εξαιρετικοί μάγειρες κι άξιοι εκπρόσωποι της κουζίνας της μαμάς Italy , έχουν μείνει άφραγκοι , γιατί απ'ότι φαίνεται κανείς δεν πατά στο εστιατόριό τους για να εκτιμήσει την έξοχη κουζίνα τους. Σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια τα δύο αδέρφια θα τα δώσουν όλα κυριολεκτικά και μεταφορικά για μια τελευταία μεγάλη βραδιά. Κι επενδύουν σ'ένα εξαιρετικό μενού με κυρίαρχο πιάτο το μοναδικό Timpano di maccheroni , το οποίο είναι ένα ιταλικό -σισιλιάνικο στην καταγωγή- γιορτινό πιάτο , που θέλει μεγάλη μαεστρία στην εκτέλεσή του. Κι αυτοί είναι μαέστροι. Αλλά η απελπισία κι η απόγνωση τους βασανίζουν κι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες αλλά αγαπούν αυτό που κάνουν και θα πασχίσουν γι'αυτό με οποιοδήποτε κόστος. Εκείνη τη ''Μεγάλη βραδιά'' θα παρελάσουν διάφοροι γνωστοί και φίλοι που έχουν καλέσει αλλά κι ένας γνωστός Ιταλοαμερικανός σταρ ,ο Λούις Πρίμα , τον οποίο τα δύο αδέρφια έχουν πείσει να έρθει στο μαγαζί εκείνη τη βραδιά ως ατραξιόν για το εστιατόριο. Το δείπνο θα είναι μια απόλαυση για όλους , αν και η αίσθηση που αφήνει η ταινία στο τέλος είναι γλυκόπικρη! Τα αδέρφια Πρίμο και Σεκόντο υποδύονται εξαιρετικά οι γνωστοί ηθοποιοί Stanley Tucci (συμμετέχει στη σκηνοθεσία και το σενάριο) και Tony Shalloub και παρελαύνουν βέβαια κι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Αν τύχει και τις δείξει η tv κάποτε αυτές τις ταινίες ή τις βρείτε σε dvd club μην τις χάσετε. Είναι εξαιρετικές και πολύ πολύ νόστιμες. Απορώ γιατί στα διάφορα αφιερώματα τύπου ''Σινεμά στο πιάτο'' δεν παίζουν τέτοιες ταινίες!


Τελοσπάντων , επειδή είσαστε καλά παιδιά σήμερα κι αντέξατε να διαβάσετε όλη την ανάρτηση σας υπόσχομαι δύο πιάτα, ένα από κάθε ταινία. Μες την επόμενη εβδομάδα και την Πρωτοχρονιά!

6 σχόλια:

  1. Χάρηκα που θυμήθηκες τον Mr "Papa don't preach". Και απ' ότι βλέπω ακόμα στην παραγωγή. Κρίμα πάντως - στην εποχή της άνθησης των τηλεοπτικών σειρών θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί περισσότερο.

    NYC - NJ η μια προσδιορίζει το άλλο και αντίστροφα. Θυμήσου την τελευταία ατάκα της Campbell από το Studio 54 - "we're New Jersey" ή κάπως έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tom o Aiello είναι από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς κι έχεις δίκιο δεν αξιοποιήθηκε όσο έπρεπε. Μού αρέσει που διατηρεί το χαρακτηριστικό ενός βέρου Νεοϋορκέζου Ιταλοαμερικανού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και όμως έχετε πάει στη Νέα Υόρκη!!! Κάθε παθιασμένος σινεφίλ κουβαλάει μέσα του όλους τους δρόμους και τις πλατείες του Μανχάταν και του Μπρούκλιν και πιστεύω ότι σε όλους συμβαίνει αυτό που συνέβη και σε μένα: νόμιζα όχι μόνο ότι ήξερα τα πάντα που έβλεπα αλλά και ότι είχα περάσει εκεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου!
    Θα γράψω κάποτε εκτενέστερα γι' αυτό το συναίσθημα στο Rear...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. navarino-s απίστευτο μόλις σας έστειλα μέιλ! Λοιπόν , έχετε απόλυτο δίκαιο σ'αυτό που γράφετε! Πάντως περιμένω πώς και πώς να πάω κάποτε στη Νέα Υόρκη μόνο και μόνο για να περπατήσω και να δω όλα αυτά τα μέρη που βλέπω τόσα χρόνια στις ταινίες! Έχω ένα καταπληκτικό βιβλίο λέγεται ''Scenes from the city: filmmaking in New York''. Έχει όλες τις ταινίες που έχουν γυριστεί στη Νέα Υόρκη και περιττό να σας πω ότι το ξεφυλλίζω σχεδόν κάθε μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όντως τελείως άγνωστες οι ταινίες, αλλά η πρώτη μου κέντρισε το ενδιαφέρον, να δούμε πότε θα οργανωθώ ώστε να κατεβάζω και ταινίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. tyler αν ήξερα πώς να κατεβάζω ταινίες θα είχα κατεβάσει ήδη μερικές εκατοντάδες! Πάντως η ταινία είναι συμπαθέστατη -κι οι δύο - κι είναι κρίμα -το ξαναλέω- που δεν τις παίζουν σε διάφορα αφιερώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή